Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információ és kommunikáció Elektronikus levelezés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információ és kommunikáció Elektronikus levelezés."— Előadás másolata:

1 Információ és kommunikáció Elektronikus levelezés

2 E-mail cím

3 E-mail Az elektronikus levelezés az internet alapszolgáltatása. Alapjaiban hasonló a hagyományos levelezéshez. A legnagyobb előnye, hogy gyors. Nem csak szöveget, de fájlokat is küldhetünk a leveleinkkel. Ingyenes.

4 Mi szükséges hozzá? Elektronikus levélcím (e-mail cím). Levelezőprogram Internetelérés

5 E-mail cím A cím első része a felhasználót azonosítja. Az elválasztójel a „@” karakter az angol „at” szót jelöli. A másik rész a postafiók helyét adja meg. Ez egy domain név. gipszjakab@freemail.hu

6 E-mail cím Az első részben a következő karakterek szerepelhetnek: –Kis- és nagy betűk –Számjegyek –Speciális karakterek:, ! # $ % & ' * + - / = ? ^ _ ` { | } ~ –A „.” (pont) nem lehet sem első sem pedig utolsó karaktere az első résznek.

7 Hogyan tegyünk szert e-mail címre? Ingyenes webes levelezőkön regisztrálva. Az internetszolgáltatónktól. Az intézménytől amiben dolgozunk, vagy tanulunk.

8 Levelező szerver A levelek küldését és fogadását a Mail Server (levelezőszerver) végzi. Ez egy állandó internetes kapcsolattal rendelkező, számítógépen lévő program. A beérkezett leveleket is a Mail Server tárolja az egyes felhasználók postafiókjában.

9 Levelzőprogram

10 Levelezőprogram Kliensprogram Feladata: –a levelek letöltése a postafiókból, –az elküldött levelek feltöltése a Mail Server-re, –felület biztosítása a felhasználók számára a levelek kezelésére.

11 Mit kell tudni a levelezőprogramnak? A beérkezett levelek listázása Levelek írása egy adott címre vagy egy címlistában szereplő címre Levél írása több címre Válasz a beérkezett levélre Továbbküldése a beérkezett levélnek Mellékletek csatolása a levélhez Levelek tárolása különböző mappákban Levelek törlése

12 Levelezőprogramok Grafikus felületű –Microsoft Outlook –Microsoft Outlook Express –Netscape mail –Pegazus mail –Eudora –The Bat! Karakteres felületű –Jellemzően Linux operációs rendszer alatt használatosak. Ilyen például a pine. Webes, grafikus felületű –SquirrelMail (MókusPosta)

13 Levelezőprogramok

14 A levelezőprogram használata Levélmappák –Szolgáltatókhoz kapcsolódó mappák listája –Kiválaszthatjuk azt a mappát, aminek a tartalmát meg szeretnénk a munkaterületen jeleníteni. –Itt hozhatunk létre újabb mappákat a leveleink tárolására.

15 A levelezőprogram használata Partnerek listája –Az e-mail címeket illetve csoportokat tartalmazó címjegyzék. Munkaterület –Itt jelenik meg a levélmappáknál kiválasztott mappa tartalma. –Általában a mappában lévő levelek fejléce látható itt. Ilyenkor a munkaterület két részre osztódik, és az alsó részen a kiválasztott levél tartalmát láthatjuk.

16 Az Outlook Express ablaka

17 Felhasználói fiók létrehozása Eszközök / Fiókok / Hozzáadás / Levelezés... Internetcsatlakozás varázsló. Az Eszközök / Fiókok / Levelezés fül panelen megtekinthetjük, hogy be van-e már állítva levelezőszerver.

18 Felhasználói fiók létrehozása Fiók létrehozásának lépései: –Név megadása. Pl.: Gipsz Jakab –E-mail cím megadása. Pl.: GipszJakab@mail.hu –Kiszolgáló, vagyis a Mail Szerver beállítása. Itt kell megadni a kiszolgáló típusát. A bejövő és kimenő levelek kiszolgálóját. –Bejelentkezési név és jelszó.

19 POP3 POP3 (Post Office Protocol): –A postaládánkban tárolt üzenetek letöltésére használt protokoll.

20 IMAP IMAP (Interactive Mail Access Protocol): –Szintén letöltésre használt protokoll. –Az üzenetek letöltése során másolja a leveleket a felhasználó gépére. Ezért a felhasználó más gépről bejelentkezve is le tudja tölteni a leveleit, és tudja olvasni őket.

21 SMTP SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): –Egyszerű levéltovábbító protokoll. Az elektronikus levelek továbbítását szabályozza a Mail Szerveren.

22 Levelek olvasása Küldés / Fogadás gomb vagy az Eszközök / Küldés és fogadás / Összes fogadása menüpont. Beérkezett Üzenetek mappára kattintva a munkaterületen láthatóvá válnak a beérkezett levelek.

23 Fejléc adatok Az elektronikus levél fejlécében rengeteg információ szerepel. –Feladó –Tárgy –Érkezés dátuma –Mellékletre vonatkozó információ –Különböző a levélre vonatkozó jelölések (prioritás, jelző)

24 Oszlopok megjelenítése

25 Levél megjelölése Az olvasatlan levelek fejlécei vastagon szedettek, és egy zárt boríték ikon van előttük. Az olvasott levelek normál megjelenésűek és egy nyitott boríték ikonja van mellettük. Az üzenet fejlécére jobb gombbal kattintva választhatjuk a gyorsmenüből a Megjelölés olvasottként vagy a Megjelölés olvasatlanként menüpontot. Ezzel lehet állítani egy levél állapotát.

26 Levél megjelölése Az üzenetek fejlécére kattintva az alsó ablakrészben olvashatjuk a levelet. Kétszer kattintva a levél fejlécére, vagy a gyorsmenü Megnyitás menüpontjával külön ablakban jelenik meg a levél.

27 Levél megjelölése Ha a levél külön ablakban van, akkor ott az Üzenet / Üzenet megjelölése menüpontra kattintva jelölhetjük meg. Az ablakban a feladómező felett egy „Ez az üzenet megjelölt.” felirat lesz látható. A munkaterületen, a levelek fejlécénél pedig egy zászló ikon jelenik meg a fejlécben.

28 Levelek írása Eszköztáron a Levél létrehozása gombra kattintva vagy a Fájl / Új / E-mail menüpontban.

29 Levél részei Feladó (From) –A küldő e-mail címe Címzett (To) –A címzett e-mail címe Másolatot kap (CC) –Ha több személynek akarjuk elküldeni a levelet, megadhatjuk a további e- mail címeket. Titkos másolat (Bcc) –A levélről másolatot küldünk egy személynek, de az eredeti címzett nem fogja látni, hogy más is megkapta a levelet.

30 Levél részei Tárgy (Subject) –A levél témájának rövid megnevezése. Csatolás (Attachment) –A csatolandó fájlokat adhatjuk itt meg. Levél törzse (Body) –Ide írhatjuk vagy itt olvashatjuk a levél tartalmát.

31 Állomány csatolása A Beszúrás / Fájlmelléklet menüpontot választva adhatjuk meg a csatolandó fájlokat, vagy az eszköztárról a Melléklet gombot megnyomva. A csatolt fájloknál inkább kisebb méretű fájlokat küldjünk csak, vagy tömörítsük össze az elküldeni kívánt fájlokat.

32 Prioritás A levél küldésekor jelezhetjük a címzettnek a levelünk fontosságát. A levél fontossági szintjét nevezik prioritásnak. Az eszköztár Prioritás gombjára kattintva vagy az Üzenet / Prioritás beállítása menüpontban adhatjuk meg a levelünk fontossági szintjét.

33 Levél küldése Azonnali küldés –Az eszköztár Küldés gombjára kattintva, vagy a Fájl / Üzenet küldése menüpontban. Később küldés (Akkor van értelme, ha nem állandó internetes kapcsolattal rendelkezünk.) –A Fájl / Küldés később menüpontra kattintva. Ekkor a levél a Postázandó üzenetek mappába kerül.

34 Levél küldése A be nem fejezett leveleket elmenthetjük, ezek a Piszkozatok mappába kerülnek.

35 Helyesírás-ellenőrzés A levelezők többsége lehetőséget ad arra, hogy a levél elküldése előtt helyesírás-ellenőrzést hajtsunk végre. Manuális –Az Eszközök / Helyesírás-ellenőrzés menüpontra kattintva hajthatjuk végre az ellenőrzést. Automatikus –Az Eszközök / Beállítások / Helyesírás-ellenőrzés fülön állítható be.

36 Visszaigazolás Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a címzett elolvasta a levelünket, kérjünk visszaigazolást erről. Aktuális levélre –Az Eszközök / Olvasási visszaigazolás kérése menüponttal érhetjük el. Az összes kimenő levélre –Eszközök / Beállítások / Visszaigazolás fülön állítható be.

37 Válasz Válaszolni lehet csak a feladónak és lehet a másolatot kapóknak is. Beállítható, hogy a válaszkor az eredeti üzenetet tartalmazza-e a levél. A levél tárgya automatikusan a következőképpen nézhet ki, „Re:” + az eredeti levél tárgya.

38 Válasz Eszköztár Válasz vagy Válasz mindenkinek. Menüsorból az Üzenet / Válasz a feladónak vagy Válasz mindenkinek menüpont. Azt, hogy az eredeti üzenetet is tartalmazza a válaszlevél, az Eszközök/ Beállítások... / Küldés fülön lehet a Küldés részben.

39 Továbbítás A levelet továbbíthatjuk egyszerű levélként vagy egy új levél mellékleteként. A levél tárgya automatikusan a „Fw:” + az eredeti levél tárgya. Amennyiben az eredeti levél mellékletet tartalmazott, de azt nem kívánjuk továbbküldeni, akkor egyszerűen töröljük a csatolandó fájl nevét.

40 Továbbítás Eszköztár Továbbítás gomb. Menüsor Üzenet / Továbbítás vagy Üzenet / Továbbítás mellékletként.

41 Levelek kezelése

42 Mappák A levelek csoportosításához hozhatunk létre mappákat. Vannak előre létrehozott mappák is.

43 Műveletek mappákkal Új mappa létrehozása –Eszköztár Új mappa… –Menüpont Fájl / Új / Mappa…

44 Levelek törlése Eszköztár Törlés gombjára kattintva. Ha IMAP protokoll lett a levelező beállításakor megjelölve, akkor a törölt levél beállítást visszaállíthatjuk. –Jobb gombbal kattintva a gyorsmenüből válasszuk ki a Törölt elem visszaállítása menüpontot.

45 Levelek törlése Végleges törlés az eszköztár Eltávolítás gombjára kattintva érhető el. A törölt elemek mappára vonatkozó beállításokat az Eszközök / Beállítások... / Karbantartás fülön tehetjük meg.

46 Címjegyzék A levelezőpartnereink adatait tárolhatjuk. (Akár több e-mail címet is egy emberhez.) Csoportokat hozhatunk létre, így könnyebb a csoportos levélküldés. A címjegyzék elérhető –a Partnerek ablakrészben –az Eszközök / Címjegyzék menüpontból –az eszköztáron pedig a Címek gombra kattintva.

47 Partner felvétele Partnerek ablakrészben a Partnerek gombra kattintva az Új partner... pontban lehet A megjelenő panelen adjuk meg a partner adatait. Az e-mail cím mezőbe írjuk be a partner e-mail címét, majd kattintsunk a Hozzáadás gombra.

48 A partner tulajdonságai

49 Címlista létrehozása Partnerek ablakban a gyorsmenüből válasszuk ki a Címjegyzék... menüpontot, vagy a menüsorból az Eszközök / Címjegyzék... menüpontot. Az új ablakban kattintsunk az eszköztáron az Új gombra, majd válasszuk ki az új csoport opciót. A megjelenő ablakban adjuk meg a csoport nevét, és vegyük hozzá a tagokat a csoporthoz. A tagok lehetnek olyanok is, akik nem szerepelnek a címjegyzékben.

50 Csoport tagjai Felvehető a címjegyzékben lévő partnerekből, Új partnert is vehetünk fel, a címjegyzékbe innen. A címjegyzékben nem szereplő név és cím rögzítésével.

51 Felvétel a csoportba

52 Címjegyzék felhasználása Beérkezett levélből a cím felvétele –Álljunk a levélre –Jobb gombbal kattintva a gyorsmenüből válasszuk a Feladó felvétele a címjegyzékbe menüpontot.

53 Címjegyzék felhasználása Címjegyzék használata levél írásakor –a Címzett, a Másolatot kap és a Titkos Másolatot kap feliratokra kattintva –A panelen beállíthatjuk, hogy a címjegyzékből kinek kívánunk levelet küldeni. –A kiválasztott neveket átteszszük a megfelelő mezőbe.

54 Több címzett kijelölése

55 Biztonság és védelem

56 Biztonság és adatvédelem A legfontosabb, hogy az elektronikus levelezés nem biztonságos! Bizonytalansági tényezők: –Nem lehetünk biztosak abban, hogy a levél feladójaként szereplő név, és személy azonos. –A levelünk olyan, mint egy rendes postai levelezőlap. Tartalmát el lehet olvasni és akár módosítani is lehet.

57 Digitális aláírás Digitális aláírással ellátott levélnél, biztosak lehetünk benne, hogy a levél feladója ténylegesen az a személy, aki a levelet küldte. De nem biztos, hogy a tartalma nem változott a levélnek!

58 Titkosítás A levél tartalmának titkosításával elérhető, hogy a tartalmat ne tudják módosítani. Kétkulcsos módszer –Lényege, hogy a felhasználónak két kulcsa van, egy nyilvános és egy titkos. –A nyilvános kulcsot mindenki ismerheti, sőt akinek levelet írunk, annak a nyilvános kulcsával titkosítjuk a levelet. –A titkos kulcsot csak a tulajdonosa ismerheti, s ezzel fejtheti meg a titkosított üzenetet.

59 Netikett

60 Internetes etikett, Netikett Az internet mindenki számára szabad megnyilvánulási teret biztosít. Ezért is szükséges egyféle viselkedési norma kialakítása. Ez a gyűjtemény egyfajta iránymutató, melynek a részei felhasználhatóak egy saját szabályzat kialakításához. A Netikett alapja az RFC 1855 ajánlás.

61 Néhány tanács Ne írjon semmi olyasmit e-mailbe, amit nem küldene el levelezőlapon. Láncleveleket, ha lehet ne küldjön tovább barátainak, mert ez számukra idegesítő lehet. Ha mégis továbbküld egy levelet, ne mellékletként tegye! Nem illik indulatos leveleket küldeni.

62 Néhány tanács Próbálja normális hangnemben vagy személyesen elintézni a vitás ügyet. Ne írjon csupa nagybetűvel, mert az olyan érzést kelt, mintha ordítana. A levél tárgyrészében mindig röviden jelezze a levél tartalmát. Ha lehet, minél előbb válaszoljon a levelekre,

63 Néhány tanács A weboldalakkal kapcsolatban mindig éljen a gyanúval, hogy az oldalon lévő információ nem pontos vagy aktuális. Ha weboldalt hoz létre, törekedjen a pontosságra és tisztelje a szerzői jogokat.


Letölteni ppt "Információ és kommunikáció Elektronikus levelezés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések