A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezet, hálózat.
Advertisements

A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Műszaki ellenőrképzés
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Szervezeti formák.
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
A vállalat szervezete.
Közigazgatási alapismeretek
Szervezet és kultúra az innováció szolgálatában
A szervezés mint menedzseri tevékenység
KÖZGAZDASÁGI SZERVEZETTIPOLÓGIA
SZERVEZET FORMÁLÓ TÉNYEZŐK ÁTALAKÍTÁS - divat vagy összhangteremtés?
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Szervezet Szervezet: személyek és csoportok valamilyen célra történő egyesítése, ahol mindenkinek meghatározott feladata és felelőssége van, mellyel hozzájárul.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Terek 2 (Nemes Nagy József: A tér a társadalomkutatásban)
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
A SZERVEZETI FORMÁK ALAPTÍPUSAI
Divizionális (divíziós) szervezet
Szervezeti Formák Tradicionális Szervezeti Formák
Szervezeti formák 1. rész
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
Csoport, szervezet, hálózatok
SZERVEZETI FORMÁK A SZERVEZET ÉRTELMEZÉSE „mechanikai” paradigma
A szervezeti felépítés definíciója
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Kérdések a második zh-hoz
Szervezeti formák Dr. Fehér János feb..
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Szervezeti struktúra és kultúra
A projekt szervezeti formái
Stratégiai döntéshozatal könyvtári környezetben (Könyvtármenedzsment) (4, 5)
Cseh Györgyi Qualitas T&G Kft. ügyvezető SZTE KÖVI oktató
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Szervezeti struktúrák
A projekt szervezeti formái
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Frank Róza: Szervezési alapok Szervezet és szervezés
A projektmunka jelentősége Minőségjavítási elvárások A minőségbiztosító ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
Frank Róza: Szervezési alapok Szervezet és szervezés
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Szervezeti kultúra.
Antenna Hungária Rt. Átalakítási Bizottság, Külső Szakértői Munkacsoport Előadás 02:52:15, június június június 26.
Szervezeti alapismeretek 1. előadás
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan /03.11.
Vezetési ismeretek I. Dr. Müller Anna Rezidens törzsképzés Szeged, november 9.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK FIGYELEMMEL KÍSÉRÉSE II. 1. ÖNKORMÁNYZATI HORIZONTÁLIS ÉS VERTIKÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS MECHANIZMUS KITERJESZTÉSÉT.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan
Szervezeti alapformák
Kérdések a második zh-hoz
A közigazgatás funkciói/feladatai
Minőségbiztosítás.
Minőségbiztosítás.
A közigazgatás szervezete
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A szervezetek külső környezete (gazdasági-piaci, kulturális, társadalmi, stb.) mint mindig megvizsgálandó kérdés. A szervezetek dinamikai kérdései.

A szervezeti formákat meghatározó általánosan használt tényezők a szervezeti munkamegosztás; a szervezeti hatáskör/hatalom/megosztás; a konfiguráció; –a koordináció.

A szervezeti munkamegosztás A szervezeti munkamegosztás a feladatok részfeladatokra való bontását, és ezeknek az egyes szervezeti egységekhez való telepítését jelenti. A munkamegosztás elvei: –funkcionális; –tárgy szerinti (termék, termékcsoport); –regionális (régió szerinti).

A szervezetek kategorizálása a szervezeti munkamegosztás alapján A munkamegosztás alapján a szervezetek egy-, két- vagy többdimenziósak lehetnek (annak megfelelően, hogy a munkamegosztás egy vagy több elv szerint történik).

A szervezeti hatáskör A szervezeti hatáskör a szervezeti hierarchiában elhelyezkedő szervezeti egységek, illetve személyek döntési, utasítási jogkörét jelenti. A hierarchia, az autokrácia és más hatalmi konstellációk. A szervezeti működés alapvető kérdése a hatáskör és a felelősségi rendszerek szinkronitása.

A szervezetek kategorizálása a szervezeti hatáskör alapján Az utasítási hatáskör alapján különböztethetők meg az egy- és a többvonalas szervezetek. Az egyvonalas szervezetek –Az egyvonalas szervezet egységei csak egy felsőbb szervezeti egységtől (személytől) kaphatnak utasítást (pl.: ilyenek a lineáris és a divizionális szervezetek). A többvonalas szervezetek –A többvonalas szervezeteknél az alárendelt egységeket két vagy több felsőbb szerv is utasíthatja (a funkcionális és a mátrix típusú szervezetek).

A szervezeti koordináció A szervezeti koordináció a szervezeti működés összehangoltságának kérdését jelenti (amelynek során az eltérő hatáskörökkel és feladatokkal rendelkező szervezeti egységek működését összehangolják).

A szervezeti koordináció típusai A felhasznált eszközök alapján: –technokratikus típusú (tervezési, pénzügyi, költségvetési, belső elszámolási rendszer stb.); –strukturális típusú (szervezeti egységek, teamek, bizottságok, projektek stb.); –személyorientált típusú (ösztönző, kényszerítő eszközök felhasználása a célokkal való azonosulás érdekében). A kommunikációs utak iránya alapján: –vertikális; –horizontális.

A szervezeti konfiguráció A szervezeti konfiguráció származtatott, függő jellegű jellemző, az előzőleg felsorolt tényezők egysége. A szervezeti konfiguráció kategóriái: –a mélységi, hierarchikus, vertikális tagoltság (a hierarchikus szintek alapján); –a szélességi, horizontális tagoltság (az egyes vezetők alá közvetlenül tartozó alárendeltek száma alapján); –az egyes szervezeti egységeknél foglalkoztatottak száma.

A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések Sorolja fel a szervezeti formákat konkrétan meghatározó tényezőket! Értelmezze a szervezeti munkamegosztás fogalmát! Milyen elvek szerint történhet a szervezeti munka megosztása? Hogyan kategorizálhatjuk a szervezeteket a munkamegosztás alapján? Mit jelent a szervezeti hatáskör? Milyen struktúrájú szervezeteket különböztethetünk meg a szervezeti hatáskör alapján? Milyen hatásköri viszonyok jellemzőek az egyvonalas szervezetekre? Milyen hatásköri viszonyok jellemzőek a többvonalas szervezetekre? Mit jelent a szervezeti koordináció? Milyen formái lehetnek a szervezeti koordinációnak?