E-mail, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A levelezőrendszerekkel kapcsolatos alapismeretek
Advertisements

A számítógépes hálózatok és az Internet
Számítógépes vírusok.
Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 5 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Elektronikus levelezés [webmail]
KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
HÁLÓZATOK.
Készítette: Nagy Márton
Hálózati és Internet ismeretek
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
avagy a hálózatok hálózata
Bl á zsovics Martin Soós G á bor 9024 Győr, Bisinger sét á ny 32. De á k Ferenc Közgazdas á gi és Informatikai Szakközépiskola Az Internet Által Biztosított.
Client Access Server. Autodiscovery service Availability service (EWS) Offline Address Book (OAB) service Activesync service Outlook Web Access Public.
2007 ISP TANFOLYAM ÉSZAKNET, LH COM. USER AUTHENTIKÁCIÓ •MAC – IP •MAC – DHCP •MAC – IP – RADIUS •PPPoE – RADIUS.
Elektronikus levelezés
 A Gmail a Google ingyenes webmail, POP3 és IMAP szolgáltatása.Googlewebmail POP3IMAP  Bevezetésekor az 1 gigabyte-os tárhelyével lényegesen.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Levelező program beállítása webmail-hez
LEVÉL.
Elektronikus levelezés
küldés.
NETIKETT.
Információ és kommunikáció
A Tudásközpont levelezőrendszerének rövid bemutatása
WEB Technológiák Coldfusion ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Netiquett tudni illik, hogy mi illik
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Elektronikus levelezés
Elektronikus levelezés
AD {RMS} Active Directory Rights Management Services
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Hálózatkezelés, Internet 9. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Biztonságos Ablakok Előadást tartja: Lázár András
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” Emlékszel rá?  Hol tárolod kedvenc webhelyeid címét?  Fizikailag hol van.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Aki írja a levelet Aki küldi a levelet Aki kapja a levelet Aki olvassa a levelet.
Levelezés Készítette: Kós Réka.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 9 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Jövő héten kedden Dolgozat!!!
Windows Server 2008 Távoli elérés – I.
Internet, Elektronikus levelezés
Regisztráció és a felvételi lap kitöltése a Kollégiumi Adminisztrációs Rendszerben (KAR), a kar.mek.nyme.hu weboldalon. by UF roli.
Az Internet alkalmazásai
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
15. Tétel Az elektronikus levelezés
Számítógép hálózatok.
Élet az Interneten.
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Regisztráció és a felvételi lap kitöltése a Kollégiumi Adminisztrációs Rendszerben (KAR), a kar.mek.nyme.hu weboldalon. by UF 2015.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
Biztonság kábelek nélkül Magyar Dénes május 19.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Információ és kommunikáció Elektronikus levelezés.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Alkalmazási réteg protokolljai
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Axigen Mail server Ember László 2009.
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Számítógépes ismeretek
Internet, Elektronikus levelezés
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.

2 Felhasznált irodalom: Nagy Sándor: Elektronikus leveleink védelme Computerbooks

3 Könnyebb kérdések 1. Melyik két részből áll egy elektronikus levél? Fejrész és szövegtörzs 2. Ki, vagy mi az ISP? Internet Service Provider, azaz internet szolgáltató.

4 Mi a megfelelője következő fogalmaknak? Postai levél A feladó postai címe A feladó címe BorítékFejrész

5 4. Soroljon fel a fejlécben előforduló mezőkből 3-5 félét, és adja meg, hogy mire szolgál! From:A feladó címe To:A címzett(ek) címe cc:Ki kap másolatot? bcc:Ki kap titkos másolatot subject:Tárgy, téma data:Dátum attachmentmellékletek, csatolt állományok

6 5. Soroljon fel a fejlécben előforduló mezőkből további 3-5 félét, és adja meg, hogy mire szolgál? Receivedútvonal priorityprioritás (elsőbbség) sürgős, átlagos, nem sürgős replay-to válaszcím message-IDlevélazonosító Return Receipttérítvény (megkapta-e a címzett) Opened Receipt megnyitási nyugta (elolvasta-e, megnyitotta-e ?)

Haladóknak! ( Nehéz) MIME versionKódolási szabvány verziója Content-TypeA szövegtörzs megjelenés fajtája, pl. szöveges vagy html. Illetve a felhasznált karakterkészlet X-MailerA levelet előállító program (nem mindig látszik)

8 6. Mit biztosít egy ISP az ezéshez? Kijáratot az internetre a saját hálózatán keresztül. Kijáratot az internetre a saját hálózatán keresztül. Elektronikus postafiókot (tárterületet) a mailszerveren (POP3 szerveren) Elektronikus postafiókot (tárterületet) a mailszerveren (POP3 szerveren) A postafiókhoz tartozó címet, azaz hozzáférést az SMTP szerverhez. (Az SMTP szerver továbbítja a leveleinket, a POP3-ról pedig letölthetjük) A postafiókhoz tartozó címet, azaz hozzáférést az SMTP szerverhez. (Az SMTP szerver továbbítja a leveleinket, a POP3-ról pedig letölthetjük)

9 6. Mit biztosít egy ISP az ezéshez? Kijáratot az internetre a saját hálózatán keresztül. Kijáratot az internetre a saját hálózatán keresztül. Elektronikus postafiókot (tárterületet) a mailszerveren (POP3 szerveren) Elektronikus postafiókot (tárterületet) a mailszerveren (POP3 szerveren) A postafiókhoz tartozó címet, azaz hozzáférést az SMTP szerverhez. (Az SMTP szerver továbbítja a leveleinket, a POP3-ról pedig letölthetjük) A postafiókhoz tartozó címet, azaz hozzáférést az SMTP szerverhez. (Az SMTP szerver továbbítja a leveleinket, a POP3-ról pedig letölthetjük)

10 Hogy zajlik le az kézbesítésének folyamata? 1. A felhasználó. számítógépe Levelező kliens pr. ISP Belső hálózat Internet Router Access szerver Mail (POP3) szerver SMTP szerver

11 Hogy zajlik le az kézbesítésének folyamata? A levél megírása 2. 2.A felhasználó csatlakozik a szolgáltató access- szerveréhez, amely ellenőrzi a jogosultságot úgy, hogy a megadott névhez megfelelő jelszót kér Ha az ISP megfelelőnek tartja a jogosultságot, egy IP címet utal ki a saját tartományából. (a kijelentkezésig a felhasználóhoz tartozik ez a cím, amit a ISP naplóz is.) 4. 4.A kliens program csatlakozik az ISP SMTP szerveréhez, és jelzi neki, hogy levelet akar küldeni.

12 Hogy zajlik le az kézbesítésének folyamata? Az SMTP ellenőrzi a felhasználó IP címét. Ha mindent rendben talál, átveszi a levelet Az SMTP megkeresi az cím alapján a címzett mail (POP3) szerverét (Ez nem olyan egyszerű, mert még előtte meg kell tudnia a DNS-től a címzett IP címét) 8. 8.Kapcsolatba lép a címzett mail szerverével, és elküldi a levelet A címzett szervere átveszi a levelet és elhelyezi a címzett postaládájában.

13 Az -eket passzív és aktív támadás fenyegeti. Mit jelentenek ezek? Passzív támadáslehallgatják a leveleinket Aktiv támadásmódosítják a leveleinket eltérítik, törlik hamisítják, nem az a feladó írja, aki a fejrészben szerepel. Vírusos levél, …

14 Milyen támadások érhetik az elektronikus levelezést, és mit lehet tenni ezek ellen? 1. Kockázat: Szótáralapú támadás POP3 fiókunk ellen. Védelem: A szolgáltatónk csak pl. 5 jelszavas bejelentkezést engedélyez. Erős jelszó használata. Kockázat: -ek elolvasása, lehallgatása. Védelem: A levelek titkosítása, rejtjelezése Kockázat: emal-ek illetéktelen módosítása Védelem: a levelek digitális aláírása.

15 Milyen támadások érhetik az elektronikus levelezést, és mit lehet tenni ezek ellen? 2. Kockázat: -ek hamisítása, más nevében való elküldése. Védelem :a levelek digitális aláírása Kockázat: vírusos levelek, rosszindulatú programok küldése Védelem: antivírus programok, spamszűrők, más védelmi rendszerek alkalmazása Gondos felhasználói magatartás.

Haladóknak! ( Nem kell megtanulni!) Vannak „hivatalos” lehallgatórendszerek? Az FBI és az USA, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland lehallgató rendszerei: Carnivore (FBI)Carnivore (FBI) EchelonEchelon