Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E-mail küldés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E-mail küldés."— Előadás másolata:

1 küldés

2 A hálózat egyik legelső és azóta is legelterjedtebb szolgáltatása. Nagyon hasonlít a hagyományos levelezéshez.

3 E-mail Az e-mail az electronic mail kifejezésből származik.
Az elnevezés utal az írás és továbbítás módjára, amely teljes egészében elektronikus úton megy végbe.

4 E-mail Az E-mail előbb keletkezett mint az internet.
A már létező rendszrek adták az internet megteremtéséhez szükséges eszközöket. A története 1965-ben kezdődött, amikor egy időosztásos számítógép a mainframe több felhasználója közötti kommumikációt biztosította.

5 Az nagyon hamar hálózati lé fejlődött, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy több gépen keresztül küldhessenek üzenetet. [kukac] jel használatát a felhasználó nevének, illetve a számítógép azonosítójának elválasztására, Ray Tomlinson 1972-ben vetette fel. Korai programjai nagyon fontos lépések voltak a mai forma kialakításában.

6 felépítése A modern internetes cím egy karaktersorozat a következő formában: Az első rész, a személy felhasználóneve, a második annak a számítógépnek a neve, amelyiken az adott személynek postafiókja van. Az üzenetek formátumát az RFC 2822 definiálja. Az internetes üzenetek tipikusan két fő részből állnak: Fejléc (header) – az üzenet rövid tartalma, a küldő címe, a fogadó címe, egyéb információk az ről; Törzs (body) – maga az üzenet

7 felépítése A fejlécek általában tartalmazzák az alábbi négy mezőt: 1. Feladó (from) – a feladó címe; 2. Címzett (to) – a fogadó címe; 3. Tárgy (subject) – a levél rövid leírása; 4. Dátum (date) – a helyi idő és dátum, amikor az üzenetet elküldték.

8 felépítése A fejléc ezenkívül az alábbi mezőket tartalmazhatja még: 1. Másolat (Cc) – angolul carbon copy. A név az írógépek korszakából származik, amikor is indigóval készítették a másolatokat; 2. Rejtett másolat (Bcc) – angolul blind carbon copy – a Bcc-ben szereplő címzettek nem látszanak, tehát ha a rejtett másolatot küldünk A-nak és B-nek, akkor A nem fogja tudni, hogy B is megkapta ugyanazt a levelet;

9 felépítése 3. Válaszcím (Reply-To) – általában a feladó címe található meg itt, de egyes levelezőprogramok megengedik eltérő cím megadását is; 4. Megérkezés (Received) – a postát kezelő számítógépek (levélkiszolgálók) jegyzik be magukat ebbe a listába, ez alapján tehát visszakövethető, milyen úton jutott el az a feladótól a címzettig;

10 E-mail tartalom kódolása
Az alapvetően csak 7-bites ASCII szöveg átvitelére alkalmas. Vannak ugyan rendszerek, melyek 8-bites kódolást is megengednek, azonban ez nem garantált. Továbbfejlesztették az t a MIME szabvánnyal, amely segítségével lehetőség nylíik bináris adatok (képek, hangok, stb.) és HTML továbbítására mellékletként.

11 Levélszemét [SPAM] Az használhatóságát jelentősen csökkentik a nagyszámban érkező kéretlen, rosszindulatú, ill. téves levelek. A levélszemét tipikus tartalmakkal rendelkezik, melyek gyakran keveredve jelennek meg: Legnagyobb számú a kéretlen kereskedelmi hirdetés, a szoros értelemben vett spam Az férgek (worm) Az ek csatolmányában álcázott számítógépes vírusok lapulhatnak.

12 Levélszemét [SPAM] Levélszemétnek minősülnek azok a levelek, amelyek levelező listáról származnak, és tartalmukra nem számít a feliratkozott felhasználó. Előfordul, hogy valaki címe hasonlít egy népszerű címre, vagy csak nagyon egyszerű, így tévedésből neki küldenek leveleket. Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt megpróbálnak e problémák ellen törvényekkel védekezni.

13 Levélszemét [SPAM] Védekezés a SPAM ellen: Szűrőfeltételek megadása
Ne regisztráljunk mindenféle hírportálon Használjunk vírusírtót

14 Levelezőprogramok Írhatunk Olvashatunk Küldhetünk Törölhetünk
Levelezésre különböző operációs rendszerek alatti levelezőprogramokat használhatunk. Az alapfunkciók közösek. Mindegyikkel: Írhatunk Olvashatunk Küldhetünk Törölhetünk Outlook Thunderbird

15 Levelezőprogramok

16 Levelezőprogramok

17 Egyéb e-mail szolgáltatók

18 Egyéb e-mail szolgáltatók

19 Órai feladat

20 Csoportos e-mail küldés
Helyes szintaktika csoportos küldéshez


Letölteni ppt "E-mail küldés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések