Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A konszern és a holding típusú szervezetek Olyan vállalati csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de közöttük horizontális vagy vertikális kapcsolat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A konszern és a holding típusú szervezetek Olyan vállalati csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de közöttük horizontális vagy vertikális kapcsolat."— Előadás másolata:

1 A konszern és a holding típusú szervezetek Olyan vállalati csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de közöttük horizontális vagy vertikális kapcsolat alakul ki. Az irányító vállalatok, mint „anyavállalatok”, az irányított vállalatok mint „leányvállalatok” funkcionálnak. A vállalatok integrálódása konszernekké a közös piaci fellépés, a fejlesztési források racionális felhasználása, a hatékony tőkeallokáció érdekében történik.

2 A holding-szervezetek A formának kétféle, egymástól jól elkülöníthető jelentése van: 1.A holding mint a konszern irányító társasága. Ez a szervezeti forma a vagyonkezelés eszközeivel befolyásolja az irányított társaságokat. A beavatkozás fórumai : közgyűlések, taggyűlések, felügyelő bizottságok és igazgatótanácsok, illetve tőzsdei műveletek stb. Itt a holding soha nem tiszta profilú, és a vagyonkezelésen túl más eszközöket is igénybe vehet. 2.A holding önálló vállalatcsoport elsősorban pénzügyi, befektetői területeken. Az irányított társaságok tulajdonosi jogai a holdingnál vannak, de a kapcsolat közöttük nem a konszernre jellemző formát mutat.

3 A konszernek létrejöttének okai 1.különböző szervezeti előnyök (rugalmasság stb.); 2.különböző pénzügyi előnyök (közös pénzügyi fellépés, belső bank működtetése); 3.marketing- vagy értékesítési gondok, amelyek összefogásra sarkallnak; 4.inputforrások, know-how biztosítása; 5.különböző gazdasági szervezetek közötti kapcsolatok előnyeinek kihasználása (együttes fellépés, egymás erősítése stb); 6.a piaci kockázatok mérséklése; 7.politikai, jogi megfontolások (pl. külpiacok megszerzésének szándéka).

4 A konszernek kialakulásának útjai 1.egy vállalat szétválása jogilag önálló részekre és ezek közös irányítása; 2.leányvállalat alapítása; 3.többségi részesedés szerzése meglévő vállalatban; 4.jogilag önálló vállalatok összefogása.

5 A konszernek tipizálása 1.A konszernt alkotó társaságok viszonya alapján alárendelő és egyenrangú konszerneket (koordinációs szervezettel az élen) lehet megkülönböztetni. Az alárendelő konszern lehet valódi (többségi tulajdon alapján létrejött) vagy szerződéses konszern. 2.A konszernt alkotó társaságok tevékenységének jellege és belső kapcsolatai alapján vertikális, horizontális (vagy laterális) és vegyes konszernek vannak. 3.Vállalatpolitikai szempontokat alapján differenciált (különböző iparági iparvállalatokat összefogva) és koncentrált konszerneket (folyamatorientált és programorientált altípusokkal) különböztetünk meg.

6 A konszernirányítás típusai 1.operatív irányítás; 2.stratégiai irányítás; 3.pénzügyi irányítás; 4.vagyonkezelői irányítás (a klasszikus holdingfunkciót gyakorolva, monetáris és vagyonkezelő eszközökkel).


Letölteni ppt "A konszern és a holding típusú szervezetek Olyan vállalati csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de közöttük horizontális vagy vertikális kapcsolat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések