Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IBD 2011 A MAGYARORSZÁGI CROHN-COLITISES Dr Kovács Ágota
Advertisements

Étrend-kiegészítő.
Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt.
Alap Termékek.
Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Tápláltsági problémák a Crohn- és colitises betegeknél
Egészséges táplálkozás
Testünk építőkövei: A vitaminok
Táplálékok,tápanyagok
Táplálkozási allergiák
senior product manager Wyeth Consumer Healthcare
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
Az ásványi anyagok forgalma
A köszvény Arthritis urica.
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Teljes Parenterális Táplálás
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
A gyulladásos bélbetegségek kezelése – új terápiás lehetőségek
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Táplálékok , tápanyagok
A szervezet energiaforgalma
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Gyulladásos bélbetegség IBD
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Tápanyagaink.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
1 A test kívül és belül Tibai Eszter: június 06.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Réti gyógynövények.
HUMIFERR kapszula.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
A vastagbél gyulladásos betegségei
Mikroelemek.
A szervezet energiaforgalma
Alultápláltság és veszélyei
TIENS KANGLI.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A Crohn betegség és a colitis ulcerosa kiegészitő kezelése Táplálék kiegészítők Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály A MAGYARORSZÁGI CROHN-COLITISES BETEGEK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE 2011.február 28.

Mi a tápláltsági állapot ? Egyensúlyi állapot, mely a tápanyagok mennyisége és összetétele, valamint a szervezet szükséglete között fennáll. Más szavakkal : annyi és olyan táplálék bevitele, mely a szervezet szükségletét kielégíti ill. meghaladja. Ezt az egyensúlyt megzavarhatja a csökkent bevitel, a fokozott szükséglet, vagy a megváltozott anyagcsere.

A táplálkozás szerepe IBD-ben A táplálkozásban mai tudásunk szerint nincs olyan összetevő, ami biztosan felelős lenne Crohn betegség(CD) vagy colitis ulcerosa(CU) kialakulásáért. A kialakult betegség kezelésében azonban igen fontos a táplálkozás ill. táplálás. Megelőzni ill. kezelni kell az alultápláltság velejáróit: pl.növekedés,érés zavara, hiányállapotok pl.csontritkulás

Az alultápláltság fő okai IBD-ben Csökkent bevitel( étvágytalanság,hányinger,hasmenés, fájdalom miatt) Megnövekedett szükséglet (gyulladás, láz) Tápanyagvesztés( hányás, hasmenés, sipoly) Csökkent felszívódás( műtét,belső sipoly,gyulladás) Zsírszék (zsíremésztési-,felszívódási zavar, Mg-,Zn-,Se-,oxalat-,zsíroldékony vitamin- szappan-komplexek) Következmény: súlyvesztés hiányállapotok SÚLYVESZTÉS NÉLKÜL IS

Különbségek CD és CU között A vékonybél betegsége,műtéte,felszívódási zavar miatt CD-ben gyakoribb az alultápláltság, hiánytünet Mindkét betegségben jellemző: vérszegénység (vas-,B12 vit.-,fólsav hiány ) fehérje hiány kalcium,magnézium,cink,réz,szelén hiány Vitamin hiány ( A,D,E,K,B komplex,B12,C)

Az alultápláltság következményei 1 A hiánytünetek szövetkárosodást okoznak felborul az egyensúly a szabadgyökök és antioxidánsok között –ok és következmény a szabadgyökök felszaporodása = oxidativ stressz, fenntartja a gyulladást Táplálkozási gyökfogók: béta-karotén,C-vitamin,E-vitamin,szelén,cink Ezek szintje alacsony a vérben IBD-ben(CD)

Az alultápláltság következményei 2 A bélgyulladás és az alultápláltság ördögi kör Az oxidativ stressz ok és következmény egyben pl. az alacsonyabb E-vitamin szint oka csökkent szérum koleszterin- és zsír érték pl.az alacsonyabb szerum cink érték az alacsony vér-fehérje szinttel függ össze Nem ismert pl.a szelén-, a béta-karotin hiány oka Minden táplálkozási antioxidáns szintje alacsonyabb dohányosokban

Az alultápláltság következményei 3 Tápláltsági zavarokban tehát antioxidáns hiány is kialakul A csökkent antioxidáns szint fokozza a szövetkárosodás veszélyét Az alultápláltság az immunrendszer működését is rontja Ezek a tényezők mind egymásra hatva rontják a beteg életminőségét

Az alultápláltság következményei 4 Tünetmentes állapotban nagyobb a visszaesés kockázata Aktiv állapotban rosszabb a gyógyulási hajlam Műtét esetén rosszabb a sebgyógyulás, nagyobb a szövődmények aránya Nőknél a menses-, teherbeesés zavara Csontritkulás( D-vitamin,magnézium,foszfor hiány)

A bél kiegyensúlyozott működését biztosító tényezők a gyomorsav a nyák a bélnyálkahártya barrier funkciója(határvédő) Az emésztőszervi betegségek közös tényezője a nyálkahártya védő( barrier) funkciójának zavara következményes emésztési és felszivódási zavarral A barrier funkció zavarát oxidativ stressz,gyulladás és fokozott áteresztés( permeabilitás), végül a bélnyálkahártya károsodása követi

A bélnyálkahártya működési zavarának következményei A bélnyálkahártya károsodásával járhat: gyulladásos bélbetegség, epesavhiány,tejcukor- érzékenység,sipolyképződés, lisztérzékenység Ezen betegségek és az alkalmazott gyógyszerek mellékhatásának következménye főleg: a zsíroldékony vitaminok a hosszúszénláncú, többszörösen telitetlen zsirsavak felszivódási zavara.

Az ördögi kör Az egészséges bélnyálkahártya barrier funkciónak és permeabilitásnak kulcsa a nyálkahártya sejtjeinek falát, a sejtmembránt alkotó zsír-természetű anyagok, a foszfolipidek összetétele. Ezek éppen azok a telítetlen zsírsavak,melyek felszívódása a betegség következtében csökkent. A bélnyálkahártya működésének javítása tehát ezek pótlásával kell hogy történjen.

A zsírsavak hatása az immunrendszerre 1 A telitett és telitetlen zsírsavak (PUFA), utóbbiak közül az n3-PUFA és n6-PUFA aránya, valamint ezek előanyagainak aránya meghatározó a gyulladásos folyamatok kialakulásában. Az n3-PUFA a gyulladásgátló Az n6-PUFA a gyulladáskeltő folyamatokat erősíti

A zsírsavak hatása az immunrendszerre 2 Az n3-PUFA zsírsavak a bélben csökkentik a T-lymfociták citotoxicitását a természetes sejtölő sejtek aktivitását az aktivált immunsejtek( limfociták, mono- (citák, makrofágok) vándorlását, tapadását a gyulladáskeltő anyagok termelését Elősegitik ezen sejtek elhalását

Az n3-telítetlen zsírsavak PUFA Előanyaguk az alpha-linolénsav Nagy mennyiségben találhatók a halolajban és a Perilla növény magjának olajában Gyógyhatásúak még érbetegségekben,asztmában,reumatoid artritisben, idegrendszeri betegségekben Típusuk,mennyiségük fontos az IBD-s beteg táplálékában

Az n-3 zsírsavak hatása a bélgyulladásra Klinikai vizsgálatokban igazolták, hogy az n3-PUFA fokozott felhasználása a bélben a gyulladásos folyamatokat gátolja a gyulladáskeltő anyagok termelődését gátolja (TNF alpha,IL-1,IL-6) a barrier funkciót fokozza a permeabilitást csökkenti a betegség tüneteit, aktivitását csökkenti

A TÁPLÁLÉK KIEGÉSZITŐK FELADATA 1 Az emberi szervezetnek az épitőanyagok, energiaforrások bevitelén kívül mikrotápanyagokra van szüksége. A szükséges mikrotápanyagok a nyomelemek, ásványi anyagok és a vitaminok. Az egészséges szervezet megfelelő táplálék esetén ezekkel el van látva.

A táplálék kiegészítők feladata 2 A táplálkozási,emésztési és felszivódási zavar korrigálása A kalóriabevitel mellett az ásványianyagok, nyomelemek és vitaminok ( mikroelemek) kiegyensúlyozott pótlása Az alultápláltság következményeinek kivédése A antioxidánsok mennyiségének növelésével a szövetkárosodás megelőzése Mindez csak úgy lehetséges, ha megfelelő mennyiségben és arányban kerülnek be a mikroelemek.

Xylamin Egy új táplálék kiegészitő Halolaj és Perilla olaj tartalma magas n3-PUFA tartalmat biztosít (állati és növényi eredetűt) Ebben nagyságrenddel különbözik más táplálék kiegészitőktől Ezen kívül ásványinyagokat, nyomelemeket, víz- és zsíroldékony vitaminokat

Xylamin plus Más táplálékkiegészitőktől eltérően külön készítmény van akut fázisban és remisszióban Akut szakban Xylamin plus : Két részből áll:FS-ADEK B-CEZISE FS-ADEK=n3-PUFA+zsíroldékony vitaminok B-CEZISE=B és C vitamin,cink,vas,szelén

Xylamin remisszióban N-3 telítetlen zsírsavak Zsíroldékony vitaminok Ajánlott még heti 2x halétkezés

Ajánlás Táplálékkiegészítőket, vitamin és egyéb készítményeket csak orvosi ajánlásra Csak megfelelő klinikai vizsgálat birtokában Nem áll a minél több annál jobb teória Az antioxidáns vitaminok gyökképzővé válnak túl nagy mennyiségben Bizonyos telítetlen zsírsavak gyulladáskeltő hatásúak nagy adagban