Speciális tanulási nehézségek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

Az olvasástanítás módszere:
Gyermekkori írászavarok felismerése a grafológia szemüvegén keresztül
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A diszlexia-veszélyeztetettség és a diszlexia jelenségköre Diszgráfia
MFFLT Kongresszus, június 28.
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
Új utak és lehetőségek a középiskolások
Iskolai magatartási zavarok homeopátiás kezelése
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
Gyermekkori depresszió
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Diszlexia veszélyeztetettség jelei az óvodában
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
Elfogadva nevelni, tanítani
Immunrendszer Betegségei.
Az olvasástanítás módszertana előkészítés, betű és hangtanítás
A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola.
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A skizofrénia.
Készítette: Terdik Sándor PTM IV. Ismeretszerzés természetes nyelvű dokumentumokból.
Az emberi magatartást kialakító tényezők
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Tanulás tanítása Tanulásmódszertan
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
Lehetőségek a tanulási problémák korai felismerésében és megelőzésében
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Játékház Képes olvasókönyv I.
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Készítette: Ábelné Pintér Éva
A kriminálpszichológia
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
A DIFER használata.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
A „diszes” problémák korai jelei
A dyslexia veszélyeztetettség tünetei
Meixner Ildikó: Játékház Képes olvasókönyv I.
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Beszédészlelés fejlesztése óvodáskorban
Készítette: Csibi-Gungl Adrienn Konzulens : Gáspár János.
AZ AFÁZIÁK TIPOLÓGIAI OSZTÁLYOZÁSA
TÖRTÉNET §Autos = önmaga §Ernst BLEUER 1911; – szkizofrénia egyik tünete §Leo KANNER 1943; Baltimore §Hans ASPERGER 1944; Bécs.
Matematika és szövegértés Raátz Judit ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék.
4.osztály Elemzés az elsajátítási szintek összehasonlításával 4.osztály Elemzés az elsajátítási szintek összehasonlításával
1 Készítette: Barkó Zsolt. Nem betegség, rendellenesség A diszlexiásoknak problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása. A leírt betűket.
11. Érzelmek és kogníció, autizmus Bircher Julianna Affektív Pszichológiai Tanszék
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Belépés a hálózati/virtuális információs világba
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
A gyakorlat céljai Belássuk, hogy a tanulási zavar gyakori jelenség az iskola falai között, a tanítási-tanulási folyamatban számolni kell ezzel Rálássunk.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A nyelvhasználat értékelésének lehetősége
Előadás másolata:

Speciális tanulási nehézségek

A diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia

Leírás, meghatározás A diszlexia és diszgráfia szó a görögből származik, jelentése: düsz ’rosszul, gyengén, hibásan’; lexisz, tkp. leg-szisz ’beszéd, olvasás’ ← legó ’olvas’, graphó ’ír’ megnevezések sokszínűek: diszlexia, diszgráfia, olvasás- és (helyes)írás-gyengeség, olvasás- és (helyes)írászavar, szerzett vagy fejlődési diszlexia/diszgráfia

Leírás, meghatározás az olvasás és írás megtanulása nem más, mint a már elsajátított hangos beszéd és az új modalitás, a nyelv grafikus (írott) rendszerének egymáshoz illesztése, megfeleltetése. ennek az összeillesztési folyamatnak, vagyis a meglévő orális (hangzó) mellett az új dimenzióra (a grafikusra) való kiterjesztési folyamatnak a zavarait nevezhetjük fejlődési diszlexiának, diszgráfiának.

BNO-10, DSM-IV meghatározása nem pedagógiai diagnosztikai kritériumok a fejlődési diszlexia és diszgráfia (az olvasás, helyesírás specifikus fejlődési zavara) az életkor és osztályfok átlagától eltérő, az átlagos intelligencia alapján nem várható, a szokásos tanítási módszerek és szocio-ökonómiai helyzet ellenére létrejövő alulteljesítés logopédiai meghatározás: a diszlexia „viszonyfogalom, diszharmónia a gyermekkel szembeni jogos elvárások (pl. a gyermek adottságai), az olvasás-írás tanítására szánt idő és gyakorlási mennyiség, valamint az eredmények között”. (Meixner)

Neurológiai meghatározás diszlexia: az okokra, idegrendszeri struktúrákra és tünetekre utaló („hibrid”) definíció szerint: „…a fejlődési diszlexia olyan olvasási zavar, amely az olvasás elsajátításában és működtetésében meghatározó agykérgi feldolgozó hálózatoknak a tipikustól eltérő fejlődéséhez köthető. A diszlexia az írott szövegek kiolvasásában és ezért megértésében is megnyilvánuló zavar, súlyos alulteljesítés, amely az amúgy normál intelligencia alapján nem várható.” (Csépe) diszgráfia: „A motoros zavarok miatt nem fejlődő írásképhez társuló helyesírási problémák (szavak, mondatok tagolási, elválasztási, illetve a szabályos-szabálytalan alakok helyes betűzésének zavara) együtt adják a fejlődési diszgráfia néven emlegetett fejlődési zavar jellemzőit.” (Csépe)

Tünetek tapasztalatok szerint a diszlexia és a diszgráfia izoláltan is előfordulhat, de gyakori, hogy a kettő együtt jelenik meg. a tünetek rendkívül változatosak, illetve nincs a diszlexiára vagy diszgráfiára egyedül jellemző, tipikus tünet (ezért célszerűbb diszlexia-, diszgráfiaszindrómáról beszélni). Meg kell különböztetnünk azokat a tüneteket, amelyek az olvasásban és írásban nyilvánulnak meg (elsődleges tünetek) azoktól, amelyek az olvasási kudarcok következményeként jönnek létre (másodlagos, következményes tünetek), és a diszlexiás, diszgráfiás gyermek viselkedését jellemzik.

Tünetek általános teljesítménycsökkenés: lassú olvasási, írási tempó és tartós hibázás, gyakori újrakezdés a hibázás módja, típusa szerint: ezeket jelentősen gyakrabban követik el, mint az átlagosan vagy jól olvasók, s betűkre, szótagokra, szavakra is vonatkoz(hat)nak

Hibázás módja szerint (elsődleges jellegzetességek) a) elízió (kihagyás): a célszóban szereplő egy vagy több betű a realizált (elolvasott, leírt) szóban nem jelenik meg, pl. asztal helyett: atal, paradicsom helyett: paracso, b) szubsztitúció (helyettesítés): a célszóban lévő betű(k) helyén más hang(ok), betű(k) van(nak), pl. gép helyett: dép, paradicsom helyett: parapison, c) permutáció (metatézis; a betűsorrend felcserélése): a célszó betűjét(it) más helyen halljuk, látjuk, pl. asztal helyett: atszal, labda helyett: ladba, levél helyett: lével, d) addíció (betoldás, hozzáadás): a célszóban nem szereplő hang, betű jelenik meg, pl. asztal helyett: aszatal, ablak helyett: abalak

Másodlagos jellegzetességek védekezési és kitérési mechanizmusok (az iskolai munka megtagadása, iskolakerülés stb.) agresszivitás, veszekedés, irigység, csúfolódás, dac, az iskolai munkát zavaró viselkedés kompenzáció: bohóckodás, nagyképűség, veszélyes merészség stb. félelemmel teli visszahúzódás: kapcsolatfelvétel kerülése, szorongás, depresszió, félelem az iskolától pszichoszomatikus tünetek (hányás, evési-ivási zavarok stb.)

Neuropszichológiai osztályozás szerzett és fejlődési diszlexiák, diszgráfiák Szerzett: a már elsajátított olvasás, írás zavarai a perifériás diszlexiák olyan zavarok, melyekben a vizuális elemző rendszer sérül. Ez számos olyan helyzetet eredményez, amelyben a szavak betűinek észlelése kárt szenved. a centrális diszlexiák a zavaroknak azok a típusai, amelyekben a vizuális elemzőrendszeren túli folyamatok sérültek, és amelyek az írott szavak felolvasásának és (vagy) megértésének károsodását jelentik.

Neuropszichológiai osztályozás a fejlődési zavarok meghatározásában központi szerepet játszik a nem várt olvasási nehézség egyes gyermekek úgy szembesülhetnek problémákkal az írás-olvasás elsajátításakor, hogy az nem tulajdonítható csökkent látási vagy hallási funkciónak, alacsony intelligenciának vagy nem megfelelő oktatási körülményeknek