Őrség A tíz legdinamikusabban fejlődő turisztikai desztináció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Advertisements

VANYOLA.
Királyhelmec városunk története
A tél elűzése, a tavasz várása
Felsőregmec.
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
Öreg körtefák ablakából ősi tájra nézünk. A tavasz kezdete felébreszti bennünk az Őrség minden szépségét, vágyat keltve, hogy ellátogassunk e különös.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Oud of Mooi ???? Az ŐRSÉGBEN jártam jártam Saját fotóiból készítette: Dr Bajzák Tamásné Dr Bajzák Tamásné 2009 június 2009 június automata automata.
Az Ócsai Tájház.
Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottsági ülés
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
−21. Sólyom Réka Károli Gáspár Református Egyetem BTK
NYON 1.
PÁLYÁZAT GREENOVÁCIÓS NAGYDÍJRA: ÖKOFALU Zalaszentmárton - fenntartható kultúrtáj és tájgazdálkodás, egy település megújulása A meghökkentően szép, és.
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
A Hódmezővásárhelyi kistérség turisztikai potenciáljainak feltérképezése Paksi Pauletta.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
FÖLDRÉSZEK.
Szendrő nevezetességei
Somogybükkösd.
Magyarország világörökségei
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál /18 Készítette: Panghy Bence.
Matyó kultúra.
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Tokaji múzeum.
Készítette: Horváth Mónika
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
Esztergom.
Tihany.
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Miskolc belváros rekonstrukció Káli Sándor polgármester.
Egy csipetnyi Egerszalók Bánik Dominka, Fazekas Árnika 11.e
Napkor A mi településünk.
Készítette: Bujdosó Villő
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
DEBRECEN I. RÉSZ.
Svájc.
Történelmi vonatkozások
Őriszentpéter 2010 Földrajz.
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Hortobágyi Nemzeti Park
Szigetszentmiklós Készítette: Deminger Corinna.
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Érsekhalma.
Egy tökéletes kirándulási célpont. GyalogSZERrel! Kellemes túrákat tehetsz gyalogosan az alábbi helyekre Miért? Kinek? Áfonyás tanösvény (1.5 óra; 5.11.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Világörökségek Magyarországon
Sárrétudvari.
Őrségi Nemzeti Park.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Turisztikai klaszter Háromszéken (Székelyföldön) Szabó Tibor, elnök Háromszéki Panziók Egyesülete Sepsiszentgyörgy, december 10.
Muravidék TÉMANAP.
A VÁROSOK ÉS LAKÓIK.
Kolozsvár.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Előadás másolata:

Őrség A tíz legdinamikusabban fejlődő turisztikai desztináció egyike Európában

Talán az egyetlen tájegység hazánkban, amelynek elnevezését nem földrajzi fogalom, hanem saját történelme adja. A történeti Őrség lakói az államalapítás óta a határőrizettel megbízott magyar nyelvű népek voltak.

Az elmaradottságnak, a határ menti egykori elzártságnak jótékony hatása is volt: A kisgazdaságok egy része átalakul biogazdasággá, a kiürült, majd felújított porták szálláshellyé. Az ökoturizmus hívei élvezhetik a táj viszonylag zavartalan természeti értékeit, a megőrzött vagy rekonstruált kulturális, történeti és egyházi emlékeket. A szelíd turizmus művelői bejárhatják ezt a változatos tájat gyalog, kerékpáron, lóháton, vagy akár fogaton is, megismerhetik eleink kézműves termékeit, szerszámait, megkóstolhatják ételeit, megcsodálhatják árpád-kori templomaink, évszázados haranglábaink szent tereit.

Az Őrség életéről röviden Az Őrség őrzi a máshol már letűnt emberi léptékű világot a globalizáció uniformizáló hatásával szemben. Őrzi a mesteremberek kezének munkáját a gépsorok által ontott műanyag szeméthegyekkel szemben. Őrzi a természet által nyújtott terményeket az iparszerű mezőgazdaság termékeitől. Az itt élők és az idelátogatók együttes feladata pedig megőrizni az élhető világnak ezt a szigetét utódaink számára.

Az Őrség életéről röviden2 Az Őrség azonban nemcsak történeti, hanem néprajzi fogalom is. A közös vallás, hasonló szokások, építkezési mód és nem utolsósorban a kistájhoz való tartozás tudata tömöríti egységgé falvaikat.

Természeti értékek A terület átlagmagassága a tengerszint felett 250-300 m. Legjelentősebb folyói: Rába, a Zala és az Ős-Mura Az Őrség 63%-át borítják erdők, ami az országos átlag 3,5-szerese, így meghatározó szerepük van a tájkép alakításában. Az Őrségben és a Vendvidéken a kedvező csapadék és talajviszonyoknak következtében számuk 40 fölötti a lápok száma. Elsősorban az állattenyésztés és az erdőgazdál-kodás volt a jelentős.

Őrségi Nemzeti Park Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, (a Belső-Őrséget,) Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 44 település határát öleli fel, közel 44 ezer hektáron. Az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apró parcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, mindezt harmóniában a természettel, megőrizve, fenntartva annak sokszínű változatosságát. A természeti értékek mellett kiemelkedő néprajzi, kultúrtörténeti értékeket hordoz a táj. Ma ezekre az értékekre nemzeti park ügyel, melyet 2002. március 1-jével hoztak létre.

Kultúrtörténeti értékek Őrség: szeres települések (2-4 vagy 7-8) Vendvidék: szórvány település volt jellemző. Az építkezés anyaga a fa volt. A vakolat szalmatörekes sározás volt, amit meszeltek, illetve az alsó részen agyaggal kenték. A tetőt zsuppal vagy fazsindellyel fedték. Kicsi ablakok (szellőzés) voltak. Erődszerű templomok: többnyire román vagy gótikus stílusúak, de Árpádkori alapokra épültek. (pl. veleméri, őriszentpéteri)

Népi kismesterségek A népi mesterségek közül talán a legjelentősebb a gelencsérek, fazekasok munkája. A köcsögök, tepsik, lábasok, tányérok, fazekak hagyományos, őrségi színű mázakkal: sötétzölddel, barnával készültek. (M.szombatfa, Gödörháza) Jelentős még a fafaragás, az asztalosság is. A fűzvesszőkből pedig kosarat fontak.

Látnivalók Őrségi Vadászati Kiállítás (M.szombatfa) Szikszai Edit Helytörténeti Gyűjtemény (Őriszentpéter) Őrségi Népi Műemlékegyüttes/Skanzen (Szalafő) Vadása-tó (Hegyhátszentjakab) St. Gotthard Spa & Wellness, (Szentgotthárd)

Látnivalók2 Szoknyás fa harangláb (Gödörháza, Kercaszomor, Pankasz) Római katolikus templom (Hegyhátszentjakab, Nagyrákos, Őriszentpéter, Velemér) Református templom (Őriszentpéter)