Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NETIKETT.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NETIKETT."— Előadás másolata:

1 NETIKETT

2 Etikett Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak megszabott rendszerét. Az etikett kultúránként más és más. Egy gesztus vagy viselkedési forma az egyik társadalmi csoportban udvarias lehet, de egy másikban akár udvariatlannak is számíthat ILLIK - NEM ILLIK

3 Netikett Az Internetre vonatkozó illemszabályokat, szokásokat, viselkedési formákat hálózati etikettnek, röviden netikettnek nevezzük.

4 Netikett Mindig töltsük ki a levél tárgya (subject) sort, ami tükrözze a levél tartalmát!

5 Netikett Válasz küldésekor (reply) ellenőrizzük levelünk tárgyát! Lehet, hogy a különbözõ levelezõk miatt már tele van "Re: Vá: Re: Re:" előtagokkal. Töröljük ezeket (egy kivételével). A válasz- ban csak annyit idézzünk az eredeti levélből, amennyi a válasz megértéséhez kell, és ne többet!

6

7

8 Netikett Ha továbbküldünk egy üzenetet (forward), akkor ne változtassunk rajta! Ha egy nekünk írt személyes levelet akarunk továbbítani, kérjünk előzetesen engedélyt a feladótól, hisz õ abban a hiszemben írta a levelet, hogy csak mi fogjuk majd elolvasni.

9 FEJLÉC TÖRZS ALÁÍRÁS

10 Netikett Használjunk vegyesen kis- és nagybetűt is, akárcsak a közönséges levelekben! A CSUPA NAGYBETŰ OLYAN, MINTHA KIABÁLNÁNK! Ne írjunk ékezetes karaktereket, csak ha már megbizonyosodtunk arról, hogy a címzett el tudja olvasni azt! Maximum 60 karakter széles sorokat írjunk..

11 Netikett Az élőbeszéd mimikája színezheti, de meg is változtathatja a kimondott szavak értelmét. Ezt írásban úgynevezett a smiley segítségével jelezhetjük, melyek írásjelekből alkotott arcfigurák :-) jókedvű, vicces :-i cigiző alak 8-) szemüveges alak :-( szomorú 8:-) kislány :'-( sírás :-O csodálkozás :-D nevetés :-> sátáni vigyor..

12 Netikett Soha ne használjunk trágár, illetlen kifejezéseket leveleinkben! Ha ilyen levelet kapunk, a legokosabb, ha nem válaszolunk A levél végén illik elköszönni, s ha fontosnak tartjuk, itt megadhatjuk elérhetőségünket is ( címünk általában megjelenik a levelezőkben), de ez a névjegy (sign) legyen rövid, 4 sornál lehetőleg ne legyen hosszabb!

13 Netikett Nem illik kéretlen információt (spam) küldeni emailben.
Végül, de nem utolsó sorban: az Interneten történő levelezés nem biztonságos, kivéve ha valamilyen rejtjelező eszközt használunk! Ne írjunk semmi olyasmit egy be, amit nem küldenénk el egy nyílt levelezőlapon! Az elektronikus levél is hamisítható. Ha bármi gondod van a levelezéssel kapcsolatban, akkor a legtöbb helyen a postmaster címre írhatsz segítségkérő levelet, mert ezt a címet legtöbbször megfelelő tudással bíró ember olvassa.

14 Netikett-Rövidítések
leggyakrabban feltett (ismételt) kérdéseket és válaszok GYIK (Frequently Asked Questions) FAQ szerény véleményem szerint szvsz, (In My Humble Opinion) IMHO A buta, vagy felesleges kérdést feltevő kezdőknek válaszolhatja a számítógépes guru, hogy olvassa el a szoftverhez/hardverhez tartozó kézikönyvet, mert a kérdés annyira magától értetődő, hogy ott is megtalálható (RTM, Read The Manual). Persze az is megeshet, hogy a földön fetreng majd a nevetéstől (ROTFL - Rolling On The Floor Laughing)...


Letölteni ppt "NETIKETT."

Hasonló előadás


Google Hirdetések