Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az antikvitás akropolisz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az antikvitás akropolisz."— Előadás másolata:

1 Az antikvitás akropolisz

2 Történelmi háttér – szakaszolás
A homéroszi korban (Kr.e. II. évezred végétől a Kr.e. a 8. század végéig) az achájok, iónok és dórok kiszorították a krétai-mükénéi őslakosságot. Kialakultak a görög kultúra alapjai: görög írás, pénz- és mértékrendszer, {mitológia}. Az archaikus korban (Kr.e. 7–6. század) megerősödött a rabszolgatartó rend. Az arisztokrácia hatalmát átveszik a tirannusok (zsarnokok). Athénban a szabadok rabszolgatartó demokráciája fejlődött ki. A klasszikus kor (Kr.e. 6–5. sz.) jelenti a görög művészet virágkorát. Nagy Sándor görög-makedón hadserege hatalmas birodalmat hozott létre, mely halála után (Kr.e. 323) szétbomlott. A hellenisztikus korban (Kr.e. 323–146) az egységes kultúra felbomlik, Kr.e. a 2. században pedig Róma fokozatosan meghódította a görög városokat és hellenisztikus királyságokat .

3 Arisztotelész: Poétika
(...) nem az a költő feladata, hogy valóban megtörtént eseményeket mondjon el, hanem olyanokat, amelyek megtörténhetnek és lehetségesek a valószínűség vagy szükségszerűség alapján. A történetírót és a költőt ugyanis nem az különbözteti meg, hogy versben vagy prózában beszél-e (...), hanem az, hogy az egyik megtörtént eseményeket mond el, a másik pedig olyanokat, amelyek megtörténhetnének. Ezért filozofikusabb és mélyebb a költészet a történetírásnál; mert a költészet inkább az általánosat, a történelem pedig az egyedi eseteket mondja el.

4 Jellemzők I. emberszeretet egyéniségtisztelet (a későbbi humanizmus
alapja)

5 Jellemzők II. Az egyéniség elfogadása

6 Jellemzők III. A földi világ, az élet = BOLDOGSÁG

7 Jellemzők IV. Nemzeti öntudat

8 Jellemzők V. Hagyományokon alapuló eredetiség (új műfajok, tudományágak…)

9 Jellemzők VI. Egyéni emberi érzések ÓH, DACOS SZEMÜ...
Óh, dacos szemü drágaság! Vágyom rád, de te meg se látsz. Fájón rázza gyerek-kezed      életem zaboláját. Babits Mihály fordítása Egyéni emberi érzések ERÓSZ MINT KOVÁCS Kalapácsával Erósz tüzesre vert gorombán s belemártotta szivem a jéghideg patakba. Szabó Lőrinc fordítása

10 Társművészetek

11 Építészet

12 Szobrászat

13 Festészet


Letölteni ppt "Az antikvitás akropolisz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések