Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA."— Előadás másolata:

1 A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE

2 Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA ÖSSZHANGJA JELLEMZI  STRUKTURÁLISAN SZERVEZETT A nemzetközi kutatásokat összehasonlítva a magyar helyi közigazgatási szerveknél végzett kutatással (1994-ig, közel 100 önkormányzatnál szerzett tanácsadói tapasztalat alapján), a következőket állapíthatjuk meg:

3  Stratégia:a kitűzött cél elérésének átfogó terve.  Stratégiai vezetés: egy elemző gondolkodás, akciók tervezése és erőforrások rendelkezésre bocsátása az akciók végrehajtásához. Stratégiai vezetési alapfogalmak:

4  Stratégiai gondolkodás:  összefüggésekben gondolkodik,  alkotótevékenysége során egyesíti az analitikus és koncepcionális gondolkodást,  a saját, illetve a felettes szervezet / a Kormányzat céljainak megvalósítása érdekében stratégiákat, koncepciókat és akcióterveket alkot.

5  Stratégiai menedzsment: olyan vezetés, amely átfogja a stratégia kialakításához készített elemzéseket, a stratégia kidolgozását és megvalósítását:  tervezési,  ellenőrzési,  ösztönzési és  szervezetfejlesztési folyamatokat. Kapcsolatot teremt az operatív és stratégiai rendszerek között.

6 STRATÉGIAI MŰKÖDÉS ÉS MENEDZSMENT OPERATÍV MŰKÖDÉS ÉS MENEDZSMENT Hosszú távban gondolkodik Az alternatív választási lehetőségeket keresi, fejlesztő A politikai értékek által vezérelt A szervezeti változások, folytonossági „szünetek” során kap szerepet, fejlődik Számára a környezet a meghatározó Kifelé tekint, a hatásra összpontosít, rugalmasságra törekszik A közösség szervezeteinek hálójára figyel, abban értelmezi magát A funkciók/feladatok közötti összefüggéseket nézi A bizonytalanságra érzékeny, azt tudatosan kezeli Rövid távban gondolkodik A folytonosságra, a működési mód fenntartására törekszik, működtető Szakmai követelményekre koncentrál A működés folytonosságát feltételezi Számára a szervezet maga a meghatározó Figyelmét adott tevékenységre koncentrálja, stabilitásra törekszik A szervezet határain belül marad, csak arra korlátozza figyelmét Meghatározott funkciókra/feladatokra koncentrál A folytonosság bizonyosságát feltételezi

7 Értékek  Feladatrendszer  Struktúra  Kultúra  Emberi erőforrás  Működési hatékonyság  Információtechnológia  Szabályozás  Menedzsmentfejlesztés


Letölteni ppt "A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések