Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége Fogyasztóvédelem Szabályozása képzési program Kommunikáció és konfliktuskezelés     Az előadás a három.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1. A kommunikáció fogalma, fajtái folyamata
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
Információ, adat, kommunikáció
Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
A kommunikáció.
Pályaorientációhoz kapcsolódó kompetencia mérések és értékelés (mit, miért mérünk, eredmények)
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
REFERENCIAINTÉZMÉNYI MENTOR SZOLGÁLTATÓ SZEREPBEN Bedőné Fatér Tímea tréner Felkészülés a mentorálás mesterségére.
Konfliktus és kooperáció
Minőségmenedzsment alapelvek
A kommunikációról általában
Picasso: Festival Mondial HUNGART ©
Fontosabb fogalmak Képesség :
A személyes részvétel előnyei Legyünk jelen! Piac & Profit Demcsák Mária alapító főszerkesztő.
A nevelés stílusa.
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
A VEZETŐI KOMMUNIKÁCIÓS HATÉKONYSÁG
Kommunikáció.
A kommunikáció elmélete és gyakorlata
Konfliktus és konfliktuskezelés
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A TANÁRI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE MATEMATIKAI MODELLEK SEGÍTSÉGÉVEL
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Egyéni döntések a szervezetben
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
A kulturális intelligencia
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
A marketingkommunikáció
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Tanuló szervezet.
Asszertivitás E. Tóbiás Sára 2009.
Kommunikáció a szervezetben
Szervezeti viselkedés Bevezetés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Az ütközések fejlesztő ereje -
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Agresszió elleni program Millenáris. Valami hiányzik, és mástól követeljük.
Elégedett ügyfél – sikeres üzlet Terjesztési konferencia Disicimus Üzleti Akadémia 2004.május 28.
MARKETING-KOMMUNIKÁCIÓ
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Az út………….. Gondolatok az executive coach képzés módszertana mentén
A vezető személyisége – a ma követelményei és a holnap kihívásai.
Kommunikáció.
..
A Legjobb Barát Hozzáállás
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
A lelkigondozott védekezései
A KOMMUNIKÁCIÓ FUNKCIÓI A SZERVEZETBEN
I. Konfliktus értelmezése
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Kommunikáció típusai.
Szervezeti Kommunikáció
Előadás másolata:

Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége Fogyasztóvédelem Szabályozása képzési program Kommunikáció és konfliktuskezelés     Az előadás a három fő közüzemi szolgáltatásra terjed ki (áram, gáz, víz)

Kommunikáció és konfliktuskezelés modul tartalmi elemei Kommunikáció a problémafeltárásban Kommunikáció az érdekképviseletben Konfliktusok okai Egyéni konfliktuskezelési stílus MÓDSZER: Idő/Elmélet/Gyakorlat

KOMMUNIKÁCIÓ Az emberiség fejlődése folyamán nem talált még fel hatékonyabb módot gondolatai közlésére mint a közvetlen és direkt kommunikáció

Kommunikáció KOMMUNIKÁCIÓ►INFORMÁCIÓÁTADÁS Köznapi értelemben: Személyközi kommunikáció (gondolatok, érzések, szándékok átadása és átvétele) Tágabb értelemben: Minden olyan eljárás, amellyel egy tudat behatást gyakorol egy másikra (élő és írott beszéd, zene, festészet, színház, balett).

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPMODELLJE ADÓ: hír kódol VEVŐ: dekódol Adó: a kommunikáció kezdeményezője, a hír kiválasztója, megfogalmazója, Hír: az üzenet, az átadni kívánt tudattartalom Kódolás: annak a nyelvnek, megfogalmazásnak, felépítésnek a megválasztása, amelyen a hírt az érintetthez eljuttatni kívánjuk Csatorna: a hír vivője, alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: verbális csatorna: milyen szavakat és mondatokat használunk nonverbális csatorna: milyen hangon és kísérőelemekkel kommunikálunk Dekódolás: a hír befogadójának a megértéshez szükséges feldolgozása

Eredményes kommunikáció * Aktív hallgatás, értő figyelem * Empátia (Személyiség azon képessége, amelynek segítségével bele tudjuk élni magunkat egy másik ember helyzetébe, lelkiállapotába, és képesek vagyunk érezni és érteni olyan indítékokat, törekvéseket, amelyek a kommunikáció folyamán szavakban, direkt módon nem jelennek meg. Az empátia célja és értelme a segítség. Ha a másik megérti a segítő szándékunkat, együttműködik velünk.)

Eredményes kommunikáció Kreativitás (új információk létrehozása) Fogalmi azonosság (megértés, befogadó képesség, szakzsargon használata) Kérdezéstechnika(visszacsatolás, kontroll)

Kérdezéstechnika MIÉRT HASZNOS: Bevonjuk a másikat. A kapott válaszok hasznos információt szolgáltatnak. Kérdésekkel irányíthatjuk a beszélgetést Tekintélyt kölcsönöz nekünk. A kérdések időt adnak nekünk a gondolkozásra. Magatartásunk azt mutatja, hogy őszintén érdekel a másik személy. KÉRDÉSTÍPUSOK: ZÁRT-NYITOTT

Eredményes kommunikáció Aktív erőfeszítés(feszültségtolerancia, probléma-és konfliktusmegoldó képesség)

ÉRZELMEKKEL, INDULATOKKAL TELÍTETT PROBLÉMAHELYZET Mi a konfliktus? A konfliktus olyan emberek, vagy csoportok közötti rivalizálás, mely bizonyos javak megszerzésére, vagy értékek elismerésére irányul. Konfliktusról akkor beszélünk, ha kettő, vagy több érintett fél azt érzi, hogy mások negatívan viszonyulnak ahhoz, ami számára fontos. ÉRZELMEKKEL, INDULATOKKAL TELÍTETT PROBLÉMAHELYZET

A konfliktusok háttere ÉRDEKELLENTÉTEK, ÉRDEKÜTKÖZÉSEK Hatalom, pénz, tulajdon, egyéb erőforrások, presztízs, melyek megosztása helyett a felek kizárólagos birtoklásra törekszenek. ELTÉRŐ ÉRTÉKEK Becsület, tisztesség, rend, szabadság, stb. - ütközése mentén. Az ún. értékkonfliktusok során a felek saját értékrendszereiket akarják a másik félre ráerőltetni.

A konfliktusok háttere ELŐÍTÉLETEK, KORÁBBI ELLENSÉGESKEDÉSEK Valójában nincsenek jelen konfliktushoz vezető okok. ADATOK, INFORMÁCIÓK Fölösleges, vagy hiányos adatszolgáltatás , az információ félreértése, vagy szándékos torzítása (kommunikációs probléma). SZERVEZETI, STRUKTURÁLIS TÉNYEZŐK Hierarchikus felépítésből fakadó konfliktusok, melyek hátterében nincs valódi érdekellentét, mégis szembefordítják egymással a feleket.

Mi a teendő konfliktus esetén?  Tisztázni kell, hogy a felek érdekeltek-e a konfliktus megoldásában.  A felek számára egyenlő feltételeket kell biztosítani.  Felismerni a konfliktus okát.  Feltárni az ellentéteket, a felek panaszait.  Támogatni kell az érdekegyeztetés folyamatát, probléma- megoldást.  Lehetőséget kell teremteni az őszinte, nyílt kommunikációra.  Optimális szinten tartani a feszültséget.

Konfliktuskezelési stílusok VERSENGŐ Mikor: gyors cselekvések szükségesek fontos, de népszerűtlen kérdések Csapdái: sértődés, harag, elrontott kapcsolat a döntés nem teljes ismeret alapján ELKERÜLŐ Mikor: nincs esély arra , hogy elérd a célod konfrontáció kockázata nagyobb az előnynél, időt nyerni Csapdái: késedelmes döntések nem megoldott kérdések: sértődés, harag

Konfliktuskezelési stílusok KOMPROMISSZUM Mikor: mérsékelten fontos céloknál nagyon fontos a jó kapcsolat Csapdái: senki sem lesz teljesen elégedett hosszú távú célok sérülhetnek EGYÜTTMŰKÖDŐ Mikor: magas elkötelezettség a megoldásban hosszú távú nagyobb előnyök Csapdái: „kőtörő kalapács a dió feltöréséhez” nagy erőforrásigény (idő, energia)

Eredményes kommunikáció Mikor: a kérdés fontosabb a másik félnek kedvezmények „bankolása” nincs igazunk Csapdái: gyakorisága csökkenti a tekintélyt fusztrációhoz vezet legjobb megoldások elengedése

Köszönöm a figyelmet!