A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina
A vitamin olyan szerves vegyület, amely nélkülözhetetlen egy él ő lény számára Az A-vitamin hat vegyület, összefoglaló neve hétköznapi nevén retinol zsírban oldódó
Hatása bőr épsége szürkületben való látás növekedés a csontok és fogak szív- és érrendszeri betegségek megelőzése koleszterin csökkentése szürkehályog megelőzése
Hiánya farkasvakság vagy szürkületi vakság egyes daganatok kialakulása a bőr szárazzá válik a haj eltöredezik
Túladagolása Túladagolása felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet Tünetei a fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás. bőr sárgára színeződhet
Élelmiszerek máj, vese, szív tej és tejtermékek tengeri halak Tojássárgája sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika
Érdekességek A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A- vitamin-hiány. Az A-vitamin a májban raktározódik felnőtt ember szervezete 1-2 évre elegendő mennyiséget tárol Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!