Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert"— Előadás másolata:

1 Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
Felkészítő tanár: Beták Norbert, Ing. ISKOLA: Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola Érsekújvár – Szlovákia

2 Bevezető kérdések Mi az az internet? Miért veszélyes az internet?
Hogyan kerülhetjük el az internet veszélyeit?

3 Tartalom Bevezető kérdések Internet fogalma és története
Internetes vásárlás veszélyei Fájlcsere Internetes kártevők Jó tanácsok Ellenőrző kérdések Forrás

4 Mi az az INTERNET? angol szóból ered „internetwork” (Hálózatok hálózata) számítógép-hálózatokat kapcsol össze minden számítógép kap egy hálózati azonosítót (IP-címet), ezt egymás azonosítására használják.

5 AZ Internet története 1969-ben USA-ban létrejött az első számítógép hálózat- ARPANET. Egyre több egyetem csatlakozott a hálózathoz. Kifejlesztették a TCP/IP protokollt, ami hivatalos protokollja lett az APRANET - nek. 1983-ban leválik a katonai rész – MILNET. 1980-as évek végén APRANET átadja a helyét az INTERNETnek. 1992-ben fejlesztették ki a WWW-t (World Wide Webet) alkalmazást ami grafikus felületet biztosít az internet felhasználóknak.

6 Ellenőrző kérdések Mi az az internet? Mikor és hogyan alakult meg?
Milyen alkalmazás biztosít grafikus felületet az internet felhasználóknak?

7 Internetes vásárlás Manapság egyre többen vásárolnak az interneten, ezért egyre több átverés is történik. Az átverés elkerülése érdekében: Kevesebb személyes adatot adjunk meg! Győződjünk meg az oldal hitelességéről! Senkinek ne áruljuk el a jelszót és az ellenőrző szót! Számlaszámodat és a PIN - kódodat soha ne küld el senkinek!

8 MEGTÖRTÉNHET… Egy ügyes hacker könnyen kitudja játszani az internetes vásárlókat. A hacker bejelentkezik a web áruházba a felhasználó nevünkkel és jelszavunkkal. Megváltoztatja a kiszállítási címet, így a mi költségünkre, de az ő címére szállítják ki a terméket. Másik gyakran előforduló trükk, hogy a vevőt átirányítja a saját oldalukra. A hitelkártya adatait így már rögtön a hacker kapja meg.

9 Fájlcsere Az internetről már szinte mindent (filmeket, képeket, zenéket …) le tudunk tölteni ingyen. Ha ezeket csak magán célra használjuk akkor lehet legális. Legálisan csak olyan fájlt oszthatsz meg, aminek te vagy a szerzője.

10 Elektronikus posta ( ) segítségével bárkinek bárhonnan tudunk elektronikus úton levelet küldeni. Levélhez csatolhatunk fájlokat (képet, videót …) Átverés elkerülése és a személyes adatok védelme érdekében: Posta fiókodból mindig lépj ki! Jelszavad ne áruld el senkinek! Idegen feladóknak ne küld el személyes adataid! Bankoktól érkező gyanús levelekre ne válaszolj!

11 MEGTÖRTÉNHET… Az ember váratlanul kap egy t, hogy nyert a lottón. Az összeg átvételéhez fel kell hívni egy számot és bemondani az azonosító kódot. A pénzt csak akkor kapják meg, ha előre befizetik a nemzetközi adókat. Csalók rá tudják beszélni az embereket, hogy nyertek olyan játékon, amit nem is játszottak.

12 Ellenőrző kérdések Mi az a e-mail?
Mit tehetünk a személyes adatok védelme érdekében? Mit tölthetünk le az internetről? Mit oszthatunk meg az interneten legálisan? Mire kell figyelni az interneten való vásárláskor?

13 Internetes kártevő A számítógépes vírus egy szoftverprogram.
Beavatkozik számítógépünk működésébe: Megrongál és töröl adatokat Levelező rendszerünket is felhasználhatja A merevlemez teljes tartalmát is törölheti

14 Internetes kártevők elkerülése
Ne nyissunk meg olyan mellékletét, ami ismeretlen feladótól érkezett! Csak biztonságos weboldalról töltsünk le szoftvereket!

15 Ellenőrző kérdések Mi az a számítógépes vírus?
Hogyan tudjuk elkerülni az internetes kártevőket? Mit csinál a vírus a számítógépünkben?

16 Jó tanácsok Használjunk vírusirtó programot!
Cél, hogy a számítógépbe ne jusson olyan állomány, amely olyan műveleteket hajt végre, amelyeket a felhasználó nem engedélyezett.

17 Jó tanácsok Használjunk tűzfalat!
Cél, hogy megakadályozza és figyelmeztessen, ha egy hacker beakar hatolni a számítógépünkbe.

18 Ellenőrző kérdések

19 Sajnálom! De a válasz helytelen Megpróbálom még egyszer

20 Az internet számítógép hálózatokat kapcsol össze.
Sajnálom! De lejárt az ideje… Igaz Hamis a b Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Kérem a következő kérdést Kérem a következő kérdést

21 Gratulálok ! Helyesen válaszoltál Következő kérdés

22 Az első számítógép hálózat neve mi volt?
Sajnálom! De lejárt az ideje… WWW APRANET MILNET INTERNET a b c d Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Kérem a következő kérdést Kérem a következő kérdést

23 Gratulálok ! Helyesen válaszoltál Következő kérdés

24 Az internetről bármit letölthetünk és megoszthatunk legálisan.
Sajnálom! De lejárt az ideje… Igaz Hamis a b Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Kérem a következő kérdést Kérem a következő kérdést

25 Gratulálok ! Helyesen válaszoltál Következő kérdés

26 A vírus az egy szoftverprogram.
Sajnálom! De lejárt az ideje… Igaz Hamis a b Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Befejeztem Befejeztem

27 Gratulálok ! Helyesen válaszoltál

28 Forrás

29 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert"

Hasonló előadás


Google Hirdetések