Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hortobágyi Nemzeti Park

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hortobágyi Nemzeti Park"— Előadás másolata:

1 Hortobágyi Nemzeti Park
Készítette: Rátkai Zsófi 8.a

2 A HNP jelképe: A HNP jelképe a daru. A daru hazánkon csak átutazik, itt nem fészkel/telel.

3 A Nemzeti Park rövid története
A HNP hazánk első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. Az eredeti, 1972-ben alapított nemzeti park hektár területű volt, amely a folyamatos bővítések révén ma már több mint 82 ezer hektár védett területet foglal magába.

4 A HNP célja A Világörökség részeként is számon tartott Hortobágyi NP célja, hogy megőrizze a Hortobágy sajátos pusztai tájképét, növény- és állatvilágát. Biztosítsa a Hortobágy különleges madárvilágának háborítatlan fészkelését és vonulását. Természetes körülmények között őrizze és mutassa be a hagyományos pusztai életformát, az ősi magyar állatfajtákat, tekintettel ezek kiemelkedő hazai és nemzetközi jelentőségére. A természetvédelem, a gazdálkodási tevékenység és az idegenforgalom sajátos egységét próbálja megvalósítani.

5 Különleges növényei: Csillagpázsit: (Cynodon dactylon)
Drótszerű, szétterülő évelő gyom, kúszó gyökértörzzsel és tarackokkal, mely maggal szaporodik. (Cynodon dactylon)

6 A kétszikűek osztályába tartozik.
Fehér tündérrózsa A kétszikűek osztályába tartozik. Megjelenése: A víz színén úszó levelei fényeszöldek, kerekdedek. Virágain 4 zöld csészelevél és szirom található. Évelő növény, karvastagságú gyöktörzzsel. Életmódja: A fehér tündérrózsa tápanyagban gazdag, iszapos talajú álló- vagy lassan folyó vizek lakója.

7 Különleges állatai Szárcsa:
Palafekete színű, szárnyain vékony fehér sáv húzódik, csőre és homloktaraja fehér, lábai szürkés-zöldek, sarkai vöröses-sárgák. Lába rövid, négyujjú, az ujjak karéjos szegélyűek, azaz minden percén egy-egy bőrkaréj van, mellyel kitűnően úszik.


Letölteni ppt "Hortobágyi Nemzeti Park"

Hasonló előadás


Google Hirdetések