Divizionális (divíziós) szervezet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezet, hálózat.
Advertisements

Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Humán rendszerek, közszféra
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
A kontrolling alapjai:
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
A tervezés mint menedzsment funkció
Első az egyenlők között – Key Account Management Összeállította: Kelemen György MAN Roland Magyarország Kft.
Konceptuális keret.
Minőségmenedzsment alapelvek
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Szervezeti formák.
Az ipari fejlődés korai korszakai
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A vállalat szervezete.
KÖZGAZDASÁGI SZERVEZETTIPOLÓGIA
SZERVEZET FORMÁLÓ TÉNYEZŐK ÁTALAKÍTÁS - divat vagy összhangteremtés?
MINTZBERG-FÉLE SZERVEZETTIPOLÓGIA
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
A SZERVEZETI FORMÁK ALAPTÍPUSAI
Komplex vezetési információs rendszer létrehozása.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
III. A logisztika jövője
Szervezeti Formák Tradicionális Szervezeti Formák
Szervezeti formák 2. rész
Szervezeti formák 1. rész
Logisztikai kontrolling
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Stratégiai menedzsment
SZERVEZETI FORMÁK A SZERVEZET ÉRTELMEZÉSE „mechanikai” paradigma
A szervezeti felépítés definíciója
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Szervezeti formák Dr. Fehér János feb..
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Szervezeti struktúra és kultúra
Szervezet, szervezeti formák
A projekt szervezeti formái
A controlling alrendszer helye a szervezetben 1.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
A projekt szervezeti formái
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Az iskola, mint szervezet
VII. Szervezeti kultúra
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Modern Szervezeti formák
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Az utazásszervezés kihívásai TO stratégia / 1 Milyen TO vállalati stratégia tesz ma versenyképessé? 1.NAPRAKÉSZ A világ kihívásainak megfelelő!
Frank Róza: Szervezési alapok Szervezet és szervezés
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Frank Róza: Szervezési alapok Szervezet és szervezés
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Szervezeti alapismeretek 1. előadás
A konszern és a holding típusú szervezetek Olyan vállalati csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de közöttük horizontális vagy vertikális kapcsolat.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Szervezeti alapformák
A STRATÉGIA KIALAKÍTÁSÁNAK FŐBB SZEMPONTJAI
Előadás másolata:

Divizionális (divíziós) szervezet A szervezetre az önálló szervezeti egységekre (divíziókra) való tagoltság a jellemző. Az egyes divízióknak saját apparátusuk van. A hatáskörök többsége a divízió vezetőjének kezében van. A divízió általában centralizált jellegű. A divíziók döntően piaci orientációjúak. A piaci hatások „fékezett” jelleggel (elsősorban az egyes divíziók szintjén) hatnak („rekeszelő hatás”). A divíziók szintjén a munkamegosztás „tárgyi” elvű (termékek, vevők, piaci régiók szerinti).

Divizionális (divíziós) szervezet Az irányítás, a koordináció, az ellenőrzés, a források elosztása, a vállalati tevékenységek meghatározása, a hatékonysági kritériumok kidolgozása és ellenőrzése stb. a központi egységek szintjéről történik. A szervezet egészénél a stratégiai és az operatív feladatok szétválnak. A központ a stratégiai feladatokra koncentrálhat. A stratégiai, strukturális, fejlesztési feladatokra (vállalatpolitikai, stratégiai, szervezetalakítási, szervezetfejlesztési kérdésekben) törzskarok alakulnak. Egyes feladatkörökre központi szolgáltató egységek szerveződnek (számítástechnikai, szervezési, piackutató stb.).

Divizionális (divíziós) szervezet Hatékonysága, rugalmassága dinamikusan változó piaci környezetben, széles termékskála, különböző gyártási eljárások, de stabilan kialakított termékcsaládok, termékcsoportok esetén érvényesül. A szervezeti formára az alacsony horizontális koordinációs költségek és a gyors döntések jellemzőek. A szervezeti működés teljesítményre ösztönző felelősségi, érdekeltségi rendszerrel párosul. A szervezet hatékony működésének fő kérdése a szervezet egésze és a divíziók összehangolása. A divíziók esetleges méret- és önállóság növekedéseinek negatív hatásai lehetnek a szervezetek egészének működésére.

Divizionális (divíziós) szervezet

Divizionális (divíziós) szervezet A divizionális szervezetek (elszámolási egységek) típusai: cost-center: befolyásolható összköltség; profit center: befolyásolható nyereség, költség, hozam; investment center: befolyásolható nyereség, befektetett tőke

Mi jellemző a divizionális (divíziós) szervezetre?

Milyen típusú divizionális szervezeteket ismer?

Divizionális (divíziós) szervezet Miért terjedt el a divizionális szervezeti forma a világban? Milyen szervezeti dualitás jellemzi a divizionális formát? Milyen a munkamegosztási és a hatásköri struktúra a divizionális forma esetén? Milyen a döntési struktúra a divizionális forma esetén? Mit jelent a „rekeszelő hatás”? Milyen funkciói vannak a vállalati központoknak a divizionális forma esetén?

Divizionális (divíziós) szervezet Hol és milyen célból alakulnak törzskarok a divizionális szervezetben? Milyen célból alakulnak ki a központi (illetve központi szolgáltató) egységek a divizionális szervezetben? Milyen profil esetén hatékony a divizionális szervezeti forma? Milyen környezeti körülmények között hatékony a divizionális szervezeti forma? Milyen koordinációs problémák jellemzőek a divizionális szervezeti formára? Miben különböznek egymástól a divizionális szervezetek típusai? Vázolja fel a divizionális forma ábráját!