1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

 Szociális alapú ösztöndíj kifizetésére: Rendszeres Szociális Ösztöndíj, Rendkívüli Szociális Ösztöndíj, Alaptámogatás, Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj,
Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Új költségviselési formák a felsőoktatásban Dr. Bakos Károly felsőoktatási szakértő.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Gazdasági informatika
Diákhitel Lehetőség és felelősség
5 éves a Diákhitel „Ötről a hatra” fotó és novella pályázat avagy A Diákhitel ma már a felsőoktatás szerves része.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
AEGON Ösztöndíj Program
ADÓVÁLTOZÁSOK ÉLETBIZTOSÍTÁSI ADÓKEDVEZMÉNY Életbiztosítási adókedvezmény továbbra is változatlan feltételek teljesülése esetén járhat DE érvényesíteni.
Gyermekünk jövője attól függ, hogy otthonról milyen útravalót kap!
A továbbtanulás ANYAGI oldala Előadó: Márkus Attila Diákhitel Központ Zrt.
A hallgatói mobilitás és a pénzügyek Németh Péter hivatalvezető-helyettes.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
1 A közvetlen támogatások igénybevételének főbb feltételei Lakástulajdon Méltányolható lakásigény Egyéb feltételek Az önkormányzat jegyzője igazolja a.
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Kormányszóvivői tájékoztató Ösztönző díjak a felsőoktatásban Növekvő támogatások és hallgatói juttatások szeptembertől Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
Az egyéni vállalkozás.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
IV. Terjeszkedés.
A pedagógus-továbbképzések helyzete és lehetőségei
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „A siker kulcsa: a KAMARA” Vállalkozói Fórum április 29.
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) FIR Fórum – június 12. Finanszírozási.
A szaktanácsadás támogatása között
Klebelsberg Ösztöndíj Program Kalóné Szűcs Erzsébet osztályvezető Felvételi és Képzésszervezési Osztály.
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
HUF (210*180) HUF (210*180) HUF (140 CHF) HUF (210 CHF) Kamatrész Tőkerész HUF (140*180) 180 HUF fölötti rész [(240-
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
Magyarázatok a forintra váltott gyűjtőszámlahiteles jelzáloghitel elszámoló leveléhez Budapest, május 18.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Jogszabályok, intézményi szabályzatok Törvények, kormányrendeletek A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Pénzportál Szabadegyetem A pénz- és tőkepiacok speciális intézményei előadássorozat Különleges feladatokkal felruházott hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások:
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Gazdasági informatika
Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
Gazdasági informatika
SZÁMVITEL.
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
Előadás másolata:

1

2 Mi a hitel?

3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése a hitelszerződésben foglaltaknak megfelelően történik és magában foglalja a tőke és a meghatározott módon számított kamatok adott időben történő megfizetését is.

4 Tudtad, hogy… a felsőoktatásban tanulók döntő többsége kaphat HTDIKÁLITE (Rakd sorba a betűket!) 

5 Mi a diákhitel célja? A Diákhitelt megteremtő jogszabály szerint: „A hallgatói hitelrendszer célja, hogy minden fiatal számára esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre, függetlenül az egyén, illetve családja anyagi teherviselő képességétől…”

6 Ki vehet fel a diákhitelt? Mindenki,aki felsőoktatási intézményben hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezik:  40. életévét még nem töltötte be,  magyar állampolgár,  menekültként elismert,  letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik

7 Mennyi időre kérhető diákhitel?  10 tanulmányi félévre, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra.  ha a képzési idő meghaladja a 10 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem lehet több 14 tanulmányi félévnél

8 Mekkora összeg igényelhető?  Jelenleg az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók havi , , , vagy Ft-ot kaphatnak.  Havi 50 ezer forintot kaphatnak a költségtérítéses képzésben részt vevők.

9 Milyenek a törlesztés feltételei?  a diákhitel kamata változó, mértékét a kormányrendeletben rögzítik  visszafizetését csak a hallgatói jogviszony megszűnése után, legkésőbb a 40. életév betöltését követően kell megkezdeni.  a törlesztése jövedelemarányosan, a hitelt felvevő anyagi lehetőségeihez igazodva, történik.  bármikor, külön költség nélkül fizethető a kötelező törlesztésen felül nagyobb összeg is…

10 Ha valaki nem tudja törleszteni…  ha valaki késve fizet, vagy a részlettel elmarad akkor késedelmi kamatot kell fizetnie  A Diákhitel Központ felmondja a szerződést, ha a XII. 31. utáni szerződéseknél, ha a lejárt követelések összege eléri vagy meghaladja a kötelező törlesztő részlet hatszorosát, a I. 1. előtti szerződéseknél több mint 12 havi részletfizetés elmaradásakor, ha jogosulatlanul vette igénybe a diákhitelt, súlyosan megszegte a szerződést.  A felmondást követően a teljes tartozását egy összegben - 8 napon belül- kell megfizetni. Ha a határidő lejár, akkor azt behajtásra átadják az adóhatóságnak.

11 Csoport munka Csoportokba szerveződve kutassatok az interneten és készítsetek egy PPT bemutatót a diákhitel felvételének és visszafizetésének szabályairól! Térjetek ki arra is, hogy kinek érdemesés kinek felesleges diákhitelt igénybe venni!