dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÁMVITEL.
Advertisements

Számviteli alapelvek Számviteli politika
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
- 2. SZÁMVITELI ALAPOK –.
dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
- 4. AZ ÚJRATERMELÉSI FOLYAMAT A SZÁMVITEL NYELVÉN –
SZÁMVITEL.
A JELENLEGI BESZÁMOLÓ TARTALMA
Kettős könyvvitel példa
Arany János Érettségi tételminta.
Számviteli alapok.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
A tárgy: Számvitel alapjai kódja: SZAM1KOMPZS
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Vállalati pénzügyek.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A számvitel szerepe az adójogban
Az egyetemi spin-off cégek magyar valósága
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
SZÁMVITEL B.Sc. képzés. Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Tulajdonosok, befektetők Hitelezők KözvéleményHatóságok Kormányzati.
Nagy Anikó / Hegedűs Iván
Összehasonlító elemzés
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
SZÁMVITEL (BMEGTM400) február 11. Beszámoló részei A mérleg Alapvető gazdasági események.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Az államháztartási számvitel évi változása.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Arany János élete és munkássága
SZÁMVITEL.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Curriculum Vitae.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Költség fogalmának értelmezési lehetőségei
Költség fogalmának értelmezési lehetőségei
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens email elérhetőség: laabagnes@gmail.com telefon: 463-2747, fax: 463-2745 Konzultációs lehetőség: kedd 10-16h között

A pénzügyi számvitel tananyag felépítése Számbavétel kialakulása, fejlődése, irányai Számviteli alapok A számbavétel szabályozottsága Az újratermelési folyamat a számvitel nyelvén A pénzügyi és számviteli fogalmak elkülönítése A vagyon számbavételéhez kapcsolódó ismeretek Az eredmény számbavételéhez kapcsolódó ismeretek A pénz számbavételéhez kapcsolódó ismeretek Az újratermelési folyamat könyvelésmódszertana A költségek számbavételéhez kapcsolódó ismeretek Kitekintés: stratégiát támogató vezetői számvitel

- A SZÁMBAVÉTEL FEJLŐDÉSE –

SZÁMBAVÉTEL A SZÁMBAVÉTEL TÁRGYA LEHET AZ IDŐ MÚLÁSA, SZÁMBA VEHETJÜK AZ ÉLELMISZERKÉSZLET FOGYÁSA, A TÉLI TÜZELŐMENNYISÉG BEGYŰJTÉSE, A CSALÁDI/KÖZÖSSÉGI HAGYOMÁNYAINK GONDOZÁSA. SZÁMBA VEHETJÜK EREDMÉNYEINKET/VESZTESÉGEINKET, KUDARCAINKAT/SIKEREINKET, ÖRÖMEINKET/BÁNATAINKAT, BARÁTAINKAT/ELLENSÉGEINKET. SZÁMBA VEHETÜNK, ÉS SZÁMON TARTHATUNK TEHÁT MINDENT ÉS MINDENKIT, AMI VAGY AKI VALAMIÉRT FONTOS NEKÜNK. AZ ÜZLETI ÉLETBEN A SZÁMBAVÉTEL VONATKOZHAT PÉNZRE, NEM PÉNZALAKBAN MEGTESTESÜLŐ VAGYONELEMRE, ÉS TELJESÍTMÉNY-SZÁMBAVÉTELRE. E SZÁMBAVÉTELI TEVÉKENYSÉG CÉLJA AZ ÖSSZESÍTETT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK, BESZÁMOLÓK ELŐÁLLÍTÁSA, AMELYEK BEMUTATJÁK PÉNZÜGYI, JÖVEDELEMI ÉS VAGYONI HELYZETÜNKET ÉS AZ ABBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOKAT.

SZÁMBAVÉTEL KÖNYVVITEL (KÖNYVVEZETÉS) SZÁMVITEL A SZÁMVITEL A SZÁMBAVÉTELI TEVÉKENYSÉG VÉGTERMÉKÉRE VONATKOZIK A SZÁMVITEL CÉLJA ÉS FELADATA AZ ÜZLETI ESEMÉNYEK GYŰJTÉSE, SZABÁLYOS FELDOLGOZÁSA ÉS TOVÁBBÍTÁSA. A KÖNYVVITEL A SZÁMBAVÉTELI TEVÉKENYSÉG ELÉRÉSI ÚTJÁRA, MÓDSZERÉRE VONATKOZIK A KÖNYVVITEL A SZÁMBAVÉTEL TÁRGYÁRÓL ÉS AZ ABBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOKRÓL TELJES KÖRŰEN BEGYŰJTÖTT, ÉS RENDSZEREZETT, FOLYAMATOS, NAPRAKÉSZ ÉS ÁTTEKINTHETŐ FORMÁBAN VEZETETT NYILVÁNTARTÁSOK RENDSZERE.

A SZÁMBAVÉTEL TERÜLETEI SZÁMLA I N F O R M Á C Ó BIZONYLATOK I N F O R M Á C Ó NAPLÓ ÖSSZESÍTŐ KIMUTATÁSOK EGYSZERES KÖNYVVITEL KETTŐS KÖNYVVITEL LELTÁR BIZONYLATI REND KÖLTSÉG- ÉS ÖNKÖLTSÉG SZÁMÍTÁS SZÁMLAELMÉLETEK ELEMZÉS ÁRKALKULÁCIÓ MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYKÉSZÍTÉS

SZÁMVITEL VEZETŐI SZÁMVITEL PÉNZÜGYI SZÁMVITEL A PÉNZÜGYI SZÁMVITEL (FINANCIAL ACCOUNTING) ARRA HIVATOTT, HOGY A CÉG INFORMÁLJA KÜLSŐ PARTNEREIT (TULAJDONOSOK, BEFEKTETŐK, SZÁLLÍTÓK, VEVŐK, KORMÁNYZATI SZERVEK, STB.) VAGYONI, JÖVEDELMI ÉS PÉNZÜGYI ÁLLAPOTÁRÓL, ILLETVE AZ AZOKBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOKRÓL. A VEZETŐI SZÁMVITEL (MANAGEMENT ACCOUNTING) A VEZETŐI DÖNTÉSEK MEGHOZATALÁHOZ SZÜKSÉGES RELEVÁNS INFORMÁCIÓK ELÉRÉSÉT ÉS FELHASZNÁLÁSÁT BIZTOSÍTJA. A PÉNZÜGYI SZÁMVITEL ÉS A VEZETŐI SZÁMVITEL KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG ABBÓL ADÓDIK, HOGY MÁS A FELHASZNÁLÓK KÖRE ÉS MÁS AZ INFORMÁCIÓK SÚLYOZÁSA, MÉLYSÉGE, RÉSZLETEZETTSÉGE. AZ ÁLTALUK HASZNÁLT ESZKÖZ- ÉS MÓDSZERTÁR NEM KÜLÖNBÖZIK!

Izsó Miklós: Búsuló juhász SZÁMADÁS Izsó Miklós: Búsuló juhász MAGAMRÓL MÁSOKNAK TÍPUSÚ SZÁMADÁS ld. Mátyás király igazmondó juhásza Ez felel meg a beszámolási tevékenységnek a számvitelben MÁSOK RÓLUNK TÍPUSÚ SZÁMADÁS ld. Karinthy Frigyes: Magyarázom a bizonyítványomat Ez felel meg a könyvvizsgálói jelentésnek a számvitelben, ilyenek továbbá a felügyelő bizottsági jelentések, vagy más külső ellenőrzések jelentései az üzleti életben MAGAM MAGAMNAK TÍPUSÚ SZÁMADÁS ld. Széchenyi István: Napló Ez felel meg a könyvvezetésnek a pénzügyi, és a belső adatszolgáltatásoknak a vezetői számvitelben

SZÁMVETÉS József Attila: Kész a leltár Rodin: Gondolkodó „Magamban bíztam eleitől fogva – ha semmije sincs, nem is kerül sokba ez az embernek. Semmiképp se többe, mint az állatnak, mely elhull örökre. Ha féltem is, a helyemet megálltam – születtem, elvegyültem, kiváltam. Meg is fizettem, kinek ahogy mérte, ki ingyen adott, azt szerettem érte. Asszony ha játszott velem hitegetve: hittem igazán, hadd teljen a kedve! Sikáltam a hajót, rántottam az ampát. Okos urak között játszottam a bambát. Árultam forgót, kenyeret és könyvet, újságot, verset, mikor mi volt könnyebb. Nem dicső harcban, nem szelíd kötélen, de ágyban végzem, néha azt remélem. Akárhogyan is, immár kész a leltár. Éltem, - és ebbe más is belehalt már.”

