A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés
Advertisements

A pedagógusok minősítési rendszere
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az OH TÁMOP fejlesztései
Tanfelügyelet és minősítés
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
A kormányhivatal közoktatási feladatai és az új oktatási koncepció
A pedagógusminősítési rendszer
Tanfelügyelet és minősítés Az Oktatási Hivatal szerepe és feladatai a köznevelési rendszer megújításában augusztus 22. A mai előadáson a két kiemelt.
2013. november 15. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező középiskolák jegyzékének közzététele.
Aktualitások a felsőoktatási felvételiben
Az Oktatási Főosztály és a köznevelési intézmények feladatai a
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
Pályaválasztási szülői értekezlet 2012 Csapókerti Általános Iskola Debrecen.
Beiskolázás. Beiskolázás Választható iskolák Középiskola Szakiskola gimnázium szakközépiskola „szakmunkásképző’ nyelvi előkészítő évfolyam.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
szerepe a köznevelésben
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Pedagógusok előmeneteli rendszere - minősítés
BEVEZETŐ.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
A felvételi eljárás elemei
Nevelőtestületi pedagógiai nap
A pedagógusminősítés rendszerének bevezetése, mérföldkövei
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Felvételi eljárás 2014/2015.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
A 2016.ÉVI PEDAGÓGUS MINŐSÍTÉSRŐL
Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről
Pedagógus minősítési vizsgák és eljárások meghatározása
Tanfelügyelet és intézményi önértékelés – a megújuló külső és belső értékelési rendszer (TÁMOP-3.1.8)
Pedagógusminősítés, tanfelügyelet
TÁMOP KÖZNEVELÉSI REFORMOK OPERATÍV MEGVALÓSÍTÁSA
Intézményvezető helye és szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó aktuális jogszabályi.
Pedagógusminősítés és tanfelügyelet 2015 KÖSZOE Kecel,
Startol a tanfelügyelet a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI augusztus-szeptember
Minősítésre jelentkezés Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik,
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra vizsgadokumentációs irodavezető.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
AZ OKTATÁSI HIVATAL ÉS A SZAKÉRTŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
A pedagógusok előmeneteli rendszere, a portfólió szerepe
„Az akarat nem elég; tenni is kell.” Goethe
Tanfelügyelettel kapcsolatos előzetes feladatok - intézményvezetők
A felvételi eljárás elemei
KPSZTI pedagógiai-szakmai szolgáltató
2018/2019 tanév.
a középfokú iskolai felvételi eljárás rendje
Tanévkezdő 2013/14.
Tapasztalatok és változások a Tanfelügyeletben
Középfokú felvételi eljárás
Középfokú felvételi eljárás
Előadás másolata:

A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése Thaisz Miklós Főosztályvezető Köznevelés-fejlesztési Főosztály

„A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa.” (Karácsony Sándor)

Az Oktatási Hivatal a 2012/2013-as tanévben kutatók, szakértők, intézményvezetők, gyakorló pedagógusok közreműködésével, a nemzetközi és hazai jó gyakorlatok figyelembevételével kidolgozta a pedagógus minősítés és a tanfelügyelet eszközrendszerének alapjait.

A tanfelügyelet bevezetése A tanfelügyeleti eszközök intézményi tesztelése 2013. március és 2013. május között valósult meg 52 intézmény, 100 szakértő és mintegy 800 pedagógus bevonásával. A tapasztalatok alapján továbbfejlesztett tanfelügyeleti eszközöket 2013. november 19-én fogadta el emberi erőforrások minisztere. Az általános iskolák számára készült Tanfelügyeleti kézikönyv 2013. december 12-én került fel az Oktatási Hivatal honlapjára, hat további szakterület kézikönyve pedig 2014. március 19-én került nyilvánosságra.

A pedagógus minősítési rendszer bevezetése A pedagógus minősítés alapdokumentuma, az Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez című kiadvány 2013 decemberében látott napvilágot. 2014 márciusában megjelennek az Útmutató szaktárgyakra és szakterületekre érvényes kiegészítések. 2014-ben több ezer próbaminősítési eljárást szervez az OH 2014. december 31-ig 5 000 szakértő képzése valósul meg

A minősítési rendszer bevezetése Első körben a 14 év szakmai gyakorlattal és szakvizsgával rendelkező pedagógusok vehetnek részt a folyamatban. Ők egyszerűsített eljárással kerülhetnek Pedagógus II. fokozatba 2015. január 1-től, ha 2014. április 30-ig a feltételeknek megfelelően feltöltik e-portfóliójukat a 2014. február 6-én megnyitott elektronikus felületre. Második körben azok jelentkezhetnek a 2015. évi minősítésre, akik megfelelnek a 2015. évi minősítési tervbe kerülés „különös feltételeinek”

Jelentkezés a 2015. évi minősítési eljárásra Államtitkár Asszony február 28-án közzétette a 2015. évre vonatkozó minősítési eljárások szervezésének központi szabályait, a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit, valamint a minősítési keretszámot Államtitkár Asszony 30 000 főben határozta meg a 2015. évre vonatkozó pedagógus minősítési keretszámot A pedagógusok 2014. április 30-áig kezdeményezhetik minősítésüket az intézményvezetőnél, megjelölve a minősítés során elérni kívánt fokozatot, tanár esetén a jelentkezés tanévében legmagasabb óraszámban tanított tantárgyat Minősítő vizsga esetén a jelentkezést az intézményvezető adatrögzítése helyettesíti azzal, hogy ez esetben is meg kell jelölni a gyakornok által a jelentkezés tanévében legmagasabb óraszámban tanított tantárgyat

Az intézményvezető a pedagógus jelentkezését május 10-éig rögzíti az OH által működtetett informatikai rendszerben. Az intézményvezető a pedagógus jelentkezésének rögzítését nem tagadhatja meg A miniszter az OH javaslata alapján elkészített minősítési tervben minden év június 20-áig dönt a 2015-ben minősítő vizsgán, minősítési eljárásban részt vevő pedagógusokról A miniszter a döntésről legkésőbb június 30-áig az OH által működtetett informatikai rendszer útján értesíti a pedagógust és az intézményvezetőt Az e-portfóliót azonban a Korm. rendelet módosítása értelmében nem a jelentkezési határidőig kell feltölteni, hanem 2014. november 30-ig.

A 2013. 09.01-12.31. között jogviszonyt létesített Gyakornokoknak kötelező jelentkezniük a 2015. évi eljárásra A 2015. évi minősítési eljárásba az alábbi feltételeknek megfelelő Pedagógus I. besorolású pedagógusok jelentkezhetnek: pedagógus-szakvizsgával és legalább 8 év szakmai gyakorlattal vagy legalább 30 év szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógusok Az eljárás keretében lefolytatott minősítő vizsgán, minősítési eljárásban „megfelelt" minősítést szerző pedagógusokat 2016. január 1-jétől Pedagógus I. illetve Pedagógus II. fokozatba sorolják be.

A 2015. évi minősítésre jelentkezés módja 2014. március közepén az OH valamennyi köznevelési intézménynek eljuttatja a jelentkezési lap nyomtatványt. A jelentkezési lapot aláírva 2014. április 30-ig kell benyújtani az intézményvezetőnek, aki a jelentkezési lapon aláírásával igazolja, hogy a pedagógus az eljárásba bejelentkezett A jelentkezési lapok alapján az intézményvezető a KIR személyi nyilvántartásában rögzíti a jelentkezéseket. A jelentkezéseket az intézményvezető a KIR-ben 2014. május 10-éig véglegesíti. (A KIR személyi nyilvántartásában a jelentkezések adminisztrálására szolgáló felület megnyitásáról a későbbiekben az OH valamennyi köznevelési intézményt tájékoztatni fogja.) A KIR-ben a jelentkezéseket csak akkor lehet véglegesíteni, ha a pedagógus valamennyi rögzített adata pontos és hiánytalan. A KIR személyi nyilvántartásban szereplő adatok valódiságáért, helyességéért, pontosságáért az intézményvezető felel.

Válaszok a gyakran ismételt kérdésekre A 2014. április 30-ig esedékes portfólió-feltöltésért és a 2015. évi minősítésekre való jelentkezésért nem kell díjat fizetni Aki „egyszerűsített portfóliót” tölt fel 2014. április 30-ig, bekerül 2015. január 1-jén Pedagógus II. fokozatba Az „Útmutató” sablonjainak a használata nem kötelező A 2015. évi minősítési eljárásra való jelentkezés nem kötelező A 2015. évi minősítési tervbe nem kerülhet bele az, aki április 30-ig feltöltötte a portfólióját 2015-ben már „rendes” minősítési eljárások lesznek Annak, aki gyakornokként jelentkezett a TÁMOP 3.1.5. próbaminősítő vizsgára és minősítő vizsgát köteles tenni 2015-ben, jelentkeznie kell a 2015-ös minősítő vizsgára

Köszönöm a figyelmüket! Thaisz Miklós