Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Légző rendszer betegségei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Légző rendszer betegségei"— Előadás másolata:

1 Légző rendszer betegségei
(Kalacsi Vivien)

2 Meghűlés, Megfázás Tünetei
magas láz a száraz köhögés illt a bő vizes orrfolyás ,fejfájás, a torokban égő, kaparó érzés. Kezelése Láz esetén igen fontos a lázcsillapítás! A köhögés csillapítására nyákoldó készítmények, szirupok, gyógyteák. Megfelelő folyadékbevitel ! Megelőzése Fogyasszunk vitaminban gazdag gyümölcsféléket, citrusféléket, kerüljük a zárt, zsúfolt tereket.

3 Asztma Kezelése inhalációs (belélegezendő), hörgőtágító készítmények illt gyulladáscsökkentő hatású, kortikoszteroid-tartalmú készítmények. Megelőzése . A légutak gyulladását csökkentő szerek az úgynevezett megelőző szerek, melyek folyamatos szedése szükséges. Az egészséges, vitamindús táplálkozás, a dohányzás kerülése. Kialakulása

4 Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
Kialakulás A COPD kialakulásának pontos mechanizmusát még nem ismerik. A betegség több gén és környezeti tényező kölcsönhatása következtében alakul ki.A betegség a légutak beszűkülésével, a tüdő szövetének ritkulásával, ezáltal a tüdő teljesítményének meredek leromlásával jár, s végül sok esetben halállal végződik.Szemben azonban az asztmával, a COPD esetében a légutak beszűkülése csak részben vagy egyáltalán nem visszafordítható.

5 Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
Tünetek Első tüneteket :ébredés utáni órákban jelentkező krónikus köhögés és fokozott váladékképződés. Később kialakuló nehézlégzés , évek múlásával egyre fokozotabb légszomj. Megelőzés Dohányzás elkerülése, illt időben történő abbahagyása, rendszeres szűrés (légzésfunkciós mérés) Kezelése A jelenleg elérhető gyógyszerek a panaszokat enyhítik, és a szövődmények kialakulásának valószínűségét csökkentik.

6 Felső légúti betegségek
Tünetei A felső légúti betegségek általában hirtelen kezdődnek, rossz közérzettel. A kezdeti tüneteket láz is kísérheti. Az egyszerű nátha esetében jellemző a bő vizes orrfolyás. Torokgyulladásnál jellemző a garatképletek vörössége, a fülbe sugárzó nyelési fájdalom, valamint a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata. A gége és a hangszalag gyulladásának kialakulása esetén az általános tünetek mellett, száraz köhögés, illt rekedtség is felléphet.

7 Felső légúti betegségek
Kezelése Káros antibiotikum-kezelést alkalmazni! Az orrdugulás megszüntetésére orrcsep. A száraz köhögés esetén a párásítás sokat javíthat a tünetek enyhítésén. Láz illt fájdalomcsillapítók. Fontos a megfelelő folyadékbevitel. C-vitamin szedése! Megelőzése (Lásd 2. dia)

8 Alsó légúti fertőzések
A tüdőgyulladás kialakulására számos tényező hajlamosíthat, pl. vírusos légúti betegségek, a dohányzás, krónikus tüdőbetegségek, az idős kor, legyengült állapot. Típusos tüdőgyulladás esetén a betegek igen elesettek, bágyadtak, bőrük szürkés-sápadt, lázuk naponta több alkalommal magasra szökik. Jellemző az erős köhögés, a bő köpetürítés, hányinger. A tüdő felett szörtyzörejek, hóropogásra emlékeztető hang hallható.

9 Alsó légúti fertőzések
Atípusos tüdőgyulladás A betegség általában a serdülőket és a fiatal felnőtteket érinti. A betegek viszonylag jó általános állapotnak örvendenek, nincsen magas lázuk, azonban elhúzódó hőemelkedésük lehet. A hosszantartó köhögés, illetve a felköhögött váladék a jellemzője.

10 Alsó légúti fertőzések
Kezelése Tüdőgyulladás esetén indokolt, illetve szükséges az antibiotikumos kezelés.Tüneti kezelése is fontos, a váladékoldók, hörgtágítók, a lázcsillapítás, a megfelelő folyadékbevitel és a vitaminpótlás segíti a gyógyulást. Megelőzés (Lásd 2.dia)

11 Vége


Letölteni ppt "Légző rendszer betegségei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések