TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KECSKEMÉTI FŐISKOLA A GYERMEKIRODALOM ÉS A KORTÁRS GYERMEKILLUSZTRÁCIÓK KAPCSOLATA Kovács Hajnalka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Világnagy iskola Tanulás túl a csengőhatáron
Advertisements

Eszköszkölcsönzési szolgáltatások bemutatása
Pár szó a digitalizálásról
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
TÁMOP a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumban
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
DIFFERENCIÁLT MOZGÁSÁBRÁZOLÁS
A szőlő a művészetben.
Az antikvitás akropolisz.
„A tárgy elnyeri formáját”. Iparművészeti Múzeum (1896) Az öltés művészete - Nemzetközi kortárs hímzések január március 22. Ezt.
Térábrázolás különböző életkorokban
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A természettudományos és a matematikai ismeretek alapozása konstruálással, kísérletezéssel, modellezéssel Dr. Hegedűs.
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
AUTISTA GYERMEKEK RAJZFEJLÔDÉSE
A fejlesztő értékelés.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Építészet és kritika – az írott sajtó (OCTOGON) Márffy Benjámin.
Tudásközösség – a hagyományőrzés legősibb és legkorszerűbb formája
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Szívem áldott hangján Te ismersz nagyon jól, Megérted azt, mi bennem van, ha ajkam nem is szól. Ha válaszút előtt állok, ha a léptem tétova, Hozzád futok,
Bemutatókészítés Takács Béla
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Rajzfejlődés-áttekintés
Kárpáti Andrea KIEMELKEDÔ VIZUÁLIS KÉPESSÉGEKET MUTATÓ AUTISTA GYERMEKEK RAJZFEJLÔDÉSE Kárpáti Andrea
A vizuális nevelés új lehetőségei a közművelődésben műhelytanácskozás Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ május Vitaindító előadás.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
a kifejező és az ábrázoló jelleg
A zenéről és annak tanításáról Értékes-nem értékes.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
BRAND KIALAKÍTÁSA A KÖNYVTÁRBAN
PROJEKT OKTATÁS.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
A jövő (e-)könyve Készítette: Szűcs Roland. Témáink Tények Miért jó olvasni? E-könyv és az olvasó eszközök Aki keres az talál A XXI. század e-könyve (demó)
Urbán Gábor 1946-ban született Szabadkán
A film mint dokumentum a fikciósfilm, a dokumentumfilm, a fikciós dokumentumfilm, a cinema verité, az antropológiai film és a privát filmezés kategóriái.
Vigyázat: minden üzenet!
Jó gyakorlatok egy somogyi faluban
A kapcsolati hálók szerepe a tudásháló építésében Kis Márta Heller Farkas Főiskola A konnektivizmus a tudásszervezés új paradigmája MAFIOK XXXIII. országos.
MÉRÉS ÉS ÉRTÉKELÉS A VIZUÁLIS KULTÚRA TANÍTÁSÁBAN c. konferencia Kádárné Szepesi Ibolya Az általános iskolai értékelés formái, jelene és jövője Eszterházy.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Irodalom a figyelemfelkeltés kultúrájában
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
A szegény kisgyermek panaszai
Hagyományos és új információs eszközökön alapuló könyvtári szolgáltatások.
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
1. lecke „A fizika tanítása” tárgy jellege, célja
A szkenner (Lapolvasó)
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Ki mit tud? december óra 330 terem
A Blaha Lujza téri Népszínház
Előadás másolata:

TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KECSKEMÉTI FŐISKOLA A GYERMEKIRODALOM ÉS A KORTÁRS GYERMEKILLUSZTRÁCIÓK KAPCSOLATA Kovács Hajnalka

A mai gyermekkönyv illusztrációkat elemezve két karakteres vonulatot lehet elkülöníteni: az egyik a klasszikus grafikai hagyományokra támaszkodik, a másik az amerikai rajzfilmes hagyományokra.

Az előbbi alkalmazza a klasszikus egyedi és sokszorosító grafikai technikákat, míg az utóbbi rajzfilmes technikákat adaptál.

Az amerikai rajzfilmes hagyományra épülő illusztrációra jellemző: a rögzített nézőpont, – perspektivikus konvenció és fotószerű tériség alkalmazása – ezáltal erőteljes konkrétság, lemondás a szimbolikus tartalomról.

A klasszikus hagyományra épülő illusztrációra jellemző: a nemzeti kultúrát hangsúlyosan megjeleníti. Művészi szempontok határozzák meg, az illusztrálást mint „megvilágítás” értelmezi. Nem nyomja el, inkább árnyalja a szöveget. Magán viseli készítője egyéni stílusát.

A technicista illusztrációk a lehengerlő, hatásos látvány érdekében feláldozzák az elvontabb gondolkodásra, belső képi fantázia működésére is építő, gazdag grafikai hagyományt.

panteisztikus egység műanyagszerű szegmensek

A számítógép is lehet eszköze az igényes illusztrálásnak. Kiss Ottó Emese álma c. könyvéhez Baranyai András készített, a mai gyerek érzéseit – részben a computergrafika sterilitása által – jól érzékeltető rajzokat. Nála a digitális technika inkább segíti, mint gátolja a személyes hang megszólalását

Gyermekeink képi ízlésének alakításában még mindig jelentős szerepük van a kezükbe kerülő könyveknek is. Gondolkodásukat befolyásolja az azok által közvetített képi világ – és világkép. Ezért nagyon fontos lenne, hogy a pedagógusok és a közművelődésben dolgozó szakemberek megalapozott ítélettel tudják elkülöníteni a művészi illusztrációt a kommersztől.