Szombathely, Dr. Kovács Bernadett

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kulturális Korzó, Marcali
Advertisements

A pénzbeli ellátások 2012-es foglalkoztatókat érintő változásai
A civil szféra munkaerő-piaci lehetőségei, foglalkoztatási kapacitás növelése Ea: Tóth István.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Munkaszervezési ismeretek
Ellátások, KEDVEZMÉNYEK
A képzési támogatásra vonatkozó jogszabályi előírások, adó és járulék fizetési szabályok Kecskemét október 16. Készítette: Berényiné Bosch Cecília.
Jogszabály változások a pénzbeli ellátások területén
Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
MI MENNYI A SZOCIÁLIS ELLÁTÓRENDSZERBEN 2014-BEN?
2014. évi Minimálbér, a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási járulék és ellátások Tarsoly Imréné január.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
A nyugdíjrendszer átalakításának aktualitásai
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
A nők 40 éves nyugdíjazásáról… • A nők kedvezményes nyugdíjazásával foglalkozó új szabályok szerint az a nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel.
Összeállította: Korózs Lajos szociológus
Rokkantsági járadék, rokkantsági nyugdíj, családi pótlék
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
A gyermeknevelést segítő szolgáltatások, ellátások helyben igénybe vehető formái, az igénybevétel lehetőségei IKSZT Kelevíz.
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Magyar Államkincstár ügykörei: családtámogatás, fogyatékosügy
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Munkaerő-piaci aktív és passzív eszközök a hazai foglalkoztatási jogban Kiselőadások alapján Borbély-Pecze Tibor Bors.
Szociális ellátás a településeken - család- és gyermekvédelem -
A rendszeres szociális segély családi alapúvá válásának problémái
2009. június A személyi jövedelemadó törvény évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Gyermekgondozási szabadságok Korintus Mihályné Leave Policies and Research Network SZMI.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
Jelzálogbejegyzés kezdeményezése
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Ellátások, kedvezmények
Somogyfajszi Általános Iskola, Somogyfajsz
(Mt.- Ptk., Adó -TB) Tarsoly Imréné június 4.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
Aranyosiné Borsodi Éva közoktatási szakértő
Kultúrház, Balatonújlak
A gyermeknevelést segítő szolgáltatások, ellátások helyben igénybe vehető formái, az igénybevétel lehetőségei Kultúrház, Pusztakovácsi.
Kultúrház Somogyzsitfa
A gyermeknevelést segítő szolgáltatások, ellátások helyben igénybe vehető formái, az igénybevétel lehetőségei Kultúrház Sávoly.
A szociális segélyezési rendszer átalakítása
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Szociális juttatások Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban - családi ellátások Gellérné Lukács Éva.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Családtámogatás szabályai az évi LXXXIV. törvény alapján Dr. Jakab Nóra Adjunktus ME-ÁJK CTI Munka- és Agrárjogi Tanszék.
Készítette: dr. Solymár Gabriella osztályvezető A Munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó kedvezmények érvényesítése.
Egészségügyi biztosítás és közgyógyellátás ügyintézése hátrányos helyzetűek részére Kovács Ivetta, Menhely Alapítvány.
Munkahelymegőrzés, munkahelyteremtés március.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
Rokkantsági járadék Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
A családtámogatási ellátások
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Előadás másolata:

Szombathely, 2009.07.16 Dr. Kovács Bernadett Családi juttatások Szombathely, 2009.07.16 Dr. Kovács Bernadett

Milyen családi juttatások vannak Magyarországon 2 nagy csoport van: A, Mindenkinek járó ellátások: Családi pótlék Gyermekgondozási segély(GYES) Gyermeknevelési támogatás (GYET) Anyasági támogatás („szülési segély”) Ausztriában Következő ellátási formák léteznek: Családi pótlék -Familienbeihilfe GYES – Kinderbetreungsgeld GYES pótlék – Zuschluss Több gyerek után járó pótlék jövedelem Egyedül keresők pótléka függő

B, Biztosítotti viszonyhoz kötött ellátások Terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) Gyermekgondozási díj (GYED) Gyermekápolási táppénz Gyermek után járó szabadság Apát megillető szabadság (5 nap) FIGYELEM! Az hogy egy ellátás alanyi jogon jár,nem jelenti,hogy nem kell kérelmezni!

Ki igényelheti a családi pótlékot Magyarországon? A szülők bármelyike igényelheti, de ugyanazon gyermek után csak egyik szülő veheti igénybe. Ki igényelheti a családi pótlékot Ausztriában? Az Ausztriában dolgozó szülők bármelyike igényelheti,de ugyanazon gyermek után csak egyik szülő veheti igénybe.

Milyen FELTÉTELEI vannak a családi pótlék megítélésének Ausztriában? Milyen FELTÉTELEI vannak a családi pótlék megítélésének Magyarországon? A jogosul: Lakóhelye v. szokásos tartózkodási helye Magyaro.-n legyen Közös háztartás A gyermek általános-, közép- vagy szakiskolai tanulmányokat folytasson Milyen FELTÉTELEI vannak a családi pótlék megítélésének Ausztriában? A jogosult: Lakóhelye v. szokásos tartózkodási helye Ausztriában van vagy ott folytat kereső tevékenységet Közös háztartásban él a gyermekkel

Meddig jár a családi pótlék Ausztriában? A cs.p. alapvetően a kiskorú gyermek után jár. Ezen kívül a nagykorú gyermek szülei is jogosultak cs.p-ra a gyermek 26 éves koráig, ha azok képzésben v. továbbképzésben vesznek részt. Meddig jár a családi pótlék Magyarországon? A cs.p. alapvetően a még nem tanköteles ill. a tanköteles gyermek után jár,annak a tanévnek a végéig (jún. 30.),amelyben a gyermek a 18. életévét betölti. Kivételes esetben – ha a gyermek közoktatási intézményben tanul – tovább folyósítható annak a tanévnek a végéig amelyben 23. életévét betölti.

Milyen mértékű a Milyen mértékű a családi pótlék családi pótlék Ausztriában? A cs.p. egy évben 13x illeti meg a jogosultat, melyet 2 havonta folyósítanak. A 13. havi cs.p. annak jár aki szept. 1-én Ausztriában kereső tevékenységet folytat. A havi cs.p. összege függ: A gyermek számától A gyermek életkorától A gyermek esetleges fogyatékosságától Milyen mértékű a családi pótlék Magyarországon? A cs.p. egy évben 12x illeti meg a jogosultat,melyet havonta a tárgyhónapot követőhónap 3. napjáig folyósítanak. A havi cs.p. összege függ: A gyermekek számától Hogy az igénylő a másik szülővel együtt v. egyedül neveli-e A gyermek estleges fogyatékosságától

A havi ellátás összege A havi ellátás összege 2008-ban Ausztriában: Minden súlyosan fogyatékos gyermek után 138,3€-val emelkedik. Ehhez járul az adóból a gyermekek után levonható összeg,amit a cs.p.-kal együtt fizetnek ki.(Kinderabsatzbetrag:50.9€) A havi ellátás összege 2008-ban Mo-n: Tartósan beteg ill. súlyosan fogyatékos: Kiskorút nevelő család: 23300 Ft Kisk-t nevelő egyedülálló:25900 Ft Nagykorú esetén: 20300 Ft 1 gyerek 2 gyerek 3 v. több gyerek Család 12200 Ft 26600 Ft 48000 Ft egyedülálló 13700 Ft 29600 Ft 51000Ft 1. gyerek 2. gyerek 3. és további gyerek 0-3 év 105,4€ 118,2€ 140,4€ 3-10 év 112,7€ 125,5€ 147,7€ 10-19 év 130,9€ 143,7€ 165,9€ 19-26 év 152,7€ 165,5€ 187,7€

kérelmezése Ausztriában? Hol történik a cs.p. kérelmezése Mo-n? A Familienbeihilfe iránti kérelmet: A jogosult lakóhelye szerint illetékes Finanzamt-nál Ha a jogosultnak nincs Ausztriai lakcíme,akkor a munkáltató székhelye szerint illetékes Finanzamt-nál kell benyújtani. Hol történik a cs.p. kérelmezése Mo-n? A családi pótlék iránti kérelmet: A jogosult lakóhelye szerint illetékes Magyar Államkincstár Reg. Igazgatóságához vagy Ha a jogosult munkahelyén van családtámogatási kifizetőhely,akkor a munkáltatónak kell benyújtani.

GYES Ki jogosult gyermekgondozási segélyre Magyarországon? Ki jogosult Alapvetően az a szülő,nevelőszülő,gyám jogosult GYES-re: Akinek háztartásában a gyermek nevelése történik Jogosult lehet a nagyszülő is: Ha a gyermek az 1. életévét betöltötte és Nevelése a nagyszülő háztartásában történik Szülők a GYES-ről lemondanak Ki jogosult gyermekgondozási segélyre Ausztriában? Alapvetően az a szülő: Aki cs.p.-ban részesül A gyermekkel közös háztartásban élés Évente a jövedelme nem haladja meg a 16200 € (a másik szülő keresetét nem veszik figyelembe)

Milyen mértékű a GYES Milyen mértékű a GYES Magyarországon? A GYES havi összege azonos az öregségi nyugdíjminimum legkisebb összegével,28500 Ft. Ikergyermek esetén függetlenül a gyermekek számától 57000 Ft. Milyen mértékű a GYES Ausztriában? A GYES havi összege függ attól,hogy a jogosult a 30,a 20 vagy a 15 hónapos variációt választja: 30 hónap esetén: havi 436 € 20 hónap esetén: havi 624 € 15 hónap esetén: havi 800 € Ikergyermek esetén csak a nagyobb gyerek után jár a kiválasztott időtartamra és az összeg az ikertestvér miatt 7,27 €-val emelkedik naponta!

Mennyi ideig jár a GYES Mennyi ideig jár a GYES Ausztriában? A GYES a szülők választása szerint a gyermek 30+6 20+4 15+3 hónapos koráig jár. Egyik variációról a másikra áttérni nem lehet! Mennyi ideig jár a GYES Magyarországon? A gyermekgondozási segély A gyermek 3.életévének betöltéséig, Ikergyermek esetén a tankötelessé válásig Tartósan beteg ill. fogyatékos gyermek esetén a 10.életév betöltéséig

GYES-t Magyarországon? Hol kell kérelmezni a GYES-t Ausztriában? A családi pótlék iránti kérelmet: A jogosult lakóhelye szerint illetékes Magyar Államkincstár Reg. Igazgatóságához vagy Ha a jogosult munkahelyén van családtámogatási kifizetőhely,akkor a munkáltatónak kell benyújtani. Hol kell kérelmezni a GYES-t Ausztriában? A GYES iránti kérelmet: A jogosult lakóhelye szerint illetékes Gebietskrankenkasse-nál Ha a jogosultnak nincs Ausztriai lakcíme,akkor a munkáltató székhelye szerint illetékes Gebietskrankenkasse-nál kell benyújtani.

Lehet – e a GYES mellett munkát végezni? Lehet – e a GYES mellett A GYES-ben részesülő szülő: A gyermek 1 éves koráig nem folytathat kereső tev.-t A gyermek 1 éves kora után időbeli korlátozás nélkül(akár teljes munkaidőben) is Lehet – e a GYES mellett munkát végezni? A GYES ideje alatt is lehetőség van kereső tevékenység folytatására a keresethatár mértékéig: ugyanannál a munkáltatónál vagy ennek beleegyezésével egy másiknál

gyermekgondozási segélyt és álláskeresési járadékot igényelni? Lehet – e egyidejűleg gyermekgondozási segélyt és álláskeresési járadékot igényelni? Nem jár GYES annak aki álláskeresési járadékban részesül Lehet – e egyidejűleg gyermekgondozási segélyt és munkanélküli segélyt igényelni? Nem, mivel a jövedelemhatár megállapításánál a munkanélküli segélyt is jövedelemként veszik figyelembe. Csak a GYES lejártát követően lehet munkanélküli segélyt kérelmezni.

Meddig lehet cs.p.-t és GYES-t visszamenőleg kérelmezni? Visszamenőleg legfeljebb 2 hónapig igényelhető mindkettő! Meddig lehet cs.p.-t és GYES-t visszamenőleg kérelmezni? A cs.p.-t 5 évre, a GYES-t 6 hónapra visszamenőleg lehet kérelmezni!

GYED Ki jogosult GYED-re? GYED-re jogosult az anya,ha a szülést megelőző 2 éven belül 180 napot biztosított volt. A 180 napos biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie. Lehet – e egyidejűleg többféle ellátást igénybe venni? Nem. Ha a szülő egyidejűleg GYES-re és GYED-re is jogosult Lenne,választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

Lehet – e GYED mellett munkát vállalni? Mennyi a GYED összege? A naptári napi átlagkereset 70%-a,de legfeljebb havi bruttó 100100 Ft. Lehet – e GYED mellett munkát vállalni? A Gyed folyósítása alatt kereső tevékenységet még napi 4 órában sem lehet folytatni. A szülőnek lehetősége van arra,hogy a gyermek 1 éves kora után a GYED megszüntetését kérje. Ezzel egyidejűleg GYES-t igényelhet és GYES mellett már korlátlanul vállalhat munkát.

Ha a szülők különböző EU tagállamokban foglalkoztatottak….. Mely állam fizeti a családi ellátást? Jogszabály rendezi melyik állam köteles családi ellátást fizetni, tehát sosem az ügyfél határozza meg melyik állam folyósítsa az ellátást. Ha az egyik szülő Ausztriában a másik Magyarországon Dolgozik, az az állam köteles az ellátást folyósítani, amelyben A gyerek lakóhellyel v. szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik. Ausztriában azonban jár: a családi pótlék és a GYES különbözete,amennyiben a magyar ellátás alacsonyabb összegű.

Ha viszont az egyik szülő Ausztriában dolgozik,a másik pedig Magyarországon nem folytat kereső tevékenységet (háztartásbeli vagy szintén Ausztriában dolgozik) és a gyerek Magyarországon lakik, akkor az az állam köteles az ellátást folyósítani,ahol a szülő/szülők dolgoznak.