Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Advertisements

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A gyakorlatvezető mentor
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
főosztályvezető-helyettes
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény A KONFERENCIA.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
„Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” A program komplexitásának pozitív tapasztalatai és megvalósításának nehézségei Kiss Imre - szakértő.
A Pécsi Regionális Képző Központ tevékenysége, különös tekintettel a régió kamaráira és vállalkozásaira június 10.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Proj_men_nazs_1 Nagy Zsolt
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Európai Uniós ismeretek
Lorem ipsum.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója A regionális képző központok felnőttképzést fejlesztő tevékenysége uniós támogatással Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója

Regionális képző központok feladatai, szerepe: magas minőségű európai rendszerekkel és értékekkel ekvivalens, a gazdaság és az egyéni igényeknek megfelelő képzések és szolgáltatások nyújtása, ezzel kapcsolatos tapasztalatok, gyakorlatok terjesztése vizsgáztatás tananyag, módszertani és képzési programok fejlesztése felnőttképzési támogatási programokhoz kapcsolódó koordinációs és szervezési jellegű feladatok végzése az ESZA-ból társfinanszírozott országos programok megvalósítása   Elvárás, hogy az RKK-k hálózata feleljen meg az EU-s követelményeknek és a hazai igényeknek egységesen, egyenértékűen, úgy, hogy közben minden RKK hozzáadja a maga speciális értékeit, tapasztalatait, az egyes programokban elvárt standardokhoz.

Felnőttképzés feladatai, kihívásai: EU-s trendek: gyors és adekvát válaszok kellenek a gazdasági és társadalmi igényekre gazdaság/képzés/egyéni szükséglet összehangolása hozzáférés növelése a speciális célcsoportok esetében is rugalmasság, heterogén/atipikus képzési formák magas minőségű, rugalmas intézmények, hálózatok felelnek meg csak a munkaadók és egyének életen át tartó képzési igényeinek „hívószavak”: bevonás, foglalkoztathatóság, alkalmazkodóképesség, aktív állampolgárság, esélyegyenlőség, …

Konklúzió: a képzés gazdasági kényszer és állampolgári igény Hazai feladatok: Konklúzió: a képzés gazdasági kényszer és állampolgári igény

Hazai felnőttképzés fejlesztés és az RKK-k a regionális képző központok mint állami felnőttképző intézmények, hangsúlyos szereppel bírnak a kihívásokra adandó válaszokban. egységes hálózat, azonos tárgyi és szellemi feltételekkel, képes magas színvonalú fejlesztésre és nagy számú képzések bonyolítására. részvételük az uniós programokban 1996 óta folyamatos (PHARE) 2004-től az Európai Szociális Alapból finanszírozott pályázatokban nagy arányú részvétel

RKK-k EU-s támogatással megvalósított felnőttképzési aktivitásai HEFOP 1.3.1 Hátrányos helyzetű településeken élő nők foglalkoztathatóságának javítása HEFOP 2.2.1 A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével HEFOP 3.2.1 Hátrányos helyzetű emberek alternatív munkaerő-piaci képzése és foglalkoztatása HEFOP 3.1.2 Az iskolarendszernek a „kompetencia-alapú” nevelés, oktatás és képzés irányába való fejlesztése HEFOP 3.2.1 A szakképzés tartalmának és szerkezetének megújítása. A modulrendszerű képzés fejlesztése és bevezetése.

RKK-k EU-s támogatással megvalósított felnőttképzési aktivitásai HEFOP 3.5.3 „Lépj egyet előre” program HEFOP 3.5.4 Hozzáférés javítása EQUAL – Esélyegyenlőség növelése Leonardo da Vinci program - Szakmai alap- és továbbképzés minőségének fejlesztése, újítások támogatása és a szakképzés nemzetközi jellegének erősítése INTERREG program – határon átnyúló, transznacionális és interregionális együttműködés, amelynek célja a közösség területének harmonikus, kiegyensúlyozott és tartós fejlődése

Módszertani szempontból kiemelt programok: HEFOP 3.5.1 és 3.5.4   HEFOP 3.5.4 felnőttképzés hozzáférésének javítása a rendelkezésre álló közművelődési intézményrendszer rendszerszerű bevonásával a közművelődési intézmények dolgozóinak felnőttképzés szervezésére és bonyolítására alkalmassá tétele tartalmazta a munkaerő-piaci igényfelmérések szakmai, módszertani rendszerét a felnőttképzés jogi, módszertani, szervezési sajátosságait tartalmazó tréningeket, és kísérleti képzések bonyolítását is minden RKK részt vett átlagosan 3-5 közművelődési intézmény bevonásával

Módszertani szempontból kiemelt programok: HEFOP 3.5.1 összetettsége, komplexitása: új szakmai képzési programok kifejlesztése, munkakör-elemzés, SCID, moduláris tananyagok kidolgozása, módszertan kidolgozása speciális célcsoportoknak, terjesztése, e-learning, tananyag és módszer kidolgozása, adatbank létrehozása, nyelvi képzések támogatása nagyságrendje eredményei, hatása válaszai a „hívószavak”-ra

Nem számszerűsíthető eredmények „avagy az indikátorok teljesítésén túl is van élet” Nyitottság, partnerség: sokszínű, minden területre kiterjedő, folyamatos párbeszéden alapuló partneri viszony: munkaerőpiac aktoraival (munkaügyi központok, munkaadók, civilek, stb.) RKK-k hálózatával, NFI/NSZFI-vel, FSZH-val felnőttképzési piac szereplőivel, képző szervezetekkel, oktatókkal egyénekkel   Rugalmasság munkaerőpiacnak megfelelő képzések és módszertan; képzők felé; OKJ megújulás, programbővítés

folyamatos, célokhoz rendelt együttműködés a szereplők között speciális eljárások kifejlesztése, alkalmazása képzés előtt, közben és után (munkakör-elemzés, SCID /PDCA, előzetes tudásmérés, stb.) speciális intézményrendszer és adminisztrációs rendszer létrehozása (IT, PVÜ, projektirodák, PEJ, EPEJ) fenntarthatóság követelményének természetessé válása programelemek transzparenciája

Köszönöm a figyelmet!