Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt."— Előadás másolata:

1 Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt. vez. főorvos: Dr. Márk György Szarvas, 2010. november Táplálásterápia jelentősége a Fül-Orr-Gégészeti Osztályon előforduló daganatos betegek körében

2 „Ahogyan nem fogadjuk el, hogy a daganatos betegnek együtt kell élnie – és szenvednie a fájdalommal, úgy azt sem szabad elfogadnunk, hogy a kachexia–anorexia szindróma a daganatos betegség természetes velejárója.” (F. DeConno)

3 Fogalmi meghatározások  Korábban:  mesterséges táplálás  Ma:  klinikai táplálás  táplálásterápia

4 Malnutrició (Rossz tápláltság) „Az energia, fehérje, vagy más specifikus tápanyag olyan fokú hiánya, ami mérhet ő en megváltoztatja a szervezet m ű ködését, rontja a gyógyulást, prognózist, de ezek az eltérések a táplálás hatására reverzibilisek.” Allison, Nutrition vol. 16No 7/8 2002 Allison, Nutrition vol. 16No 7/8 2002

5 A malnutrició kialakulásában szerepet játszó tényezők:  a táplálék felvételének, emésztésének és felszívódásának zavarai (pl.: mechanikus akadályok, malignus elváltozások, gyulladásos bélbetegségek) mechanikus akadályok, malignus elváltozások, gyulladásos bélbetegségek)  a tápcsatornán át történő táplálkozási tilalom  a nagy mértékben csökkent étvágy  az idült hasmenés, hányás  a táplálkozási képtelenség vagy negatívizmus  a felgyorsult anyagcserével vagy a fehérjék fokozott lebontásával járó állapotok (pl.: tartós láz, súlyosabb sérülés) A kórházban ellátottaknál a malnutríció létrejöttében az említetteken kívül hozzájárulhat még:  az idegen környezet  a nem megszokott és nem időben tálalt, esetleg hideg étel  esetleg maga a terápia

6 Rejtett malnutrició

7 „MUST”(Malnutrition Universal Screening Tool) Az 5 „MUST” lépcső 1. Mérjük meg a beteg testtömegét és testmagasságát, majd állapítsuk meg a BMI-t. 1. Jegyezzük fel a nemkívánt testtömegcsökkenést %-ban, majd határozzuk meg az ehhez tartozó pontértéket. 1. Állapítsuk meg az akut betegség hatását, és az ahhoz tartozó pontértéket. 1. Az 1- 2- 3- as lépésből származó pontértéket adjuk össze. A kapott pontérték meghatározza az alultápláltság rizikóját. 1. Kezelési terv felállítása, felépítése.

8

9 Szakmai állásfoglalás szerint szükséges a táplálásterápia, ha 4 pozitív az álábiak közül • 5 napnál hosszabb elégtelen táplálékfelvétel • 1 hónap alatti testömegvesztés 10% feletti- szándékos fogyókúra nélkül • aktuális testtömeg kisebb, mint az ideális 80%-a • BMI 20 kg/m 2 alatt • Se albumin 30g/l alatt • lymphocytaszám 1,2 G/l alatt • csökkent / anergiás bőrreakció

10 Vizsgálatok Első vizsgálatunkat 2004 január-2008 december között, a Gyulai Pándy Kálmán Kórház Fül- Orr- Gégészeti Osztályán, nyelési nehezítettség miatt felvett betegek körében végeztük. Az adatgyűjtéshez kórlap feldolgozását alkalmaztuk. Második vizsgálatunk ez előzőre épült, és 2009 május-2010 október között nyelési nehezítettség miatt felvet betegek adatait vizsgáltuk egy előre elkészített ápolási dokumentációs betétlap MUST szűrés/ felhasználásával.

11 Vizsgálati eredmények I.

12 Vizsgálati eredmények II.

13 Vizsgálati eredmények III.

14 Vizsgálati eredmények IV.

15 Vizsgálati eredmények V.

16 Vizsgálati eredmények VI.

17 Összefoglalás  2004-2008 között 139 fő, 2009 máj.-2010 okt. között 70 fő volt az osztályunkon, a nyelési nehezítettség miatt felvett betegek száma, amiből az első vizsgált időszakban 115 főnek, míg második esetben 55 főnek volt fej-nyaki daganatos megbetegedése.  2004-2010 között a férfiaknál volt gyakoribb a daganatos megbetegedés és a 45-60 év közötti korosztályban, de 2009 máj.-2010 okt. között a 45 évnél fiatalabb férfiak körében megnőtt az arány.  2004-2008 között az ápolási napok száma 7 nap alatti volt és ez idő alatt a betegek legalább szájon át kiegészítő táplálásban részesültek, míg 2009 máj-2010 okt. között az ápolási napok száma 7 nap feletti és a betegek nagy része szondatáplálásban vagy PEG táplálásban részesültek.

18 Javaslataink o Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a daganatos betegek esetében a megfelelő táplálkozás, a táplálékbevitel mennyire fontos. o Fontosnak tartjuk, hogy az ápolók fordítsanak nagyobb figyelmet azon betegekre, akik nem tudnak, nem akarnak megfelelő mennyiségű és/ vagy minőségű tápanyagot a szervezetükbe juttatni, illetve műtétre érkezvén nem szabad étkezniük. o Az ápolási anamnézis felvétele legyen minél pontosabb, a szakdolgozók ismerjék meg és alkalmazzák az alultápláltság rizikójának komplex szűrőmódszerét. o Az előzőekhez szükséges hogy az osztályon legyenek belső képzések, illetve alkalmanként intézményen kívül is részt tudjunk venni tapasztalatcserén, továbbképzésen, kongresszuson. o „Otthontápláló szolgálat” szakápolójával kapcsolat felvétele.

19


Letölteni ppt "Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések