Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arany János Érettségi tételminta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arany János Érettségi tételminta."— Előadás másolata:

1 Arany János Érettségi tételminta

2 Témakör-Tételek Témakör: Arany János Tételek:
1. Arany János Toldi és Toldi estéje 2. Arany János balladaköltészete 3. Arany János költészete az ötvenes években 4. Arany János kései költészete (Őszikék)

3 Feladat 1. A nép nemzetté emelésének vágya és megvalósításának nehézségei a Toldi és a Toldi estéje című művek alapján. 2. Arany balladáinak szerkezeti és tartalmi jellemzői. Egy szabadon választott mű elemző bemutatása.

4 3. Arany lírai költészete az 1850-es években. Műfajátmenetek, stiláris és hangulati többszólamúság, az Évek, ti még jövendő évek, a Letészem a lantot és az Ősszel című versekben. Két vers elemző bemutatása. 4. Létösszegző versek Arany kései költészetében. Az Őszikék ciklus egy szabadon választott versének komplex elemzése.

5 mottó „Úgy van. Nem évek száma hozza -Nem mindig - a vén kort elé:
Kevés esztendők súlya szintúgy Legörnyeszt a mély sír felé.”

6

7 Jellemezze Arany költői és emberi magatartását egy szabadon választott kései vers komplex elemzésével. Mutasson rá a létösszegző költemény alapvetéseire, értékhierarchiájára, poétikai eszköztárára!

8 Epilogus Az életet már megjártam. Többnyire csak gyalog jártam,
Gyalog bizon'... Legfölebb ha omnibuszon. Láttam sok kevély fogatot, Fényes tengelyt, cifra bakot: S egy a lelkem! Soha meg se' irigyeltem.

9 Nem törődtem bennülővel,
Hetyke úrral, cifra nővel: Hogy' áll orra Az út szélin baktatóra. Ha egy úri lócsiszárral Találkoztam s bevert sárral: Nem pöröltem, -- Félreálltam, letöröltem.

10 Hiszen az útfélen itt-ott,
Egy kis virág nekem nyitott: Azt leszedve, Megvolt szívem minden kedve. Az életet, ím, megjártam; Nem azt adott, amit vártam: Néha többet, Kérve, kellve, kevesebbet.

11 Ada címet, bár nem kértem,
S több a hír-név, mint az érdem: Nagyravágyva, Bételt volna keblem vágya. Kik hiúnak és kevélynek – Tudom, boldognak is vélnek: S boldogságot Irígy nélkül még ki látott?

12 Bárha engem titkos métely
Fölemészt: az örök kétely; S pályám bére Égetõ, mint Nessus vére. Mily temérdek munka várt még!... Mily kevés, amit beválték Félbe'-szerbe' S hány reményem hagyott cserbe'!...

13 Az életet már megjártam;
Mit szivembe vágyva zártam, Azt nem hozta, Attól makacsul megfoszta. Egy kis `független` nyugalmat, Melyben a dal megfoganhat, Kértem kérve: S ő halasztá évrül-évre.

14 Csöndes fészket zöld lomb árnyán,
Hova múzsám el-elvárnám, Mely sajátom; Benne én és kis családom. Munkás, vidám öregséget, Hol, mit kezdtem, abban véget... Ennyi volt csak; S hogy megint ültessek, oltsak.

15 Most, ha adná is már, késő:
Egy nyugalom vár, a végső: Mert hogy' szálljon, Bár kalitja már kinyitva, Rab madár is, szegett szárnyon? (1877. júl. 6.)

16 Kiindulási pontok a műértelmezéshez-műelemzéshez
(Életrajzi háttér) Létösszegző költemény-számvetés emberi/költői értékhierarchia irónia/önirónia Cím értelmezése Műfaj meghatározása átlényegített dal idő- és értékszembesítő vers

17 Szerkezet Poétikai eszközök 1-5 (múlt-egyéni-költői életút)
6-10 (múlt által meghatározott jelen) 11-15 (múltban megálmodott, de a jelenben be nem teljesült jövő képei) Poétikai eszközök rab madár kép (A rab gólya) verszene (páros rímű felező nyolcas) 61 sor életév


Letölteni ppt "Arany János Érettségi tételminta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések