Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A lelkigondozott védekezései

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A lelkigondozott védekezései"— Előadás másolata:

1 A lelkigondozott védekezései

2 A lelkigondozott védekezései
Görcsös és kínos hallgatás Ok: nehéz kezdés, kritikus pont, titok, kritika, sértődés Megoldás: visszatükröző, megértő mondat, pl.: „Tudom, milyen nehéz most a helyzete.” de jó volna kimondani éppen azt, amit érez/gondol kimondjuk helyette: „attól tartok, csalódott”

3 A lelkigondozott védekezései
Parttalan szóáradat Megengedi, hogy összefoglaljam? Leírná legközelebb pontokba szedve? Kerülő kérdések „Mondja, mi az élet értelme?” – ne csússzunk bele  konkretizáljunk: neki ez most miért kérdés? Tartsuk szem előtt: intellektuális beszélgetés helyett partnercentrikus!

4 A lelkigondozott védekezései
XY érdekében jöttem – közben magáról szól. Alkohol, nyugtató hatása alatt jön – fél. Nem mond igazat – lehet pszichés betegség is.

5 A lelkigondozott védekezései
Előítélettel jött hozzánk – dogmatikusnak tart, helyettünk ő ítéli el önmagát Támad – szidja a papokat, hogy engedheti Isten Nem jó bárm(k)inek sem apologétáivá válnunk, sem ócsárolásába bocsátkoznunk Mit mondanánk arra a mondatra, hogy: „csalódtam az egyházban/papokban”? Másról beszél sokáig – ítéleteink 80%-a ránk jell.

6 A lelkigondozott védekezései
Mondvacsinált problémát ad elő – pénzt kér, vagy föl akar valamire használni Hízelkedés. Csapda, ha csak személyünkért keres fel – „valakibe” menekül; folyondár emberekkel szemben elővigyázatosság! – A karó szerepét nem jó huzamos ideig vállalni, hárítsuk el a tartós lelkigondozói kapcsolatra törekvő kísérletet!

7 A lelkigondozó részéről elkövethető hibák

8 A lelkigondozó részéről elkövethető hibák
Túl rideg, túl barátkozó Túl sokat beszél önmagáról Megbeszélt időpontban nem vagyunk ott A ránk bízott titkot elmondjuk Irracionális tényezőkkel is számolnunk kell: pl. ha gondolatban lemondunk róla, fölfogja

9 A pásztori beszélgetés - Rossz válaszok
Helyzet: „Nem tudok belenyugodni abba, hogy a férjemet örökre elveszítettem” Általánosítás „Tudom, mit érez. Gyakran van dolgom ilyen nehéz sorscsapást szenvedett emberekkel. Mindenkinek meg kell békélnie sorsával. Önnek is segít majd az idő.”  Üzenete: „Egy vagyok a sok közül.” Dogmatizáló válasz „Aki ilyen mély sebet kapott, mint Ön, annak meg kell tanulni, hogy csak Istennél találhat vigasztalást. Valószínűleg Ön is rá fog jönni erre.”  Üzenete: „Vallásos receptet ad.”

10 A pásztori beszélgetés - Rossz válaszok
Moralizáló válasz „Nem kell annyit gyötrődnie. Jó volna inkább valami új feladatot keresni. Ez segíteni fog egy kicsit.”  Üzenete: „Más fontosabb, mint én.” Diagnosztizáló válasz: „Tudom, hogy Ön mindent mennyire a szívére vesz. Ön nagyon komoly asszony és az ilyen emberek számára különösen nehéz az élet kemény próbatételeit feldolgozni.”  Üzenete: „Elemez, ő uralja a helyzetemet.” Rámenős válasz: „Térj meg! Mulandók vagyunk. Isten az örökéletre akar téged hívni ezen a nehéz próbatételen keresztül.”  Üzenete: „Csak a túlvilág érdekli. Könnyű préda vagyok.”

11 Lehetséges válaszok a példatörténethez: „Nem tudok belenyugodni abba, hogy a férjemet örökre elveszítettem.” Visszatükrözés a kliens érzelmeinek, lelkiállapotának szavakba öntése Együttérző felelet saját szemléletéhez és tapasztalatához segíti, hogy tisztázni tudja önmaga számára helyzetét Megértés a beszélgetés kölcsönösen befolyásoló folyamat, a válaszok hatnak a kérdező ember további ön-reflexióira is. Meghallgatás. A lelkigondozás „sikere” leggyakrabban a meghallgatás képességén múlik.


Letölteni ppt "A lelkigondozott védekezései"

Hasonló előadás


Google Hirdetések