Pécsi Törvényszék A szövetkezet Dr. Zámbó Ágnes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jogi személyek személyiségi jogai, szervezete és ellenőrzése
Advertisements

A civil szervezetek új szabályozásáról dióhéjban
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
6. tétel Társas vállalkozások.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Pécsi Törvényszék A részvénytársaság Dr. Zámbó Ágnes
Értékpapír piaci műveletk
Közigazgatási alapismeretek
Az Országos Bírói Tanács összetétele és feladatai
TÖRTÉNETE ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYA
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
Egyéni vállalkozás I. 1. Definíció: évi: CXV: . tv.
Jogi és menedzsment ismeretek
Jogi és menedzsment ismeretek Vállalkozások alapítása.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
TÁRSULÁSOK EGYESÜLÉS EGE SZÖVETKEZET SCE Gt-k
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
DR SZALAI ERZSÉBET 2014.III ALAPÍTVÁNY Jogi személyiséggel felruházott célvagyon.
Gazdasági társaságok alapítása
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Egyes társasági formák
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
A munkavállalói FB tagság
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
A klaszterek jogi szabályozottsága
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Az új képviselő-testület megalakulását követő feladatok szeptember 17.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Gazdasági jog 1. Dr. Kovács László Dr. Kovács László.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Dr. Sipos László PhD docens Új határkő a civil szférában: Digitális oktatási segédanyag Debreceni Egyetem – Fortis Alapítvány 2015.
Irányadó jogszabályok: évi V. törvény Ptk. az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
„Menetrend” Kórházi – Klinikai Területi Szervezet megalakulására vonatkozó speciális és általános szabályok időrendben.
A közigazgatási eljárás II.
CIVIL SZAKMAI NAP február 27. Előadók: dr. Bíró Attila dr
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
A gazdasági vállalkozások
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Polgári perjog előadás
Dr. Nagy viktor „Jót s jól” avagy gazdasági jogi alapismeretek
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

Pécsi Törvényszék A szövetkezet Dr. Zámbó Ágnes Az OBH támogatásával megvalósuló helyi képzés az új Polgári Törvénykönyvről ÁROP-2.2.16-2012-2013-0001. A szövetkezet Dr. Zámbó Ágnes

Lényegi változások A Ptk. része a szövetkezeti jog, diszpozitív szabályozás. A normaanyag megismerésének módja változik(Ptk., külön törvények) Ptk.egészében: A jogi személyek általános szabályai:Ptk.III.Könyv (3:1- §- 3:62. §) Szövetkezet:Ptk.III.Könyv (3:325.§-3:367.§) Személyiségi jogsérelmek megítélése: Ptk. II. Könyv A vezető tisztségviselő károkozása harmadik személyek felé: Ptk. VI. Könyv (6:541§) A Ptk.-ból kimaradó rendelkezések: Jogszabály módosítással más jogszabályokba kerültek (pl. Ctv-be került a tagkizárása iránti per.-A 2006.évi X. törvény a szövetkezetekről rendelkezik a tagi kölcsönről, szövetkezet és a tag tagsági megállapodás keretéről, a másodlagos szövetkezet és az egyes sajátos szövetkezetek alapításáról és működéséről. Új jogszabályokba került (Pl.2013.évi CLXXVI. törvény egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról

A szövetkezet fogalma (Ptk.3:325.§) A tagok vagyoni hozzájárulásából álló tőkével alapított, a nyitott tagság és a változó tőke elvei szerint működő, a tagok gazdasági és társadalmi szükségleteinek a kielégítésére irányuló tevékenységet végző jogi személy. A tag kötelezettsége a szövetkezettel szemben vagyoni hozzájárulásának szolgáltatására és az alapszabályban meghatározott személyes közreműködésre terjed ki. A szövetkezet kötelezettségeiért nem köteles helytállni. Tagságával kapcsolatos általános rendelkezések A nem természetes tagok száma nem haladhatja meg a taglétszám húsz százalékát (a szövetkezeti formában működő tagokat a számításnál figyelmen kívül kell hagyni). A személyes közreműködést nem vállaló tagok száma a taglétszám egynegyede lehet. Az egyes tagok vagyoni hozzájárulása a tőke tizenöt százalékát, a nem természetes személy tagok vagyoni hozzájárulása a tőke harmadát nem haladhatja meg (Ptk.3:326.§).

Alapítása Létesítő okirattal, alapszabállyal. Elfogadásához legalább 7 személy egybehangzó akaratnyilatkozata szükséges. Minden alapító tagnak vagy képviselőjének alá kell írni. Közjegyzői okiratba/ügyvéd illetve alapító jogtanácsosa által ellenjegyzett magánokiratba foglalása szükséges, alkalmazandó az alapszabály módosítása esetén is (Ptk.3:331.§). Az alapszabály tartalmi elemei /Ptk.3:5.§ és 3:331.§ (4)/ A nyilvántartásba vétele iránti kérelme benyújtásától a bejegyzés alatt álló szövetkezet a Ptk.3:101.§ szabálya szerinti előtársaságként működhet (Ptk.3:329.§).

A tagok vagyoni hozzájárulása Ptk.3:10.§-ában foglaltak és követelés is lehet. Feltétel: ha adós elismerte, vagy jogerős bírósági határozaton alapul. Cégbejegyzési kérelem benyújtásáig minden tag a pénzbeli vagyoni hozzájárulása legalább 30%-át és a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásának egészét, a személyes közreműködést nem vállaló tag a vagyoni hozzájárulás egészét köteles szolgáltatni. A hátralévő részt a tag a bejegyzéstől számított 1 éven belül köteles szolgáltatni (Ptk.3:332.§). A vagyoni hozzájárulás teljesítésének elmulasztása Az ügyvezetés 30 napos határidővel, a jogkövetkezmények feltüntetésével felszólítja a tagot teljesítésre. Ha nem teljesít, a tagsági viszonya a határidő lejártát követő nappal megszűnik. Erről tájékoztatni kell. A volt tag szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felel. A törvény tiltja a tagra nézve enyhébb következmények előírását (Ptk.3:333.§)

Közösségi alap Az alapba helyezett szövetkezeti vagyon közgyűlés által a tagoknak és hozzátartozóiknak nyújtott juttatások fedezete. Nem osztható fel a tagok között. A terhére nyújtott szolgáltatás a nyereségből részesedésként, a tagsági jogviszony megszűnésekor az elszámolásnál nem vehető figyelembe. Jogutódlással vagy jogutód nélküli megszűnés esetén az alapszabály rendelkezése szerinti szervezet részére kell átadni (Ptk.3:334.§)

A szövetkezet szervezete Legfőbb szerve a közgyűlés (tagjainak döntéshozó szerve, a tagok összességéből álló testület). Az alapszabály előírhat részközgyűlést, küldöttgyűlést. A közgyűlést a szövetkezet székhelyén kell megtartani (Ptk.3:17.§ (4) bekezdés), diszpozitív szabály. A közgyűlési hatáskör (Ptk.3:335.§) A közgyűlést évente legalább egyszer össze kell hívni. A ritkább összehívást a törvény tiltja. A Ptk.3:17.§ (2) bekezdésben foglaltakon túl a meghívónak tartalmazni kell a küldöttgyűlés vagy részközgyűlés tartására utalást, határozatképtelenség esetére a megismételt közgyűlés időpontját helyét, az eltérő határozatképességi szabályra figyelmeztetést. A nem szabályosan összehívott közgyűlésen meghozott és emiatt érvénytelen határozat elfogadásának időpontjára visszamenő hatállyal érvényessé nyilvánítható, ha a határozatot a közgyűlés napjától számított 30 napon belül valamennyi tag érvényesnek ismeri el (Ptk.3:336.§).

A közgyűlés elnapolása Határozhat a napirendre vett kérdésben a közgyűlés elnapolásáról és későbbi időpontban folytatásáról, ha ezt a meghívó tartalmazta (Ptk.3:339.§). A megismételt közgyűlés Megtartása az eredeti közgyűlés időpontját legalább 3 és legfeljebb 15 nappal követő időpontban. A törvény tiltja a 3 napnál rövidebb összehívási határidőt. Az eredeti napirendi pontokban a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes (Ptk.3:338.§). A küldöttgyűlés határozatképességéhez legalább a küldöttek kétharmadának a jelenléte szükséges (Ptk.3:342-§).

Határozatképesség A leadható szavazatok több, mint felét képviselő tag jelen van. (Ptk.3:18.§). A jelenlévők legalább kétharmadának és valamennyi tag felének a jelenléte szükséges az alapszabály módosításához. Az összes tag legalább kétharmadának szavazata kell a szövetkezet egyesülésének, szétválásának, gazdasági társasággá átalakulásának és jogutód nélküli megszűnésének elhatározásához. A szavazás módja A közgyűlés szavazatait nyílt szavazással hozza meg. Titkos szavazással dönt a vezető tisztségviselők és a felügyelőbizottsági tagok megválasztásáról és visszahívásáról (Ptk.3:338.§).

A tag jogai a közgyűlésen Indítványt tehet és szavazhat. Minden tagnak egy szavazata van. Nem gyakorolhatja, ha az alapszabályban előírt vagyoni hozzájárulását nem teljesítette. A tagsági jogát személyesen vagy képviselő útján gyakorolható. Nem lehet képviselő az igazgatóság, a felügyelőbizottság elnöke, tagjai és a könyvvizsgáló. Az egy képviselő által képviselt tagok száma nem haladhatja meg a szövetkezeti tagok 10%-át (Ptk.3:337.§).

A szövetkezet ügyvezetése Háromtagú igazgatóság, a törvény tiltja a kevesebb tagú felállítását. Az igazgatóság elnökét és tagjait a közgyűlés 5 évre választja (Ptk.3:343.§ diszpozitív szabály). Hatásköre: döntés mindazokban az ügyekben, amelyet a jogszabály vagy az alapszabály nem utal a közgyűlés vagy a felügyelőbizottság hatáskörébe. Jogait és feladatait testületként gyakorolja. Határozatképes, ha legalább a tagok kétharmada jelen van. Határozatait a jelenlévő tagok egyszerű szótöbbségével hozza meg. Legalább évente egyszer a közgyűlésnek, és legalább háromhavonta a felügyelőbizottság részére jelentést készít (Ptk.3:334.). Igazgató elnök lehetőség az igazgatóság hatáskörében az alapszabály rendelkezése alapján a 15 főnél kisebb taglétszámú szövetkezetben (Ptk.3:345.§)

A szövetkezet vezető tisztségviselői Ptk.3:346.§ az igazgatóság elnöke és tagjai vagy az igazgató elnök Vezető tisztségviselő csak a szövetkezet tagja lehet. Jogi személy tag az általa kijelölt természetes személy útján látja el az ügyvezetést. Az ügyvezetést szövetkezet érdekeinek elsődlegessége alapján, önállóan látja el. A jogszabálynak, az alapszabálynak, a közgyűlés határozatainak alávetve. A tag nem utasíthatja, a közgyűlés a határkörét nem vonhatja el (Ptk.3:347.§). Megbízatása a Ptk.3:25.§-ában meghatározottakon túl megszűnik a tagsági jogviszonyának a megszűnésével is (Ptk.3:348.§).

Vezető tisztségviselői kizáró ok Nem lehet vezető tisztségviselő, aki nem szövetkezeti tag, akinek közeli hozzátartozója vagy élettársa a szövetkezet vezető tisztségviselője vagy felügyelőbizottsági tagja. Összeférhetetlenségi okok Az nyrt. részvénye kivételével, a szövetkezet vezető tisztségviselője nem szerezhet részesedést, és nem lehet vezető tisztségviselő a szövetkezettel azonos főtevékenységű gazdasági társaságban vagy másik szövetkezetben. A mindennapi élet szokásos ügyletei kivételével a vezető tisztségviselő és hozzátartozója nem köthet a saját nevében, a saját javára a szövetkezet főtevékenysége körébe tartozó szerződéseket. A szövetkezet az összeférhetetlenségi szabály megsértésével okozott kára megtérítési igényét a kár bekövetkeztétől 1 éven belül érvényesítheti (Ptk.3:346.§ és 3:22. §).

A szövetkezet felügyelőbizottsága Kötelező. Háromtagú. A törvény tiltja kevesebb taggal létrehozását. A tagjai megbízatása 5 évre szól (diszpozitív). Ügyrendjét maga állapítja meg. Ülése határozatképességéhez legalább a tagok kétharmadának jelenléte szükséges. Tevékenységéről legalább évente egyszer beszámol a közgyűlésnek. A törvény tiltja ennél ritkább beszámoltatás előírását (Ptk.3:349.§). Könyvvizsgáló Az alapszabályban a tagok szabadon döntése, kivéve, ha külön jogszabály előírja. Változás: a Ptk. nem rendelkezik helyettes könyvvizsgáló kinevezéséről, a megválasztott könyvvizsgálóval a választást követő 90 napon belül kell megköti ügyvezetésnek a megbízási szerződést. Elmulasztása esetén, a közgyűlésen új könyvvizsgálót kell választani (Ptk.3:352.§)

A tagsági jogviszony Alapításkor vagy kérelem alapján tagfelvétellel. A belépő tag az alapszabályban meghatározott vagyoni hozzájárulás teljesítésére köteles, kivéve ha a belépni kívánó tag a tagsági jogok és kötelezettségek tekintetében a kilépő tag helyébe lép. A tagfelvételről hozott döntéssel keletkezik (Ptk.3:354.§). A tagokat azonos jogok illetik meg. A nyereség a tagok között felosztható, de annak felét a tagok között személyes közreműködésük arányában kell felosztani. A törvény tiltja az ennél kisebb mértékű felosztást (Ptk.3:358.§). Megszűnik, ha a tag a szövetkezetből kilép, vagyoni hozzájárulását, pótbefizetési kötelezettségét meghatározott időben nem teljesítette, meghal vagy megszűnik, a bíróság a tagot kizárja, a szövetkezet jogutódlással vagy jogutód nélkül megszűnik (Ptk.3:358.§). Kilépés esetén a kilépési szándék írásbeli bejelentése és a tagsági jogviszony megszűnése között 3 hónapnak kell eltelnie. A törvény tiltja a hosszabb időtartam előírását. (Ptk.3:359.§).

A tag kizárása A tagkizárási per megindításához az összes tag kétharmados szótöbbséggel hozott közgyűlési határozata szükséges. Az érintett tag nem szavazhat. Alkalmas ok lehet, ha tagként maradása a szövetkezet céljainak elérését nagymértékben veszélyezteti. A határozat meghozatalától számított 15 napos jogvesztő határidőn belül kell a tag kizárása iránti keresetet a bíróságra benyújtani (Ptk.3:360.§). Elszámolás a taggal A tagsági jogviszony megszűnése esetén az elszámolás során a tagot vagy jogutódját a vagyonból a szövetkezet jogutód nélküli megszűnése esetén járó összeg illeti meg, melyet a tagsági jogviszony megszűnését követő 3 hónapon belül ki kell adni, de az alapszabály hosszabb, legfeljebb 8 éves határidőt is meghatározhat. A törvény tiltja a 8 évet meghaladó időtartam előírását (Ptk.3:361.§).

Kisebbségvédelem A legalább 5 százalék szavazattal rendelkező szövetkezeti tagokat illeti meg. Jogosultak a közgyűlés összehívásának, egyedi könyvvizsgálat elrendelésének és igényérvényesítés kezdeményezésére. A törvény tiltja rendelkezésitől a kisebbség hátrányára eltérő szabályozást.(Ptk.3:362-3:364.§).

A szövetkezet megszűnése A jogutódlással megszűnik egyesüléssel, szétválással, korlátolt felelősségű társasággá illetve részvénytársasággá átalakulással. A jogi személy jogutód nélküli megszűnésének Ptk.3:48.§ esetein túl jogutód nélkül megszűnik, ha tagjainak száma 7 fő alá csökken és az ettől számított 6 hónapos jogvesztő határidőn belül nem jelentenek be új tagot a nyilvántartó bíróságnál (Ptk.3:366.§-3:367.§).

Köszönöm a figyelmet!