Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország világörökségei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország világörökségei"— Előadás másolata:

1 Magyarország világörökségei
Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője (2000) Készítette: Száraznád NOK 9-10. osztály

2 Jelenleg Magyarországon 8 világörökségi helyszín van:
Magyarország 1987-ben csatlakozott az UNESCO programjához, amelynek célja, hogy a csatlakozó államok területén fekvő természeti és kulturális értékeket óvja. Jelenleg Magyarországon 8 világörökségi helyszín van: Budapest világörökségi helyszínei Hollókő falu és táji körzete Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete Hortobágyi Nemzeti Park Pécsi ókeresztény sírkamrák Fertő / Neusiedlersee kulturtáj Tokaj-hegyaljai borvidék

3 Pécs (Sopianae) ókeresztény sírkamrák
Az UNESCO november 30-án a világörökség részévé nyilvánította. 4. századi régészeti lelet, amely a római kor öröksége. A mai Pécsi Székesegyház környékén tárták fel. Nekropolisz, vagyis nagy méretű temető, a „halottak városa”. Olaszországot leszámítva a legnagyobb ókeresztény nekropolisz.

4 Az épületegyüttes Az épületegyüttes 20 jelentős építményből áll. A építményeket római számmal jelölik: I-X-ig sírkamrák, amelyeknek nagy része jó állapotban maradt fenn. Ezek őrzik az ókeresztény freskóművészetet. A falfestmények bibliai jeleneteket ábrázolnak. Cella Trichora, amely nevét háromkaréjos szerkezetéről kapta. Rendeltetése ismeretlen. Cella Septichora, használatának jellege nem tisztázott, nevét hétkaréjos alaprajzáról kapta. Ókeresztény Mauzóleum, amely egy nagyobb méretű temetői templom alapjából és a hozzá kapcsolódó sírkamrából áll. Itt lehet megcsodálni a legjobb állapotban fennmaradt freskókat. XVII-XX-ig különböző temetői építményeket jelölnek.

5 A nagyközönség számára
Az ókeresztény sírkamrák és temetői építmények nagy része látogatható. Európai színvonalú, és az építmények érdekében biztonságos látogatófolyosókat hoztak létre az épületek körül és fölött, hogy megóvják a felbecsülhetetlen értékű emlékeket a környezeti ártalmaktól. Ezek nem csak védik a régészeti leleteket, hanem látványosak is.

6 Jelentősége Az épületek nagy száma és az egyedülállóan fennmaradt freskók miatt fontos helyet foglal el a magyarországi régészeti emlékek között. A bibliai jelenetekkel és az ókeresztény szimbólumokkal gazdagon díszített sírok a késő római keresztény művészet kiemelkedő alkotásai. Fontos értéket képvisel a történelem feltárásában. A keresztény és a római kultúra ötvözetének megnyilvánulását is fel lehet fedezni az épületegyüttesen.

7 Vége


Letölteni ppt "Magyarország világörökségei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések