Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Divizionális (divíziós) szervezet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Divizionális (divíziós) szervezet"— Előadás másolata:

1 Divizionális (divíziós) szervezet
A szervezetre az önálló szervezeti egységekre (divíziókra) való tagoltság a jellemző. Az egyes divízióknak saját apparátusuk van. A hatáskörök többsége a divízió vezetőjének kezében van. A divízió általában centralizált jellegű. A divíziók döntően piaci orientációjúak. A piaci hatások „fékezett” jelleggel (elsősorban az egyes divíziók szintjén) hatnak („rekeszelő hatás”). A divíziók szintjén a munkamegosztás „tárgyi” elvű (termékek, vevők, piaci régiók szerinti).

2 Divizionális (divíziós) szervezet
Az irányítás, a koordináció, az ellenőrzés, a források elosztása, a vállalati tevékenységek meghatározása, a hatékonysági kritériumok kidolgozása és ellenőrzése stb. a központi egységek szintjéről történik. A szervezet egészénél a stratégiai és az operatív feladatok szétválnak. A központ a stratégiai feladatokra koncentrálhat. A stratégiai, strukturális, fejlesztési feladatokra (vállalatpolitikai, stratégiai, szervezetalakítási, szervezetfejlesztési kérdésekben) törzskarok alakulnak. Egyes feladatkörökre központi szolgáltató egységek szerveződnek (számítástechnikai, szervezési, piackutató stb.).

3 Divizionális (divíziós) szervezet
Hatékonysága, rugalmassága dinamikusan változó piaci környezetben, széles termékskála, különböző gyártási eljárások, de stabilan kialakított termékcsaládok, termékcsoportok esetén érvényesül. A szervezeti formára az alacsony horizontális koordinációs költségek és a gyors döntések jellemzőek. A szervezeti működés teljesítményre ösztönző felelősségi, érdekeltségi rendszerrel párosul. A szervezet hatékony működésének fő kérdése a szervezet egésze és a divíziók összehangolása. A divíziók esetleges méret- és önállóság növekedéseinek negatív hatásai lehetnek a szervezetek egészének működésére.

4 Divizionális (divíziós) szervezet

5 Divizionális (divíziós) szervezet
A divizionális szervezetek (elszámolási egységek) típusai: cost-center: befolyásolható összköltség; profit center: befolyásolható nyereség, költség, hozam; investment center: befolyásolható nyereség, befektetett tőke

6 Mi jellemző a divizionális (divíziós) szervezetre?

7 Milyen típusú divizionális szervezeteket ismer?

8 Divizionális (divíziós) szervezet
Miért terjedt el a divizionális szervezeti forma a világban? Milyen szervezeti dualitás jellemzi a divizionális formát? Milyen a munkamegosztási és a hatásköri struktúra a divizionális forma esetén? Milyen a döntési struktúra a divizionális forma esetén? Mit jelent a „rekeszelő hatás”? Milyen funkciói vannak a vállalati központoknak a divizionális forma esetén?

9 Divizionális (divíziós) szervezet
Hol és milyen célból alakulnak törzskarok a divizionális szervezetben? Milyen célból alakulnak ki a központi (illetve központi szolgáltató) egységek a divizionális szervezetben? Milyen profil esetén hatékony a divizionális szervezeti forma? Milyen környezeti körülmények között hatékony a divizionális szervezeti forma? Milyen koordinációs problémák jellemzőek a divizionális szervezeti formára? Miben különböznek egymástól a divizionális szervezetek típusai? Vázolja fel a divizionális forma ábráját!


Letölteni ppt "Divizionális (divíziós) szervezet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések