Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Internet és kommunikáció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Internet és kommunikáció"— Előadás másolata:

1 Internet és kommunikáció
Online alapismeretek Internet és kommunikáció

2 Alapfogalmak I. Internet: Számítógépek világméretű hálózata.
URL: Egy weboldal címe, azaz URL azonosítója az adott oldal erőforrásainak, azaz szöveges, képi, egyéb tartalmának szabványszerű címe. (Uniform Resource Locator) Böngészők: (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chorme) Címsor: a böngésző ablakának az a része ami az aktuálisan mutatott weboldal URL-jét mutatja, illetve lehetővé teszi a betöltendő URL begépelését. HTML: (Hyper Text Markup Language): Oldalleíró nyelven készült, a webböngésző általi megjelenítésre alkalmas dokumentum. Az internet szabványos hypertext leíró nyelve.

3 Alapfogalmak II. HTTP (Hyper Text Transfer Protocol): A szolgáltatók egymáshoz, és a felhasználókhoz való kapcsolásához használt rendszer, kommunikációs szabvány. HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure): A szolgáltatók egymáshoz, és a felhasználókhoz való kapcsolásához használt rendszer, kommunikációs szabvány, az adatforgalom mindkét irányú titkosításával.

4 Intranet és extranet Intranet: Az intranet, az internet mellett, időben utána megjelent fogalom. Az intranet tulajdonképpen a hálózaton belüli hálózat megjelölésére szolgál. A legtipikusabb intranet egy vállalat belső hálózata, amely természetesen más hálózatokkal összekötve is működhet. Extranet: Hasonló az intranethez, azonban ez kívülről is elérhető megfelelő jogosultsággal.

5 Levelezés – Microsoft Outlook
POP3: (Post Office Protocol version 3) egy alkalmazás szintű protokoll, melynek segítségével az kliensek (Outlook Express, Office Outlook, Thunderbird, stb.)  letölthetik az elektronikus leveleket a kiszolgálóról). Segítségével egy felhasználó könnyedén letöltheti a leveleit és a saját gépén tudja olvasni/ törölni azokat. IMAP: Az IMAP (Internet Message Access Protocol) egy alkalmazásrétegbeli protokoll, amely segítségével a leveleinkhez férhetünk hozzá. A POP3 mellett a legelterjedtebb levéllekérési internetszabvány. Tehát az IMAP beállítással a felhasználó nem másolja a leveleket a saját gépére, hanem magán a mail szerveren tárolja őket.

6 Levelezési alapfogalmak I.
Spam: Elektronikus formában, legtöbbször -ben küldött, nagy mennyiségű hirdetés, amelyet a felhasználó hozzájárulása nélkül kap. A spam fölöslegesen foglalja a felhasználó tárhelyét, emellett törlése időigényes. A spamek akár milliós nagyságrendben is kiküldhetők, általában megtévesztő címűek. Veszélyt is jelenthetnek, hiszen előfordul, hogy a kiküldők célja a felhasználó személyes adatainak, banki azonosítóinak megismerése.

7 Levelezési alapfogalmak II.
Hírlevél: A hírlevél egy elektronikusan formában terjesztett, rendszeresen megjelenő publikáció. Pop-up: Az előugró ablak vagy pop-up a különböző számítógépes programokban felugró ablakok közös elnevezése. (Legismertebb formái a böngészőkben felugró ablakok, melyekben rendszerint reklámok jelennek meg.) Több program létezik, amely a popupokat blokkolja. A pop-up-ok helyes alkalmazásával könnyen irányíthatók a látogatók.

8 Levelezési alapfogalmak III.
Link: A hiperhivatkozás, más néven link a hasonló témájú információkat köti össze az online felületeken. Ez az összekötő eszköz vonatkozhat szöveges, vagy egyéb online tartalmakra (videókra, képekre). Hasznos a linkek használata olyankor is, ha egy adott internetes tartalomhoz sok helyről származó információ kapcsolódik. A linkek általában elkülönülnek szövegkörnyezetüktől, formailag érdemes kiemelni őket.


Letölteni ppt "Internet és kommunikáció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések