CSŐDTÖRVÉNY A VALÓSÁGBAN - Felszámolói szemmel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Milyen folyamatok zajlanak a Direkt Marketingben? Hivatal Péter Direkt Marketing Szövetség elnöke.
Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
JUHÁSZ LÁSZLÓ A wrongful trading (vezetői felelősség) szabályai
Gondolatok a felszámolói gyakorlatból és a jövő kihívásai a készülő csődtörvény módosítással kapcsolatban Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó.
Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó
Érvénytelenségi perek a felszámolási eljárásban FOE Balatonalmádi 2013
A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Dr. Hodnik Ákos NAV Felszámolási és Végrehajtási Főosztály.
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Akkreditációs Felhívás Tanácsadók részére Tapasztalatok.
Szakemberek – Szakértők melyikből – mennyit ? XII. FOE Szakmai Napok Balatonalmádi 2012.
Dr. Jókay Károly IGE Tanácsadó Kft. Ha az önkormányzat nem fizet! (az önkormányzati adósságrendezési törvény tapasztalatai, )
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Európai Uniós pályázatok Unio Tender Europa Kft..
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Mivel foglalkozunk?  Reklám – és média jog  Fogyasztóvédelem  Szellemi alkotások joga  Társasági jog, cégjog  Ingatlanjog  Pénzügyjog  Követeléskezelés.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Menedzselem a vállalkozásom Társasági jog, szakjogok
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Nemzetközi módszerek és megoldások
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
A nem pénzbeli vagyoni hozzájáruláskor
A kiskorúak védelme a hatósági gyakorlatban dr. Futó Gábor Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiafelügyeleti főosztály szeptember 28.
2011. évi Közgyűlés Alapszabály módosítás Nagy Péter, ügyvezető igazgató május 25.
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A felszámolási eljárás
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Jogszerűtlen gazdálkodás miatti felelősségrevonás
FOE Konferencia 2012 A Cstv évi CXCVII. törvény
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Két éves a csődtörvény módosítás
FOE Regionális Tanácskozás
Az egyéni vállalkozás.
2008. november 11. E lszámoló egységes nyilvántartó rendszer kialakítása Elvégzendő feladatok, felmerült problémák Kozek András.
Präsentationsbeginn. A csődtörvény aktuális módosításai, reorganizációs lehetőségek Budapest, október 20. Dr. Tapolczai Nóra LL.M.
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
PÁTOSZ szeminárium I. Milyen biztosítékokat fogadnak el? (különösen: anyavállalati kezesség)
Az igénybevevői nyilvántartás
Elektronikus fizetési meghagyás
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
‎ A TÖRZSTŐKE ÚJ SZABÁLYAI ÉS A VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐ FELELŐSSÉGE AZ ÚJ PTK. RENDSZERÉBEN Budapest, április 16.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
A gazdasági társaságok megszűnése
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
MEGSZŰNÉSEK SZÁMVITELE
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás (e-FMH) eljárásra informatikai szempontból május 19. Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
1. Felszámolási eljárás megindítása
A bírósági végrehajtás I.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Előadás másolata:

CSŐDTÖRVÉNY A VALÓSÁGBAN - Felszámolói szemmel Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó Budapest, 2009. december 03.

Drákói szigor más országokban? A saját tőke 50 % alá csökken- közgyűlést kell tartani, ennek elmaradása felelősségre vonás alapjául szolgálhat. 1-5 év börtönbüntetés jár könyvelés elmulasztása, iratok eltűnése esetén. A hitelezők félrevezetése, vagyonkimentés szintén 1-5 évig terjedő büntetéssel sújtandó. 1000 igazgatót / vezető tisztségviselőt tiltanak el évente , 5 évre ezen tevékenység gyakorlásától. Csőd esetén a vezető tisztségviselőnek lemondani tilos. A tulajdonosoknak biztosítani kell a vezetést, ha mégis elfogadják a lemondást.

Magyar valóság ezzel szemben: Új szolgáltatás : „cégtemetés” megrendelésre, „profik” segítségével- azaz- kioktatás a felszámolók részére. Az ügyvezető megbízatása megszűnt, ezért, mint a társaság tulajdonosa teszi meg nyilatkozatát. „ xy volt ügyvezető tájékoztatásának és a rendelkezésre álló iratok tartalmának ismeretében úgy látom, hogy az eljárás az egyszerűsített szabályok szerint gyorsan- a lehető legkisebb költségek alkalmazása mellett – lezárható, a társaság vagyona a kötelezettségeit nem fedezi. „ - javaslatát Ítélőtáblai határozatra hivatkozva teszi meg. Postai utánküldést szolgáltatásához megadja a postáskisasszony számát, mert ez már a felszámoló feladata, hasonlóan a cég székhelyének átjelentéséhez is . Egyezség kötési szándékát is bejelenti, és kéri a felszámoló intézkedését.

A közzétett új csődök, fel- és végelszámolási eljárások száma 1996. 01 A közzétett új csődök, fel- és végelszámolási eljárások száma 1996.01.01-2008.12.31. között

A közzétett új felszámolási eljárások száma 1996. 01. 01-2008. 12. 31 A közzétett új felszámolási eljárások száma 1996.01.01-2008.12.31. között

A FOE és a Cstv. viszonya Új törvény kellene, de nem elég csak a Cstv-t módosítani. Nálunk magasabb fejlettségű országok a szigorú szabályozást enyhíteni, liberalizálni akarják. A hazai helyzet szigorítást igényelne. Számviteli tv. iratőrzési szabályai és ennek felelősségi rendszere. Vezetői felelősség szigorítása és következetes alkalmazása a gyakorlatban. A Cstv. módosításnak örülünk, mert talán a szigorítás irányába mozdult el.

A Cstv. módosítás néhány gondolata: -A csődszabályozás teljes megújítása. ( adós és hitelező is indíthatja ) -Azonnali moratórium ( 90/ 180/ maximum 365 nap ) -Regisztrációs díj fizetés ( 1 % - 5 e – max 100e Ft ) -Új kategóriák és új szavazatszámítási mód. - biztosított és nem biztosított követelések- illetve -100 e Ft – egy szavazat. -A tulajdonosi érdekcsoportok és 6 hónapon belüli engedményezésnél 0, 25- ös szorzó. A moratórium alatt fizetni kell a privilegizált követeléseket ( 11. § (1 ) a-b)hitelezői választmány. -Beszámítás NINCS! - vitatott követeléssel rendelkező hitelező nem kerülhet rosszabb helyzetbe, mint a csoportjában lévő többi hitelező, viszont az egyezségben nem szavazhat. ( visszaigazolás 5 nap )

Sikeres csőd a reorganizáció csúcsa! Csődegyezséghez csoportonként a szavazatok fele szükséges. 18 csődeljárás indult az új szabályok alapján. Magyar valóság: 20 e Ft követelés 2 e Ft pénztár Eszközoldalon, míg a forrásoldalon 11 M Ft –ot meghaladó kötelezettség. A vagyonfelügyelő díja minimum 500 e Ft! Sikeres csőd a reorganizáció csúcsa!

A felszámolás változásai: Vezetői felelősség : ha nem ad le beszámolót, akkor a hitelezői érdekek sérelmét vélelmezni kell. Biztosíték kérhető az esetleges perben és a többségi befolyással rendelkező tag kezesként felel. A 63. § . ( b ) az egyszerűsített felszámolás esetén a költségek viselésére is kötelezhető. A beszámításból a tulajdonosok ki vannak zárva és a jelzálogos követelésük is h. ) kategória. Hiányzik , hogy a 63. § a. )- ban csak a cégbírósági megszüntetési eljárás utáni felszámolásokban van az átruházó tulajdonosoknak korlátlan felelőssége.

A felszámolókat érintő változások: Elektronikus, véletlenszerű kijelölés 2010. július 01-től Felszámolói névjegyzék pályáztatása 2011- ben. Hitelezők szerepének növekedése, felszámoló indokolás nélküli elmozdítása. ( a hitelezői tájékoztatt követő 15 napon belül ) Kötelező hitelezői tájékoztató tartása, és negyedéves beszámoló a felszámoló addig elvégzett munkájáról.

237 / 2009 ( X.20. ) Korm . Rendelet a nyilvános értékesítés részletes szabályairól. Hirdetés már lehet a Cégközlöny mellett honlapon, internetes adatbázisban, meg kell küldeni a jelzálogjogosultaknak. A bánatpénz összege 10 M Ft-ig 5 % , afölött 3 %. Értékesítés 50 % alatt nem lehetséges pályázaton sem. Ártárgyalás pályázat esetén 10 M Ft felett közjegyző előtt zajlik.

„ Nagy idő, majdnem 2000 év kellett ahhoz, hogy ezek a szabályok mai fejlettségüket elérjék. Befejezettnek ma sem tekinthetjük a fejlődést: a csőd ma sincs megnyugtató módon szabályozva. Az adósok csalfasága mindig új módokat keres, melyekkel az elvállalt kötelezettségek alól kibújhat, meghiúsítandó a szabályokat. De ma már jó úton vagyunk és a siker reményével küzdhetünk azon bajok apasztásában, amelyekkel a fizetésképtelen adósok telhetetlensége, könnyelműsége, csalfasága a jogrendet folyton zavarja. „ / dr. Králik Lajos – 1904-ben, az 1881 évi Cstv. módosítás bevezetetőjében írta/ Köszönjük a figyelmet! Készítette: Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó