Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A."— Előadás másolata:

1 A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A szervezetek külső környezete (gazdasági-piaci, kulturális, társadalmi, stb.) mint mindig megvizsgálandó kérdés. A szervezetek dinamikai kérdései.

2 A szervezeti formákat meghatározó általánosan használt tényezők a szervezeti munkamegosztás; a szervezeti hatáskör/hatalom/megosztás; a konfiguráció; –a koordináció.

3 A szervezeti munkamegosztás A szervezeti munkamegosztás a feladatok részfeladatokra való bontását, és ezeknek az egyes szervezeti egységekhez való telepítését jelenti. A munkamegosztás elvei: –funkcionális; –tárgy szerinti (termék, termékcsoport); –regionális (régió szerinti).

4 A szervezetek kategorizálása a szervezeti munkamegosztás alapján A munkamegosztás alapján a szervezetek egy-, két- vagy többdimenziósak lehetnek (annak megfelelően, hogy a munkamegosztás egy vagy több elv szerint történik).

5 A szervezeti hatáskör A szervezeti hatáskör a szervezeti hierarchiában elhelyezkedő szervezeti egységek, illetve személyek döntési, utasítási jogkörét jelenti. A hierarchia, az autokrácia és más hatalmi konstellációk. A szervezeti működés alapvető kérdése a hatáskör és a felelősségi rendszerek szinkronitása.

6 A szervezetek kategorizálása a szervezeti hatáskör alapján Az utasítási hatáskör alapján különböztethetők meg az egy- és a többvonalas szervezetek. Az egyvonalas szervezetek –Az egyvonalas szervezet egységei csak egy felsőbb szervezeti egységtől (személytől) kaphatnak utasítást (pl.: ilyenek a lineáris és a divizionális szervezetek). A többvonalas szervezetek –A többvonalas szervezeteknél az alárendelt egységeket két vagy több felsőbb szerv is utasíthatja (a funkcionális és a mátrix típusú szervezetek).

7 A szervezeti koordináció A szervezeti koordináció a szervezeti működés összehangoltságának kérdését jelenti (amelynek során az eltérő hatáskörökkel és feladatokkal rendelkező szervezeti egységek működését összehangolják).

8 A szervezeti koordináció típusai A felhasznált eszközök alapján: –technokratikus típusú (tervezési, pénzügyi, költségvetési, belső elszámolási rendszer stb.); –strukturális típusú (szervezeti egységek, teamek, bizottságok, projektek stb.); –személyorientált típusú (ösztönző, kényszerítő eszközök felhasználása a célokkal való azonosulás érdekében). A kommunikációs utak iránya alapján: –vertikális; –horizontális.

9 A szervezeti konfiguráció A szervezeti konfiguráció származtatott, függő jellegű jellemző, az előzőleg felsorolt tényezők egysége. A szervezeti konfiguráció kategóriái: –a mélységi, hierarchikus, vertikális tagoltság (a hierarchikus szintek alapján); –a szélességi, horizontális tagoltság (az egyes vezetők alá közvetlenül tartozó alárendeltek száma alapján); –az egyes szervezeti egységeknél foglalkoztatottak száma.

10 A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések Sorolja fel a szervezeti formákat konkrétan meghatározó tényezőket! Értelmezze a szervezeti munkamegosztás fogalmát! Milyen elvek szerint történhet a szervezeti munka megosztása? Hogyan kategorizálhatjuk a szervezeteket a munkamegosztás alapján? Mit jelent a szervezeti hatáskör? Milyen struktúrájú szervezeteket különböztethetünk meg a szervezeti hatáskör alapján? Milyen hatásköri viszonyok jellemzőek az egyvonalas szervezetekre? Milyen hatásköri viszonyok jellemzőek a többvonalas szervezetekre? Mit jelent a szervezeti koordináció? Milyen formái lehetnek a szervezeti koordinációnak?


Letölteni ppt "A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések