A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A BIRTOKVÉDELEM VAJON MI?
Advertisements

jogorvoslati rendszere
AZ ÚJ POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV A FIZETÉSKÉPTELENSÉGI ELJÁRÁSOKBAN ÜGYVÉDI SZEMMEL Előadó: Dr. Sziklai Péter ügyvéd FOE IV. Továbbképzési Konferencia 2014.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
A Cstv. 40. §-a alapján indított perek néhány gyakorlati kérdése
Tisztességtelen Devizahitelek?
JUHÁSZ LÁSZLÓ A wrongful trading (vezetői felelősség) szabályai
Érvénytelenségi perek a felszámolási eljárásban FOE Balatonalmádi 2013
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Szakemberek – Szakértők melyikből – mennyit ? XII. FOE Szakmai Napok Balatonalmádi 2012.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
AZ ÉRVÉNYTELENSÉG.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
A Ket. tervezett módosítása
A helyi önkormányzatok vagyongazdálkodásának törvényességi problémái
CSŐDELJÁRÁS és Felszámolási eljárásról
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
CSŐDTÖRVÉNY A VALÓSÁGBAN - Felszámolói szemmel
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Felszámolók által Felszámolók ellen
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Jogszerűtlen gazdálkodás miatti felelősségrevonás
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Csőke Andrea – Juhász László A évi XV. tv
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
PÁTOSZ szeminárium I. Milyen biztosítékokat fogadnak el? (különösen: anyavállalati kezesség)
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Jogorvoslatok a Ket-ben
Vállalkoztam a saját KFT-m felszámolására Polgári per I.fok.
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
1991. évi XLIX. törvény gyakorlati alkalmazásakor felmerülő jogkérdések a gyakorlati jogalkalmazás tükrében - különös tekintettel a március 1-től.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
A évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások
1. Felszámolási eljárás megindítása
Met. módosítás július 01..
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Minisztériumok, központi közigazgatás
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
. Készítette: Bőszén Adrienn NKE-ÁKK BA II
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Kompetenciák 1. Joghatóság
Balatonkenese, szeptember :20 – 12:30
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Közbeszerzési Döntőbizottság
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Záróvizsga felkészítő - Családjog
Előadás másolata:

JUHÁSZ LÁSZLÓ A csőd- és felszámolási eljáráshoz kapcsolódó peres eljárások

A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások A.) A vagyonfelügyelő által indítható per a csődeljárásban (Cstv. 13.§ (3) bek. e.) pont) B.) A vezetői felelősséggel kapcsolatos per (Cstv. 33/A.§) C.) A megtámadási per (Cstv. 40.§) D.) Az értékesítéssel kapcsolatos per (Cstv. 49.§ (5) bek.)

A felszámolási eljáráshoz közvetve kapcsolódó perek A.) A felszámolási eljárásban történő értékesítés és a közös tulajdon megszüntetése (Cstv. 49.§-Ptk. 147-148.§) B.) A megtámadási per és a hatálytalansági per kollíziója (Cstv. 40.§ Ptk. 203.§)

1/a. A vagyonfelügyelő által indítható perek Cstv. 13.§ (3) A vagyonfelügyelő - a hitelezői érdekek védelmének szem előtt tartásával, és a hitelezőkkel kötendő egyezség előkészítése érdekében - figyelemmel kíséri az adós gazdasági tevékenységét. Ennek keretében e) megtámadhatja azokat a jognyilatkozatokat vagy szerződéseket, amelyeket az adós a c) pontban megkövetelt jóváhagyása vagy ellenjegyzése nélkül tett, illetve kötött, kezdeményezi vagy megindítja a 11. § (2) bekezdésének e) pontjába ütközően - jogellenesen teljesített vagy jogellenes igényérvényesítésből származó - kifizetések visszakövetelésére irányuló eljárásokat,

A vagyonfelügyelő által indítható perek A perek két kategóriába tartoznak: A.) megtámadási perek B.) Visszakövetelési perek Közös szabály: Az általános hatáskörű és illetékességgel rendelkező bíróság előtt indítható meg a per. A felperes a vagyonfelügyelő

A megtámadási per Megindításának feltétele: A Cstv. 13.§ (3) bek. c.) pont és 13.§ (5) bek. megsértése Az eredményes megtámadás következménye: az érvénytelenség szabályainak alkalmazása (Cstv. 13.§ (4) bek.) 1/2010. – 2/2010.(VI.28.) PK vélemény alkalmazása

A visszakövetelési per A per megindításának feltétele: Cstv 11.§ (2) bek. e.) pont megsértése A sikeres perindítás következménye: Marasztaló határozat

A vagyonfelügyelő által indítható perek A vagyonfelügyelői tisztség megszűnése esetén követendő eljárás

1/B. A vezető tisztségviselő felelősségével kapcsolatos perek A 2006. és 2009. évi módosítás jelentősége Háromféle per indítható a megállapítási perrel kapcsolatos kérdések: pertárgy érték-illeték, FIT Gf.13. 40.249/2010) felperesi pozíció változása Biztosíték nyújtása

A vezető felelősségével kapcsolatos kérdések A marasztalási per Új problémák a korábbi szabályozáshoz képest (a perek egyesítésével kapcsolatos kérdések) a bizonyítási teher PIT Gf. IV. 30.248/2010/5, BDT. 2010/12/207.)

1/C. A megtámadási per A Cstv. 40.§ módosításai, 3/2008. PJE A hatáskör A megtámadási határidő (FIT Gf.11.40.259/2008/5. Gf. 11. 40.445/2009) A megtámadásra jogosultak BDT. 2010/2292 a keresethalmazat (2/2010.PK vélemény) az érvénytelenség következménye 3/2008.PJE A megtámadási okokkal kapcsolatos egyes kérdések

A megtámadási per A csalárd ügyletek 3/2008 PJE A feltűnő aránytalanság FIT Gf.11. 40.166/2008/4. Ingyenes elidegenítés A hitelező előnyben részesítése FIT Gf.11. 40.285/2008/7. A szolgáltatás visszakövetelése PIT Gf.IV. 30.330/2010/7. A 3/2010. PK vélemény és a megtámadási per

1/D Az értékesítéssel kapcsolatos perek Kifogás vagy per A megtámadási határidő Az igényérvényesítés jogcíme A feltűnő aránytalanság címén történő megtámadás lehetősége (LB. Gfv. X. Elvileg nem kizárt)

2. rész 2/A A közös tulajdon megszüntetése és a felszámolási értékesítés A Cstv. 40.§ és a Ptk. 213.§ kollíziója

2/A A közös tulajdon megszüntetése és a felszámolási értékesítés A Pécsi ítélőtábla kollégiumi véleményei (1/2008.(X.10.) és 1/2010. (X.22.) PK vélemény) LB Gfv. X. 30.225/2009/7. sz határozat Eljárási kérdések, perindítási lehetőség LB 2/2009. (VI.24.) PK vélemény (vagyonösszesség értékesítése)

2/B. A Cstv. 40.§ és a Ptk. 203.§ kollíziója A 40.§ hatálytalanság/érvénytelenség A speciális és az általános szabály kapcsolata Közzétett döntések alapján eldöntendő kérdés: milyen szerepe van a felszámolás elrendelésének a hatálytalansági per elbírálására

Köszönöm a figyelmüket