Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A BIZALMI VAGYONKEZELÉSI SZERZŐDÉS TARTALMI ELEMEI
Advertisements

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Fontosabb változások az új Ptk. Kötelmi jogi Könyvében
„Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések”
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében

MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az új Ptk.a kereskedők és a beszállítók kapcsolatát érintő változásai
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
A polgári jog rendszere
Az új Ptk. hatásai a gazdasági élet szereplőire
A SZERZŐDÉS MEGSZŰNÉSE. MEGSZŰNÉS A FELEK AKARATÁBÓL A JOGOSULT ÉRDEKEINEK KIELÉGÍTÉSE NÉLKÜL HATÁLYEGYOLDALÚ NYILATKOZATTAL KÉTOLDALÚ NYILATKOZATTAL.
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
A polgári jog rendszere
AZ ÉRVÉNYTELENSÉG.
Szerződéskötés közvetítők útján
Felelősség, termékfelelősség
Jogviszony és jogi felelősség
Munkajogi alapismeretek
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Bevezetés.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Kötelmi jog előadó: dr. Osztovits András
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
BIZALMI VAGYONKEZELÉS MAGYARORSZÁGON
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
A Mediáció.
dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:
A klaszterek jogi szabályozottsága
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2008.
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2009.
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Bizalmi vagyonkezelés Avagy az új Ptk. titkos befutója? december
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2007.
1. előadás A GAZDASÁGI SZERZŐDÉSEK JOGA - bevezetés
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
1 Vállalati jog 2. előadás dr. Verebics János, PhD egyetemi docens, BME GTK Üzleti jog tanszék A vállalkozás gazdasági-jogi alapjai Személyek a jogban.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Kereskedelmi szerződések joga 8. előadás Kötelmi jog - Különös rész I. A szerződéstipizálás és a tulajdonátruházó („dare”) szerződések Pétervári Kinga.
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I. A szerződési jog anyagának földolgozása Szerződési jog – általános rész I. Szerződési jog – általános rész II. Szerződési.
Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 4. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter.
Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 3. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Polgári jog IV. Szerződési alaptípusok Sápi Edit április 13.
Bodzási Balázs Igazságügyi Minisztérium április 27.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A bizalmi vagyonkezelési szerződés
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
A bizalmi vagyonkezelés és az öröklési jog kapcsolata
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Dr. Habil. Szeibert Orsolya Egyetemi docens ELTE ÁJK
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
MOKK évi Közép-európai Közjegyzői Kollokvium
Az új Ptk. változásai egy vállalkozó szemével
Záróvizsga felkészítő - Családjog
Előadás másolata:

Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében dr. Jójárt Eszter 2013. március 14.

A Hatodik Könyv szerkezete Első Rész: A kötelmek közös szabályai Második Rész: A szerződés általános szabályai Harmadik Rész: Egyes szerződések Negyedik Rész: Felelősség szerződésen kívül okozott kárért Ötödik Rész: Az értékpapír Hatodik Rész: Egyéb kötelemkeletkeztető tények

A kötelmek közös szabályai, I. Cím I. Fejezet:A kötelem [fsz.:diszpozitív - 6:1. § (3)] II. Fejezet: A jognyilatkozat [fsz.:Schriftform, de könnyítésként: Textform is, ha az alkalmas… - 6:7. § (2)-(3); kötelmi jogi jognyil. szab. megfelelő alkalmazása a nem kötelmiekre – 6:10. §] III. Fejezet: A képviselet [látszaton alapuló képviselet kodifikálása – 6:18. § (2); érdekellentét joghatásának új szabályozása: abszolút tilalom helyett megtámadási jog – 6:13. §] IV. Fejezet: Az elévülés [elévülés megszakítása– 6:25. §] +Címek tart.: többalanyú kötelmek, a kötelem telj.-e

A szerződés általános szabályai: az érvénytelenség jogkövetkezményei I. Fsz.: részleges érvénytelenség Az érvénytelenség fogalma, önállóan is érvényesíthető alapvető jogkövetkezménye: a joghatás kiváltására való alkalmatlanság – ex officio v. önálló kérelem – szerz. telj.: alaptalan, ez határidő nélküli. További vagylagos jogkövetkezmények, ha volt vagyonmozgás, akkor vagylagosan kérhető jogkövetkezmények (bíró ker. kér.-től eltérhet, kiv… ): Bírósági érvényessé nyilvánítás (ex tunc); [ alt.: érvényessé válás a felek akaratából: lehet ex nunc is];

A szerződés általános szabályai: az érvénytelenség jogkövetkezményei II. Eredeti állapot helyreállítása [gyökeres változás!; csak kölcsönösen, csak természetben; eredeti értékegyensúly bizt., rei vindicatio]; Az alaptalan gazdagodás pénzbeni megtérítése (szubszidiárius jogköv., másik fél felelőssége számításba jön) Járulékos igények érvénytelen szerződés esetén: Hasznok, kamatok kiegyenlítése a jogalap nélküli birtoklás, ill. gazdagodás szabályai szerint, Kárigények – deliktuális felelősség szabályai szerint (kimentés esetén: csak negatív interesse) Harmadik jóhiszemű személy kárigénye (felróh.!)

Szerződésátruházás Sui generis, újonnan kodifikált jogintézmény ≠ engedményezések + tartozásátvállalások összességével! Háromoldalú szerződés; alanyai: a szerződési pozícióját átruházó, szerződésből kilépő fél, a szerződésbe belépő fél és a szerződésben maradó fél Szerződési pozíció: a szerződés adott alanyának jogai+kötelezettségei Engedményezés és tartozásátvállalás szabályai mögöttesen alkalmazandóak Beszámítás kizártsága Eredeti biztosítékok megszűnése

Kontraktuális (visszterhes sz.) és deliktuális felelősség Talán a Kötelmi jogi Könyv legnagyobb hatású változása lesz. Lényege: a jogalkotó elszakítja egymástól a szerződésszegésért való felelősség és a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség szabályait. Oka: a két élethelyzet közötti különbségek (van-e a jövőben bekövetkezhető kár szempontjából releváns kapcsolat a károkozó és a károsult között?, mi várható el egyik, ill. másik esetben a potenciális károkozótól?) Hatása: kontraktuális felelősség szigorúbb lesz, mint a deliktuális, ám a megtérítendő kár behatároltabbá, limitáltabbá válik. Párhuzamos igényérvényesítés törvényi kizárása.

Új szerződéstípusok I. Közvetítői szerződés, Bizalmi vagyonkezelés, Forgalmazási szerződés, Franchise (jogbérlet), Faktoring, Pénzügyi lízing.

A bizalmi vagyonkezelés Új szerződéstípus: megbízási típusú, tulajdoni alapú (célja/hatása kicsit az alapítványhoz hasonlít, de nem hoz létre önálló jogalanyt) Felek: Vagyonrendelő Vagyonkezelő Kedvezményezett (lehet részben maga a vagyonrendelő is) Közvetett tárgy: a kezelt vagyon (vagyonelkülönítés, nyilvántartás, védettség) Közvetlen tárgy: a kezelendő vagyon tárgyai tulajdonjoga átruházása a vagyonkezelőre - vagyonkezelés (gondossági köt., rendelkezési jog szerződésben meghatározottak szerint)

Az értékpapír fogalma Az új Ptk. csak általános szabályozást ad az értékpapírra, dematerializált értékpapírra. Tpt. továbbra is releváns marad A hatályos Ptk.-tól eltérően az új Ptk. az értékpapír normatív definícióját adja (nem minősítés, hanem tartalmi ismérvek). Az új Ptk. Megoldásának hátránya: a jogbizonytalanság. De! egyedi minősítés lehetősége megmarad a kül. jsz. számára. A normatív definíció kedvező hatásai: nem szükséges jogszabályi minősítés az értékpapírsághoz, kedvez a feleknek, a piacnak rugalmas.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!