Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alkalmazási réteg protokolljai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alkalmazási réteg protokolljai"— Előadás másolata:

1 Alkalmazási réteg protokolljai
SMTP=Simple Mail Transfer Protocol Egyszerű levéltovábbító protokoll

2 Az SMTP protokoll leírása: RFC 821
Az ESMTP protokoll leírása: RFC 2821

3 Parancsai: 4 betűs szavak Válaszok: 3 jegyű számok
SMTP: egyszerű szöveg alapú protokoll a levélküldő kliens és a fogadó kiszolgáló közt. Parancsai: 4 betűs szavak Válaszok: 3 jegyű számok Alapértelmezett port: Titkosítatlan: 25-ös TCP-port Titkosított (STARTTLS): 587-es TCP-port (submission)

4 SMTP kommunikáció modellje
Feladó Feladó szolgál- Címzett szolgál- Címzett tatója tatója

5 SMTP dialógus 220 bellatrix ESMTP Postfix helo blanka.dyndns.org
mail Ok rcpt Ok data 354 End data with <CR><LF>.<CR><LF> Subject: proba Date: Thu asdasdasd . Ok: queued as 81A3528F22F quit Bye

6 A fontosabb parancsok HELO teljes.tartomany.nev: kapcsolatfelvétel
(beköszönés) EHLO teljes.tartomany.nev: kapcsolatfelvétel (beköszönés) és bővített SMTP jelzése Ezekre a szerver 250-es kóddal válaszol (rendben). MAIL Feladó jelzése. Ha fogadható a levél, 250 a válasz RCPT A címzett jelzése. Ha fogadható a levél, 250, ha továbbítható, 251 a válaszkód. Ideiglenesen nem fogadható levélre 450, egyáltalán nem fogadhatóra 550 a válasz.

7 A legfontosabb parancsok (folytatás)
DATA a levél következik. Válasz: 354 End data with <CR><LF>.<CR><LF> A levelet egy egyedül álló . végzi. A szerver válasza (250) után a kliens QUIT paranccsal zárja a társalgást, a szerver 221-es kapcsolatbontó kóddal felel.

8 Szintén egyszerű, szöveges protokoll, rövid parancsokkal.
POP3 A levelezés másik legfontosabb protokollja, amellyel a felhasználó hozzáférhet a postafiókjában levő levelekhez. POST Office Protocol Szintén egyszerű, szöveges protokoll, rövid parancsokkal.

9 POP3 dialógus +OK Dovecot ready. user bferi +OK pass jelszol
+OK Logged in. list 1 670 2 2342 retr 870 +OK 570 octets Return-Path: X-Original-To: root Delivered-To: Received: by bellatrix.tbsz.sulinet.hu (Postfix, from userid 0) id 2FE1928F784; Wed, 29 Aug :56: (CEST) From: Anacron To: Subject: Anacron job 'cron.daily' on bellatrix Message-Id: Date: Wed, 29 Aug :56: (CEST) run-parts: /etc/cron.daily/apf-firewall exited with return code 127 /etc/cron.daily/calamaris: no requests found .

10 POP3 dialógus A kliens parancsait (user, pass, list, retr, quit) a szerver +OK jelekkel kezdődő válaszokkal nyugtázza.

11 POP3 A protokoll alapvetően arra épül, hogy a felhasználó a leveleit letölti a szerverről, és a továbbiakban a saját gépén tárolja.

12 IMAP Szintén az alkalmazási réteg protokollja a levelekhez való hozzáférésre, de a POP3-tól eltérő filozófiával. Alap: a felhasználó a szerveren tárolja a leveleit, hogy mindenhonnan elérhetőek legyenek.

13 Titkosított levélforgalom
Mind az SMTP, mind a POP3, mind az IMAPtitkosítatlan, tehát lehallgatható. Titkosított változataik: SSMTP: 465 POP3S: IMAPS: 993


Letölteni ppt "Alkalmazási réteg protokolljai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések