A Crohn betegség és a colitis ulcerosa kiegészitő kezelése Táplálék kiegészítők Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály A MAGYARORSZÁGI CROHN-COLITISES BETEGEK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE 2011.február 28.
Mi a tápláltsági állapot ? Egyensúlyi állapot, mely a tápanyagok mennyisége és összetétele, valamint a szervezet szükséglete között fennáll. Más szavakkal : annyi és olyan táplálék bevitele, mely a szervezet szükségletét kielégíti ill. meghaladja. Ezt az egyensúlyt megzavarhatja a csökkent bevitel, a fokozott szükséglet, vagy a megváltozott anyagcsere.
A táplálkozás szerepe IBD-ben A táplálkozásban mai tudásunk szerint nincs olyan összetevő, ami biztosan felelős lenne Crohn betegség(CD) vagy colitis ulcerosa(CU) kialakulásáért. A kialakult betegség kezelésében azonban igen fontos a táplálkozás ill. táplálás. Megelőzni ill. kezelni kell az alultápláltság velejáróit: pl.növekedés,érés zavara, hiányállapotok pl.csontritkulás
Az alultápláltság fő okai IBD-ben Csökkent bevitel( étvágytalanság,hányinger,hasmenés, fájdalom miatt) Megnövekedett szükséglet (gyulladás, láz) Tápanyagvesztés( hányás, hasmenés, sipoly) Csökkent felszívódás( műtét,belső sipoly,gyulladás) Zsírszék (zsíremésztési-,felszívódási zavar, Mg-,Zn-,Se-,oxalat-,zsíroldékony vitamin- szappan-komplexek) Következmény: súlyvesztés hiányállapotok SÚLYVESZTÉS NÉLKÜL IS
Különbségek CD és CU között A vékonybél betegsége,műtéte,felszívódási zavar miatt CD-ben gyakoribb az alultápláltság, hiánytünet Mindkét betegségben jellemző: vérszegénység (vas-,B12 vit.-,fólsav hiány ) fehérje hiány kalcium,magnézium,cink,réz,szelén hiány Vitamin hiány ( A,D,E,K,B komplex,B12,C)
Az alultápláltság következményei 1 A hiánytünetek szövetkárosodást okoznak felborul az egyensúly a szabadgyökök és antioxidánsok között –ok és következmény a szabadgyökök felszaporodása = oxidativ stressz, fenntartja a gyulladást Táplálkozási gyökfogók: béta-karotén,C-vitamin,E-vitamin,szelén,cink Ezek szintje alacsony a vérben IBD-ben(CD)
Az alultápláltság következményei 2 A bélgyulladás és az alultápláltság ördögi kör Az oxidativ stressz ok és következmény egyben pl. az alacsonyabb E-vitamin szint oka csökkent szérum koleszterin- és zsír érték pl.az alacsonyabb szerum cink érték az alacsony vér-fehérje szinttel függ össze Nem ismert pl.a szelén-, a béta-karotin hiány oka Minden táplálkozási antioxidáns szintje alacsonyabb dohányosokban
Az alultápláltság következményei 3 Tápláltsági zavarokban tehát antioxidáns hiány is kialakul A csökkent antioxidáns szint fokozza a szövetkárosodás veszélyét Az alultápláltság az immunrendszer működését is rontja Ezek a tényezők mind egymásra hatva rontják a beteg életminőségét
Az alultápláltság következményei 4 Tünetmentes állapotban nagyobb a visszaesés kockázata Aktiv állapotban rosszabb a gyógyulási hajlam Műtét esetén rosszabb a sebgyógyulás, nagyobb a szövődmények aránya Nőknél a menses-, teherbeesés zavara Csontritkulás( D-vitamin,magnézium,foszfor hiány)
A bél kiegyensúlyozott működését biztosító tényezők a gyomorsav a nyák a bélnyálkahártya barrier funkciója(határvédő) Az emésztőszervi betegségek közös tényezője a nyálkahártya védő( barrier) funkciójának zavara következményes emésztési és felszivódási zavarral A barrier funkció zavarát oxidativ stressz,gyulladás és fokozott áteresztés( permeabilitás), végül a bélnyálkahártya károsodása követi
A bélnyálkahártya működési zavarának következményei A bélnyálkahártya károsodásával járhat: gyulladásos bélbetegség, epesavhiány,tejcukor- érzékenység,sipolyképződés, lisztérzékenység Ezen betegségek és az alkalmazott gyógyszerek mellékhatásának következménye főleg: a zsíroldékony vitaminok a hosszúszénláncú, többszörösen telitetlen zsirsavak felszivódási zavara.
Az ördögi kör Az egészséges bélnyálkahártya barrier funkciónak és permeabilitásnak kulcsa a nyálkahártya sejtjeinek falát, a sejtmembránt alkotó zsír-természetű anyagok, a foszfolipidek összetétele. Ezek éppen azok a telítetlen zsírsavak,melyek felszívódása a betegség következtében csökkent. A bélnyálkahártya működésének javítása tehát ezek pótlásával kell hogy történjen.
A zsírsavak hatása az immunrendszerre 1 A telitett és telitetlen zsírsavak (PUFA), utóbbiak közül az n3-PUFA és n6-PUFA aránya, valamint ezek előanyagainak aránya meghatározó a gyulladásos folyamatok kialakulásában. Az n3-PUFA a gyulladásgátló Az n6-PUFA a gyulladáskeltő folyamatokat erősíti
A zsírsavak hatása az immunrendszerre 2 Az n3-PUFA zsírsavak a bélben csökkentik a T-lymfociták citotoxicitását a természetes sejtölő sejtek aktivitását az aktivált immunsejtek( limfociták, mono- (citák, makrofágok) vándorlását, tapadását a gyulladáskeltő anyagok termelését Elősegitik ezen sejtek elhalását
Az n3-telítetlen zsírsavak PUFA Előanyaguk az alpha-linolénsav Nagy mennyiségben találhatók a halolajban és a Perilla növény magjának olajában Gyógyhatásúak még érbetegségekben,asztmában,reumatoid artritisben, idegrendszeri betegségekben Típusuk,mennyiségük fontos az IBD-s beteg táplálékában
Az n-3 zsírsavak hatása a bélgyulladásra Klinikai vizsgálatokban igazolták, hogy az n3-PUFA fokozott felhasználása a bélben a gyulladásos folyamatokat gátolja a gyulladáskeltő anyagok termelődését gátolja (TNF alpha,IL-1,IL-6) a barrier funkciót fokozza a permeabilitást csökkenti a betegség tüneteit, aktivitását csökkenti
A TÁPLÁLÉK KIEGÉSZITŐK FELADATA 1 Az emberi szervezetnek az épitőanyagok, energiaforrások bevitelén kívül mikrotápanyagokra van szüksége. A szükséges mikrotápanyagok a nyomelemek, ásványi anyagok és a vitaminok. Az egészséges szervezet megfelelő táplálék esetén ezekkel el van látva.
A táplálék kiegészítők feladata 2 A táplálkozási,emésztési és felszivódási zavar korrigálása A kalóriabevitel mellett az ásványianyagok, nyomelemek és vitaminok ( mikroelemek) kiegyensúlyozott pótlása Az alultápláltság következményeinek kivédése A antioxidánsok mennyiségének növelésével a szövetkárosodás megelőzése Mindez csak úgy lehetséges, ha megfelelő mennyiségben és arányban kerülnek be a mikroelemek.
Xylamin Egy új táplálék kiegészitő Halolaj és Perilla olaj tartalma magas n3-PUFA tartalmat biztosít (állati és növényi eredetűt) Ebben nagyságrenddel különbözik más táplálék kiegészitőktől Ezen kívül ásványinyagokat, nyomelemeket, víz- és zsíroldékony vitaminokat
Xylamin plus Más táplálékkiegészitőktől eltérően külön készítmény van akut fázisban és remisszióban Akut szakban Xylamin plus : Két részből áll:FS-ADEK B-CEZISE FS-ADEK=n3-PUFA+zsíroldékony vitaminok B-CEZISE=B és C vitamin,cink,vas,szelén
Xylamin remisszióban N-3 telítetlen zsírsavak Zsíroldékony vitaminok Ajánlott még heti 2x halétkezés
Ajánlás Táplálékkiegészítőket, vitamin és egyéb készítményeket csak orvosi ajánlásra Csak megfelelő klinikai vizsgálat birtokában Nem áll a minél több annál jobb teória Az antioxidáns vitaminok gyökképzővé válnak túl nagy mennyiségben Bizonyos telítetlen zsírsavak gyulladáskeltő hatásúak nagy adagban