ARANY JÁNOS: EPILÓGUS Az életet már megjártam. Többnyire csak gyalog jártam, Gyalog bizon'... Legfölebb ha omnibuszon.   Láttam sok kevély fogatot, Fényes tengelyt, cifra bakot: S egy a lelkem! Soha meg se' irigyeltem. Nem törődtem bennülővel, Hetyke úrral, cifra nővel: Hogy' áll orra Az út szélin baktatóra. Ha egy úri lócsiszárral Találkoztam s bevert sárral: Nem pöröltem, -- Félreálltam, letöröltem. Hiszen az útfélen itt-ott, Egy kis virág nekem nyitott: Azt leszedve, Megvolt szívem minden kedve. Az életet, ím, megjártam; Nem azt adott, amit vártam: Néha többet, Kérve, kellve, kevesebbet. Ada címet, bár nem kértem, S több a hír-név, mint az érdem: Nagyravágyva, Bételt volna keblem vágya. Kik hiúnak és kevélynek -- Tudom, boldognak is vélnek: S boldogságot Irígy nélkül még ki látott?   Bárha engem titkos métely Fölemészt: az örök kétely; S pályám bére Égető, mint Nessus vére. Mily temérdek munka várt még!... Mily kevés, amit beválték Félbe'-szerbe' S hány reményem hagyott cserbe'!... Az életet már megjártam; Mit szivembe vágyva zártam, Azt nem hozta, Attól makacsul megfoszta. Egy kis független nyugalmat, Melyben a dal megfoganhat, Kértem kérve: S ő halasztá évrül-évre. Csöndes fészket zöld lomb árnyán, Hova múzsám el-elvárnám, Mely sajátom; Benne én és kis családom.   Munkás, vidám öregséget, Hol, mit kezdtem, abban véget... Ennyi volt csak; S hogy megint ültessek, oltsak. Most, ha adná is már, késő: Egy nyugalom vár, a végső: Mert hogy' szálljon, Bár kalitja már kinyitva, Rab madár is, szegett szárnyon?

SZÁMVITEL SZÁMADÁS SZÁMVETÉS AZ ÜZLETI ÉLETBEN A SZÁMADÁSOK OLYAN RENDSZERES IDŐKÖZÖNKÉNT ÖSSZEÁLLÍTOTT, JÓL DEFINIÁLT ELVÁRÁSOKNAK MEGFELELŐ, KÜLSŐ ÉS BELSŐ FELHASZNÁLÁSRA EGYARÁNT ALKALMAS PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK, JELENTÉSEK, AMELYEK MEGBÍZHATÓ, VALÓSÁGHŰ TÁJÉKOZTATÁST ADNAK A VÁLLALKOZÁS VAGYONI, PÉNZÜGYI ÉS JÖVEDELMI HELYZETÉRŐL. AZ ÜZLETI ÉLETBEN A SZÁMVETÉSRE AKKOR KÉNYSZERÜLÜNK, AMIKOR VALAMILYEN KÜLSŐ/ BELSŐ KÖRÜLMÉNY KIBILLENT A MEGSZOKOTT ÜZLETMENETBŐL, ÉS AZ ADDIGIAK MÉLYREHATÓ FELÜLVIZSGÁLATÁRA KÉNYSZERÍT ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY MEGTALÁLJUK A VÁLSÁGBÓL KIVEZETŐ UTAT. ILYENKOR A MENNYISÉGI INFORMÁCIÓK HELYETT A MINŐSÉGI UGRÁS LEHETŐSÉGEIT HORDOZÓ TARTALMAKAT KELL LÁTÓKÖRÜNKBE EMELNI.

NYITÓ PÉNZKÉSZLET ± PÉNZÁRAM EGYENLEGE = ZÁRÓ PÉNZKÉSZLET PÉNZFORGALMI SZEMLÉLETŰ NYILVÁNTARTÁSOK: PL. HÁZTARTÁSI NAPLÓ, PÉNZTÁRNAPLÓ, CASH FLOW KIMUTATÁS A KIMUTATÁST VEZETŐ (ÉN) SZÁMÁRA INFORMÁCIÓT AD A RENDELKEZÉSÉRE ÁLLÓ PÉNZ MENNYISÉGÉRŐL (MENNYI VOLT, ÉS VAN A PÉNZTÁRCÁMBAN, BANKSZÁMLÁMON, KASSZÁMBAN) FORRÁSAIRÓL (HONNAN, KITŐL KAPTAM) ÉS FELHASZNÁLÁSÁRÓL (MIRE KÖLTÖTTEM) ÖSSZEFOGLALJA, HOGY A FORRÁSOK ÉS FELHASZNÁLÁSOK EGYENLEGEKÉNT AZ IDŐSZAK VÉGÉN MENNYI ELKÖLTHETŐ PÉNZEM VAN FONTOS ÖSSZEFÜGGÉS: PÉNZBEVÉTELEK PÉNZKIADÁSOK PÉNZÁRAMOK EGYENLEGE NYITÓ PÉNZKÉSZLET ± PÉNZÁRAM EGYENLEGE = ZÁRÓ PÉNZKÉSZLET

MIT CSINÁL AZ EGYIPTOMI „ÍRNOK”? VAGYONLELTÁRT KÉSZÍTEK = 6 ZSÁK BÚZA

VAGYONLELTÁR: JADVIGA STAFIRUNGJA* 2 furnérozott szekrény 1 szétnyitható asztal 1 tükör állvánnyal 2 furnérozott ágy 2 szalmazsák ágybetét bolti 1 ágyterítő két ágyra való 1 drapp ágyterítő egy ágyra 1 selyem hímzett párnahuzat 3 dunna, egyenkint 8 kgr pehellyel 3 derékalj egyenkint 7 kgr tollal 10 párna darabonkint 2 kgr pehellyel 12 párnahuzat (8 damaszt, 4 kanevász) 20 darab alsó ágyterítő 8 takaró (4 fehér) 34 törölköző (3o strapába, 4 hímzett névvel) 10 abrosz (3 damaszt, 2 bolti, 5 házi szőttes) 18 szalvéta (16 mindenféle bolti, 1 knévvel kivarrt, 1 nagy damaszt) 18 ing, hímzett 4 hálóing 1 csíkos ing 11 fehét ingváll 4 fehér rékli 4 barhent bugyi 10 pruszlik (6 fehér, 1 fekete, 2 rózsaszín, 1 szallagos) 4 slafrok (3 nyári, 1 téli) 12 alsó szoknya (6 tarka, 1 noldová, 5 bolti) 8 szoknya (2 selyem, 2 festett tarka, 4 hárász) 3 selyem szoknya köténnyel 13 kötény (2 szőtt névvel, 1 liszter, 6 mosható, 4 melles) 3 virágos selyem ruha (1 tarka rózsaszín, 1 fehér kék virágos, 1 hárász) 2 fekete ruha (1 sima selyem, 1 ripsz) 1 fehér selyem esküvői ruha 20 blúz (12 selyem, 8 mosható) 46 fejkendő (16 selyem, 8 gaziros, 3 puplin, 17 vászon, 2 bar-hent) 2 nagykendő nyakra selyem sötétbarna virágos 11 téli nagykendő (3 plüss rojtokkal, 4 berliner plüss rojtos, 4 berliner rojt nélkül) 20 kézi zsebkendő 1 gyapjú szvetter 3 téli kabát (2 posztó, 1 plüss) 10 pár cipő (3p. antilop, 1p, fehér, 1p. szürke, 1p. fekete, 1p. drapp, 1p. kígyóbőr, 2p. lakk) 4 pár papucs (2p. lakk, 1p. bársony, 1p. fehér rózsás) 6 pár harisnya (3 p. selyem, 3 p. patent) barhent blúzanyag 3 darabra, kazan anyag 1 blúzra, sifon anyag 3 blúzra, fehér csipkés anyag 4 szoknyára *Závada Pál: Jadviga párnája (Magvető Könyvkiadó Budapest, 1998. p.17-18.)

A VAGYONLELTÁR: FÉLOLDALAS KIMUTATÁS A VAGYONLELTÁRBAN A TÉNYLEGESEN MEGLÉVŐ VAGYONI ELEMEK SZÁMBAVÉTELE MENNYISÉGBEN TÖRTÉNIK. A MENNYISÉGHEZ ÉRTÉKADATOK RENDELHETŐK, HA AZ A CÉL, HOGY A VAGYON ÉRTÉKE ÖSSZESSÉGÉBEN IS MEGÁLLAPÍTHATÓ LEGYEN NEM DERÜL KI A KIMUTATÁSBÓL, HOGY MELYIK VAGYONELEMNEK KI AZ EREDETI TULAJDONOSA, MENNYIRE „TISZTA” A SZÁRMAZÁSA: „JAJ A LEGYŐZÖTTEKNEK…”

EREDMÉNY SZEMLÉLETŰ NYILVÁNTARTÁSOK: PL EREDMÉNY SZEMLÉLETŰ NYILVÁNTARTÁSOK: PL. JÖVEDELEMBEVALLÁS, EREDMÉNYKIMUTATÁS A HOZAMOK ÉS RÁFORDÍTÁSOK (ÁLDOZATOK) SZEMBEÁLLÍTÁSÁVAL MEGÁLLAPÍTJA AZ IDŐSZAKI EREDMÉNYT. KIEGÉSZÍTI A MÉRLEGET AZ IDŐSZAK EREDMÉNYÉNEK ÖSSZETÉTELÉBE ÉS FORRÁSAIBA VALÓ BETEKINTÉSSEL EREDMÉNY > 0 NYERESÉG EREDMÉNY < 0 VESZTESÉG EREDMÉNY = 0 ??? FONTOS ÖSSZEFÜGGÉS: EREDMÉNY ALAKULÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ RÁFORDITÁSOK EREDMÉNY ALAKULÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ HOZAMOK HOZAMOK – RÁFORDÍTÁSOK = IDŐSZAK EREDMÉNYE IDŐSZAK EREDMÉNYE

VAGYONNYILVÁNTARTÁSOK: PL. RENDSZERES ÉS KÜLÖNLEGES HELYZETEK MÉRLEGEI OBJEKTÍV INFORMÁCIÓT KÖZVETÍT A VÁLLALKOZÁS VAGYONÁNAK ÉS TŐKÉJÉNEK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS VÁLTOZÁSÁRÓL ESZKÖZÖK: A VAGYON FIZIKAI ÖSSZETÉTELE SZERINTI CSOPORTOSÍTÁSBAN, ÉRTÉKBEN KIMUTATVA FORRÁSOK: A VAGYON SZÁRMAZÁSA – EREDETI FORRÁSA - SZERINTI CSOPORTOSÍTÁSBAN, ÉRTÉKBEN KIMUTATVA MÉRLEG FŐÖSSZEG = RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ VAGYON ESZKÖZÖK (AKTÍVÁK) FORRÁSOK (PASSZÍVÁK) ESZKÖZÖK = FORRÁSOK ESZKÖZÖK – IDEGEN FORRÁSOK = SAJÁT TŐKE SAJÁT VAGYON = SAJÁT TŐKE

A jelenlegi beszámoló tartalma MÉRLEG (számszaki) a legfontosabb pénzügyi kimutatás, amely megmutatja vagyonunk nagyságát, összetételét, eredetét, valamint növekedését vagy csökkenését egy korábbi időponthoz képest. EREDMÉNYKIMUTATÁS (számszaki) megmutatja a működésünk eredményességére ható tranzakciók (hozamok és ráfordítások) jellegét és nagyságrendjét egy adott időszakban. CASH FLOW KIMUTATÁS (számszaki) megmutatja a pénzkészletünkre ható pénzügyi tranzakciók (pénzbevételek, pénzkiadások) jellegét és nagyságrendjét egy adott időszakban. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET (szöveges) a megbízható és valós összkép bemutatásának nélkülözhetetlen eszköze, amely számszaki adatokat és szöveges magyarázatokat tartalmaz. A benne szereplő információk egy része törvényi előíráson alapul, egy másik része pedig a megbízható és valós összkép bemutatásának következménye. KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS (szöveges) A független könyvvizsgáló feladata: a mérleg, az eredménykimutatás, a kiegészítő melléklet szabályszerűségének, és valódiságának ellenőrzése; a számviteli törvény valamint a társasági szerződés (alapszabály) betartásának ellenőrzése; a beszámoló véleményezése, hitelesítése (záradékkal való ellátása). ÜZLETI JELENTÉS (szöveges) (az éves beszámoló készítésére kötelezett vállalkozások számára kötelező) célja, hogy az éves beszámoló adatainak értékelésével a vállalkozó vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetét és az üzletmenetet a tényleges körülményeknek megfelelően mutassa be. (Üzleti jelentés) Könyvvizsgálói jelentés Kiegészítő melléklet Cash flow kimutatás Eredménykimutatás Mérleg 2

VISZONTLÁTÁSRA 1 HÉT MÚLVA! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! VISZONTLÁTÁSRA 1 HÉT MÚLVA!