Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére."— Előadás másolata:

1 A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

2 PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK Málna, eper, ribizli, áfonya, szeder, szőlő, cseresznye, meggy ezek a bogyós gyümölcsök nem csak egyszerűen finomak, hanem a magas beltartalmi paramétereik miatt igazi szupertápláléknak nevezhetjük őket. Magas vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmuk miatt védik szervezetünket a rákos daganatok ellen, de csökkentik a gyulladásos folyamatokat és képesek késlelteni az öregedés folyamatát is. A bogyós gyümölcsök fogyasztásának jótékony szerepét – az érrendszeri és daganatos betegségek kialakulásának csökkentése – számos kutatás igazolja. A piros bogyós gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak antocyaninokat. http://www.vitaminsziget.com/upload/altalanos/meggy2_vitaminsziget_com.jpghttp://www.vitaminsziget.com/upload/altalanos/meggy2_vitaminsziget_com.jpg http://www.mindmegette.hu/images/104/O/116592_eper03- 201510171309.jpg http://www.hushaz.hu/wp-content/uploads/2014/11/ribizli.jpg http://fekete-afonyale.biofitness.hu/fekete-afonya-01.jpghttp://www.mindmegette.hu/images/104/O/116592_eper03- 201510171309.jpghttp://www.hushaz.hu/wp-content/uploads/2014/11/ribizli.jpghttp://fekete-afonyale.biofitness.hu/fekete-afonya-01.jpg

3 ANTOCYANINOK SZERKEZETE R és R2: különböző atomcsoportok fordulhatnak elő -H, -OH, -OCH 3 csoportok R1: mindig –OH csoport R3: cukrok észteresítik

4 Az antocyaninok klinikailag igazolt életteni hatása Antibakteriális, antivirális hatása, Lipoxigenázfüggő peroxidáció gátlása, Inaktiválják a szabad gyököket, A membránok foszfolipid rétegében gátolják a lipidperoxidációt, Csökkenti az oxidált LDL arányát, gátolják a thrombocita aggregációt. Továbbá képesek a sejtek fokozott burjánzását azaz a fokozott sejt proliferációt gátolni (Wang et al. 2008)

5 Melatonin szerkezete Tobozmirigy (glandula pinealis) (1959.SZENTÁGOTHAI-RÉTHELYI, 1994) Szekrétuma (1958) LERNET et al., 1958., LERNET et al.,) Kizárólag gerinces hormonnak gondolták 1995-ig (TAN et al., 2007., STEHLE et al.,2011., MIGLIORI et al., 2012.)

6 A melatonin élettani hatása Alvás-ébrenlét ciklus szabályozása MT1 & MT2 receptorok: valamennyi kardinális szerv sejtjein megtalálható Oxidatív stressz: gátolja a mitokondriális elektronok szivárgását (máj, agy, szívizom, bélrendszer és vese ischemia/reperfúzió) Képes stimulálni az antioxidáns enzim szintéziséért felelős géneket (glutation- peroxidáz) késlelteti az öregedést Immunrendszer stimuláló Vérnyomás reguláló szerepe van Tumor növekedés gátló

7 ÖSSZEFOGLALÁS A piros bogyós- valamint a csonthéjas gyümölcsök a jótékony hatását a benne megtalálható vízoldékony és zsíroldékony antioxidánsoknak valamint a nem keményítő alapú növényi rostoknak köszönhető. Az antocianinoknak gyulladáscsökkentő hatásúak, különösen jótékonyak ízületi és kötőszöveti gyulladások esetén. Mint pl.: antibakteriális, antibiotikum rezisztens streptococcus mutánsok, vírusellenes hatása valamint tumor promóció gátlása, továbbá inaktiválják a szabad gyököket gátolják a thrombocita aggregációt is. Az „ősösszerendező” hormonnak fontos szerepe van az öregedés késleltetésben valamint a stressztűrő képesség javításában is. A klinikai-, és sejtbiológiai vizsgálatok igazolták, hogy sejtjeink mindegyike rendelkezik melatonin receptorral és azon túl, hogy szabályozza a cirkadian ritmust a MT2 receptoron keresztül gátolja a dopamin felszabadulást, illetve vasodilatációt indukál és ezen receptoron keresztül erősíti az immunválaszt

8 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére."

Hasonló előadás


Google Hirdetések