Frey Mária: Az Európai Unió Foglalkoztatási Stratégiája 2005. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Előnyt a gazdaságnak, a munkának, a legális foglalkoztatás növelésének Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Akciótervek a foglalkoztatásért Garzó Lilla szeptember 8.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Civil Európa – civilek Európában
Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Előadás másolata:

Frey Mária: Az Európai Unió Foglalkoztatási Stratégiája április

A foglalkoztatáspolitika: a közösségi szociálpolitika új és speciális területe Új: az 1997-ben elfogadott Amszterdami Szerződéssel (ASZ) került a közösségi politikák közé Speciális: a szabályozás formája sajátos koordinációs mechanizmus; lényege: csorbítatlanul hagyja a tagállamok kompetenciáját a foglalkoztatáspolitika alakításában; nem jogi eszközökkel segíti a közös célok elérését.

I. Az előzményekről : EGK alapításáról szóló RSZ (1957) célja: gazdasági integráció; felfogás: foglalkoztatáspolitikára nincs szükség, mert a jól működő gazdaság automatikusan megteremti a teljes foglalkoztatást. De: a RSZ létrehozta az Európai Szociális Alapot, cél: „növelje a dolgozók földrajzi és szakmai mobilitását, megkönnyítse az alkalmazkodást a változásokhoz, főleg szakmai mobilitás által”. 1988: Strukturális Alapok reformja

90-es évek: gazdasági növekedés foglalkoztatás-bővülés nélkül Maastrichti Szerződés: a gazdasági integrációval egyenrangú cél a „magas szintű foglalkoztatás és szociális védelem” De: csak „puha” eszközök segítették ennek megvalósulását Eközben: drámai változások a munkaerő- piacon (foglalkoztatási arány 60%-ra esett, munkanélküliségi ráta 10% fölött)

II. EU-válaszok : Gazdasági és pénzügyi unió (EMU), egységes belső piac Amsztertami szerződés: 1997-ben önálló foglalkoztatási fejezettel egészült ki Tartalma: nyitott koordinációs módszer november 21-22: Luxemburgi Foglalkoztatási Csúcs

A Tanács dönt az éves közös jelentésről, a foglalkoztatási irányvonalakról és ajánlásokról. A tagállamok nemzeti foglalkoztatási akciótervet készítenek az irányvonalak végrehajtására, és benyújtják a Bizottságnak és a Tanácsnak. A Bizottság értékeli az akcióterveket, elkészíti a „foglalkoztatási csomag” tervezetét (közös jelentés, tagállamoknak szóló ajánlások, új irányvonalak tervezete). A Bizottság javaslatát megvitatja a Tanács, az Európai Parlament, a Foglalkoztatási Bizottság, a szociális partnerek és a Gazdasági és Szociális Bizottság. Az Európai Foglalkoztatási Stratégia éves ciklusa

Filozófia-váltás EFS előtt: a gazdasági fejlődés a fő cél Ehhez: javítani a termelékenységet és a versenyképességet Azaz: egy-egy embernek minél több értéket kell létrehozni, a lehető legalacsonyabb költségráfordítással.

EFS-szemléletváltás Továbbra is a gazdasági fejlődés a fő cél De: ha ennek legfontosabb mutatószáma az egy főre jutó GDP Akkor: a foglalkoztatottak lakosságon belül aránya éppoly fontos, mint az egy fogl. által előállított érték (termelékenység) GDP/lakosság = GDP/foglalkoztatott x foglalkoztatott/lakosság

EU: a nem-foglalkoztatottak nagy száma pótlólagos növekedési forrás. De: előbb foglalkoztathatóvá kell tenni őket, ami sok pénz Viszont: az előleg megtérül, a munkával kiváltott szociális transzferek által.

Foglalkoztatási Irányvonalak, Négy pillér mentén irányvonal. I.A foglalkoztathatóság javítása II.A vállalkozókészség fejlesztése III.A munkavállalók és vállalkozások alkalmazkodó-képességének javítása IV.A nők és férfiak egyenlő esélyeit erősítő politikák megerősítése

ESF továbbfejlesztése: 3 év alatt megfogalmazódott a teljes fogl. stratégiája Lisszaboni ET-csúcs, március: 70%-os foglalkoztatási arány; nőknél: 60% Nizzai ET-csúcs, december: Szociál- politikai Napirend Göteborgi ET-csúcs: március: köztes célok kijelölése éves népesség foglalkoztatási rátája legyen 50% 2010-re Barcelonai ET-csúcs: március: nyugdíjba vonulás átl. időpontjának felemelése 5 évvel, + célok a gyermekintézményi ellátottságra.

III. Az első 5 év eredményei, tanulságai Pozitívumok: Számottevően javult az EU foglalkoztatási teljesítménye (60%-ról 64%-ra) Jelentősen visszaesett a mukanélküliség (10,8%- ról 7,7%-ra) A tartós munkanélküliek aránya 50%-ról 42%-ra csökkent Előtérbe került a prevenció, aktivizálás, élethosszig tartó tanulás, ÁFSZ modernizálása Regionális és helyi fogl. kezdeményezések.

Hiányosságok : Nincs kellő összhang a gazdaságpolitikai és foglalkoztatási irányvonalak között Aránytalanságok a pillérek kezelésében (III. és IV. háttérbe szorult a végrehajtásnál) Szociális partnerek és a regionális, ill. helyi szereplők bevonása nem kielégítő Továbbra is nagyok a különbségek a tagállamok között.

Következtetés: Folytatni kell a stratégiát, de: Az átfogó gazd.politikai és foglalkoztatási irányvonalakat összehangolni Kevesebb számú, de eredmény-centrikusabb irányvonalak kellenek Hosszabb távra szóljanak az irányvonalak. Döntés: július 22-én elfogadták a 3 átfogó célt és a 10 prioritást ra.

Foglalkoztatási irányvonalak átfogó céljai, Teljes foglalkoztatás A munka minőségének és termelékenységének javítása A társadalmi kohézió és befogadás erősítése

Specifikus irányvonalak 1.Aktív és preventív intézkedések a munkanélküli és az inaktív emberek munkaerő-piaci részvételének növelése érdekében 2.Munkahelyteremtés és vállalkozás 3.Felkészülés a változásokra, az alkalmazkodóképesség és a munkaerő-piaci mobilitás elősegítése 4.A humán tőke fejlesztése és az egész életen át tartó tanulás támogatása 5.A munkaerő-kínálat növelése és az idősebb munkavállalók aktivitásának elősegítése

Specifikus irányvonalak (folyt.) 6.A nők és a férfiak egyenlősége 7.A munkaerő-piaci integráció elősegítése és küzdelem a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő emberek diszkriminációja ellen 8.Ösztönzés a munkavállalásra (hogy megérje dolgozni) 9.A be nem jelentett munkavégzés átalakítása bejelentett munkává 10.A regionális munkaerő-piaci különbségek csökkentése

IV. Wim Kok jelentés, november Elérhető távolságban vannak-e a lisszaboni foglalkoztatási célok? 4 problémakör elemzése: 1.Demográfiai időbomba 2.A foglalkoztatottság és a termelékenység nem segíti eléggé a gazdasági növekedést 3.Globalizáció és innováció 4.Az EU bővítésének kockázatai

1. Demográfiai kihívások 2030-ra az EU25-ben 110 millió a 65 éven felüli (2000-ben 71 millió volt). Az időskori függőségi ráta a évi 23%-ról 2030-ra 39%-ra nő. Eközben a munkavállalási korú népesség a évi 303 millióról 280 millióra csökken 2030-ra.

Következmény: 2030-ra akkor is jelentősen visszaesik a foglalkoztatottak száma, ha 2010-re sikerül elérni a 70%-os foglalkoztatási szintet. A csökkenő foglalkoztatottságot jelentős termelékenység-javulással kell pótolni (miközben be kell hozni a termelékenység tekintetében mutatkozó lemaradást).

2. A termelékenység javulása sem segíti eléggé a gazdasági növekedést Európa: a munkatermelékenység hozzájárulása a gazd. növekedéshez évente átlagosan 4,6% a 60-as években, 2,8% a 70-es években, 1,8% a 80-as években, 1,5% a 90-es években és alig több mint egy százalék 2000 óta. USA: 90-es évek óta átlagosan évi 2%. 40%-ban a munkatermelékenység terén mutatkozó lemaradásra vezethető vissza, hogy Európában az egy főre eső GDP csak 72%-a az Egyesült Államokénak. Az alacsonyabb termelékenység két fő oka: az IKT lassúb terjedése és a mindenütt visszaeső beruházások.

3. Globalizáció és innováció A fő kihívás: áttérés a hagyományosból a tudás alapú gazdaságba; az előbbiben a holt tőkeberuházás, az utóbbiban a K+F és a humán tőke beruházások jelentik a fejlődés motorját. „Tudás-Európa” lemaradásban! K+F: Európában az GDP 1,9%-a, USA: 2,6% Oktatási-képzési ráfordítások: szintén alacsonyabbak USA: a munkavállalási korú népesség 39%-a felsőfokú végzettségű; Európa: 20% Kutatók száma 1000 lakosra: USA: 8,1; Japán: 9,7; Európa: 5,1

2004 május 1-től_ 10 új tagállam, ahol: Az egy főre jutó jövedelem vásárlóerőparitáson alig fele a régiekének A régi tagállamok átlagát rontó munkaerőpiaci mutatók jellemzőek. Tradicionális a foglalkoztatási struktúra. 4. A bővítés kockázatai

Kihívásokra adott válaszok: 4 alapkövetelmény 1. 1.A munkavállalók és vállalkozások alkalmazkodásának javítása Több embert vonzani a munkaerőpiacra és tartani a foglalkoztatottak között: a munka legyen mindenki számára reális választási lehetőség! 3. 3.Többet és hatékonyabban beruházni a humán tőkébe és az élethosszig tartó tanulásba Jobb kormányzással kell biztosítani a reformok eredményes megvalósítását. Emellett: konkrét ajánlások a tagállamok számára.

Mindez: beépült a Bizottság új „foglalkoztatási csomagjába”, ami nyarán lett tanácsi határozattá, ami: Megerősítette a ra szóló foglalkoztatási irányvonalakat; Kiterjesztette azokat az új tagállamokra is; Minden tagállamnak általános kötelezettségként írta elő a Wim Kok jelentés négy alapkövetelményének teljesítését, és azok ország specifikus ajánlásait. Ezek teljesítéséről a régi tagállamoknak a NFAT jelentésében, az újaknak pedig a NFAT-ben kellett beszámolniuk, 2004.október 15-ig.

V november: Újabb Wim Kok jelentés Célja: „Szembenézni a kihívással” – A Lisszaboni Stratégia (LiS) felülvizsgálata Kritika: Csalódást keltő végrehajtás; oka: az elszánt politikai cselekvés hiánya. Túl sok célt tartalmaz. Gyenge a koordinációs mechanizmus: „Dumából és jelentések irogatásából nem lesz gazd.növ.” Egymásnak ellentmondó prioritások.

Javaslat: A LiS összpontosítson két célra: a nagyobb növekedésre és foglalkoztatásra Beépítve: a LiS félidős értékelésébe „Dolgozzunk együtt a növekedésért és a munkahelyekért – a LiS új kezdete” Üzenet: Nem kell újraírni, de új cselekvési irányokat kell kijelölni európai és nemzeti szinten, amelyek hozzájárulnak a Lisszabonban megfogalmazott célok valóra váltásához.

A három új cselekvési irány 1. 1.Európa legyen vonzó hely a beruházóknak és munkavégzés céljából 2. 2.Tudás és innováció a növekedés szolgálatában 3. 3.Több és jobb munkahelyet teremteni.

ET márciusi ülésszakán: Jóváhagyták a Bizottság „Partnerség a növekedésért és foglalkoztatásért” Programját. Felkérték a Bizottságot, hogy egységes csomagot dolgozzanak ki a gazdaságpolitikai és foglalkoztatási irányvonalakra. Ezek nyilvánosságra hozatala: április 12.

VII. Integrált irányvonalak a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre Stabil és koherens keret a nemzeti reformprogam kidolgozásához. Három évre szól: Első része: átfogó gazdaságpolitikai irányvonalak; A) makrogazdaság; B) mikro-gazdaság Második rész: foglalkoztatási irányvonalak Utóbbiak a Wim Kok jelentés ajánlásai köré csoportosulnak. A jobb összhangot kereszthivatkozások erősítik.

Foglalkoztatási Irányvonalak (8 db a 23 Integrált Irányvonalból) A teljes foglalkoztatottság elérését célzó foglalkoztatáspolitika bevezetése, a minőség és termelékenység javítása a munkavégzés során, a szociális és területi kohézió erősítése Az életciklushoz igazodó munkavégzés ösztönzése Befogadó munkaerőpiac biztosítása az álláskeresőknek és a hátrányos helyzetű embereknek A munkaerő-piaci szükségletek kielégítésének javítása

Foglalkoztatási Irányvonalak, folyt A rugalmasság és foglalkoztatás biztonság kombinálásának elősegítése és a munkaerő-piaci szegmentáció csökkentése A bérek és más munkaerőköltségek foglalkoztatás- barát alakulásának biztosítása A humán tőke beruházások bővítése és fejlesztése Az oktatási és képzési rendszer hozzáigazítása az új kompetencia-követelményekhez.

A három alapkövetelmény, ami alá a Foglalkoztatási Irányvonalak rendeződnek: 1. 1.Több embert vonzani a munkaerőpiacra és munkában tartani őket; modernizálni a szociális védelmi rendszereket: Javítani kell a munkavállalók és munkáltatók alkalmazkodását, valamint a munkaerőpiac rugalmasságát: Növelni kell a humán tőke beruházásokat, jobb oktatással és szakképzéssel:

Új kormányzási ciklus Nemzeti Lisszabon Program kidolgozása: 2005 őszre Bizottsági összefoglaló; az irányvonalak esetleges felülvizsgálata: január Nemzeti követő jelentések: 2006, 2007 ősz Bizottsági előrehaladási jelentések: 2007, 2008 január Új 3 éves irányvonalak: tavasza