Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Fogyatékosok helyzete Magyarországon
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Bevezetés.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
A Magyar Köztársaság kormánya
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Nyíregyháza, december 2. A cselekvőképesség új filozófiája Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkár.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Cselekvőképesség fajtái
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Pécsi Törvényszék Az OBH támogatásával megvalósuló helyi képzés az új Polgári Törvénykönyvről Jogképesség, holtnak nyilvánítás, cselekvőképesség, gondnokság.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
Szociális szakmai nap március 20. Kecskemét
Támogatott döntéshozatal
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE
Állampolgári jogok és kötelességek
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
ROKKANTSÁGI NYUGDÍJ Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Berettyó – Körös TISZK Nyitórendezvény Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető BMKIK.
Családtámogató ellátások
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
4. Az Alkotmány.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása Dr. Gulácsi István

Gondnokság alá helyezett személyek száma 2001-ben kb. 35 000 fő /Igazságügyi Minisztérium/ 2009-ben kb. 67000 fő /Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány(MDAC), Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szervezete(ÉFOÉSZ) Kb. 44000 fő kizáró gondnokság alatt áll

Törekvés a változtatásra A Ptk. 2001 évi XV. Törvénye rendelkezik a cselekvőképesség ügycsoportos korlátozásának és a gondnokság felülvizsgálatának bevezetéséről./Ptk. 1959 évi IV. törvény módosítása/ Ennek ellenére csak a gondnokoltak kb. 20%-a került ügycsoportos korlátozás alá.

Esély a tényleges változtatásra Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló (ENSZ) egyezmény legfontosabb követelménye: „A részes államok elismerik, hogy a fogyatékossággal élő személyeket az élet minden területén másokkal azonos alapon megilleti a jog-, illetőleg cselekvőképesség.” Az Egyezményt a Magyar Köztársaság Országgyűlése 2007-ben ratifikálta.

Az új törvényi háttér Az Országgyűlés 2009 szept. 21.-én elfogadta az új Polgári törvénykönyvet. A Ptk. hatályba lépésének tervezett időpontja: 2010 május. Bevezetését késleltetheti: - alkotmányossági kontroll - országgyűlési választás

Az új szabályozás elemei előzetes jognyilatkozat támogatott döntéshozatal cselekvőképességet korlátozó gondnokság

A változást akadályozó tényezők elavult jogrendszer társadalmi előítéletek a meglévő szociális infrastruktúra működtetése egészségügyi, szociális, munkaügyi szolgáltatások elérhetetlensége összetett szakértői tevékenység hiánya a fogyatékosság orvosi, jótékonysági modellje

A fogyatékosság modelljei Orvosi modell: permanens páciens > intézmények > szolgáltatások > választás? Jótékonysági modell: tragédia > sajnálat > jótékonyság > választás? Szociális modell: társadalom szerkezete > diszkrimináció > pozitív cselekvés > emberi jogok

Dönthessünk a sorsunkról A demencia előfordulási gyakorisága világszerte a 65 éves vagy idősebb lakosság körében kb. 10%. 65 éves korban az előfordulás 1%, ez ötévente megkétszereződik. A demenciát több mint 50 %-ban Alzheimer kór okozza. A kórlefolyás 7-10 év.

Annyi segítséget, amennyi szükséges… A szkizofrénia prevalenciája kb. 1%. A tartós remisszióba kerülők aránya 20-25%. Tartósan krónikus állapot 25-30%-ban jellemző. A prognózist meghatározó tényezők: -prevenció -korai intervenció -rehabilitáció.

Pszichoszociális károsodások csökkentése Kb. egymillióra tehető az alkoholproblémások száma.A lakosság kb. 20%-a ha nem is alkoholbeteg, de veszélyeztetően problémás ivó. Az alkoholbetegség lehetséges következményei: -személyiségváltozás -delírium tremens -pszichotikus zavar -demencia

Előrelépés a társadalmi reintegrációban -szükségesség és arányosság elvének érvényesülése növekvő társadalmi szerepvállalás részvétel és autonómia a döntésekben valódi segítségnyújtás, a gondnokolt és a gondnok viszonyának megváltozása a kizáró gondnokság megszűnése

Az ideálisnak tűnő lehetőségek A cselekvőképesség korlátozásának lehetősége alkalmazási területének csökkenése mellett megmarad. Az új támogatási modell intézményei kiépülnek.

További szükséges lépések Az egészségügyi, szociális, munkaügyi ágazati törvények összhangba hozása az új Ptk.-val. Fentiekhez kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségének biztosítása. Hatékony rehabilitációs rendszer és a közösségi pszichiátriai ellátás kialakítása. A társadalmi részvétel és befogadás garantálása. Az emberei méltóság tiszteletben tartásának előmozdítása.