A hegyközségek szervezete és a borpiaci rendtartás Olajos István 2009. október 29. ME-ÁJK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi államigazgatási szervek
Advertisements

 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Személyek joga Egyes jogi személyek.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A vízjog időszerű kérdései
A környezetvédelem intézményrendszere
Közigazgatási alapismeretek
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
TÖRTÉNETE ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYA
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A Magyar Rendvédelmi Karra vonatkozó jogi szabályozás
Munkavédelmi előírások rendszere
A szőlő és borgazdálkodás területi és használati szabályai
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Hegyközségek információs rendszerének fejlesztése
Az anyakönyvi igazgatás
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Szakmai kamarák jogosultságok megállapításával, névjegyzékvezetéssel, etikai és fegyelmi eljárásokkal kapcsolatos feladatai, a szakmagyakorlási jogosultság.
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Bortermőhelyek az eredetvédelemben. A borrégiók kialakítása. Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK március 30.
Az agrárpiaci rendtartásról szóló évi VI. törvény.
Az adatvédelem szabályozása
A magyar szőlő- és borágazat helyzete
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) Szeged Az E-kormányzás újabb építőköve Magyarországon: A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai.
Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) Kaposvár A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Önkormányzat és állam.
A közigazgatási eljárás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Előadás másolata:

A hegyközségek szervezete és a borpiaci rendtartás Olajos István október 29. ME-ÁJK

A hegyközségek (hk) 1. A hegyközségi rendszer fejlődése a rendszerváltást követően 2. A hegyközségek alapvető funkciói 3. A hegyközség-alakítás feltételei 4. A tagsági jogviszony 5. A hegyközségi szervezetrendszer 6. A hegyközségek törvényességi felügyelete 7. A hegyközségek szervezeti változásai és megszűnése 8. A hegyközségek feladatai

1. A hegyközségi rendszer fejlődése a rendszerváltást követően 1.1. A hegyközségi rendszer kialakulásának jogi vetületei 1. Az eredetvédelem iránti fokozottabb igény hatására eleinte az egyesülési jog (1989:II.tv.) alapján szerveződtek, önkéntes alapon 2. Az önálló hegyközségi törvény (Htv., 1994:CII.tv.) megalkotásának számos indoka volt: a. eredetvédelem szerepének felértékelődése nk-i szinten, b. európai integ- ráció, c. a magyar borágazat hagyományai, d. hatékonyabb fellépés a borhami- sítással szemben 3. Htv. fogalma alapján a hegyközség „egy vagy több település termelői és felvásárlói által e tevékenységükhöz fűződő közös érdekeik előmozdítására, valamint az álta- luk előállított termékek származás-, minőség- és eredetvédelmére létrehozott köz- testület.” - Ptk. határozza meg a köztestületek típusait, a hegyközséget nem nevesíti; az a gazdasági kamarák (természetes és jogi személy tagság) és szakmai kamarák (kö- telező tagság, törvényességi felügyelet: FVM) sajátosságait egyesítik 4. A Htv. alkotmánybírósági megmérettetése (kötelező tagság, elővásárlási- előhaszonbérleti jog, termőhelyi védőár-árkülönbözet befizetési kötelezettség) - AB megállapította a kifogásolt jogszabályhelyek alkotmányosságát (minőség) 5. A hegyközségi szervezet kiépítésére késéssel került sor (HNT ), megközelítőleg 300 hegyközség alakult

1. A hegyközségi rendszer fejlődése a rendszerváltást követően 1.2. A hegyközségi törvény 2007 decemberi módosítása 1. A módosítás legfőbb oka: a központi költségvetés helyzete és a hk-ek közigazgatási feladatainak finanszírozása - a HNT – a továbbélés reményében – támogatta a módosítást, amelynek szlogenje: „hatékonyabb és gazdaságosabb hegyközségi szervezet” 2. FVM előterjesztése három főbb módosítási irányt nevesített - módosultak a hegyközség alakítás feltételei (terv: 180 hegyközség) - hegyközségek működőképességének javítása (hk-i járulékminimum) - jogszabályhelyek pontosítása (Htv., Bortv. – 2004:XVIII.tv.) 3. A megvalósult módosítás: - szakítanak az egy település – egy hegyközség elvével - hegybíróval szemben nagyobb fokú szakmaiság előírása - részletesen szabályozzák a megszűnés eseteit - változtak a kötelező tagság feltételei - származási bizonyítvány kérésének határidőn túli lehetősége

2. A hegyközségek alapvető funkciói 1. Eredetvédelmi funkció - a hk-ek legfőbb funkciója ez, amely alapvetően meghatározza a tagsággal, szervezetrendszerrel, feladatokkal kapcsolatos jogszabályi előírásokat 2. Érdekképviseleti funkció - tagság érdekeinek képviselete; ezt biztosítja: a kötelező tagság - a joggyakorlatban számos vitára ad okot a hegyközségek ezen funkciójának értelmezése; a kormányzat részéről erőteljes nyomás mutatkozik e funkció elsorvasztása érdekében 3. Terméktanácsi funkció - jogszabályi alapja: 2003:XVI.tv. agrárpiaci rendtartásról - szőlő-bor termékpálya szereplői érdekeinek képviselete a HNT által - Szőlő - Bor Termékpálya Bizottságnak szavazati joggal rendelkező tagja - részt vehet bizonyos agrárpiaci eszközök végrehajtásában (szerződés) - támogatást nyújthat tagjai befizetéséből (versenyjogi kérdések)

A borminőséget befolyásoló tényezők szerepe az egyes borkategóriákban Th F Év Tech. Th F Év Tech Th F Év Tech Asztali bor M.t. minőségi borVédett eredetű bor Th = termőhely (talaj, klíma, etc.) F = fajta Tech = technológia (ember) Év = évjárat

3. A hegyközség-alakítás feltételei 1. Hegyközséget borvidéki településeken kell alakítani - szakítás az „egy település egy hk” főszabállyal - a borvidéki települések listája: 97/2004. FVM r. (inkább tv. kellene!) - „szőlészeti és borászati termelő-, illetve felvásárló-tevékenység borvidéki településen csak hegyközség tagjaként folytatható, nem borvidéki településeken pedig csak akkor, ha a termelő, illetve a felvásárló eleget tett a külön jogszabály szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségének.” Htv. 3. § (2) bek. 2. Hegyközség-alakítás kritériumai - a hk borvidéki településein fekvő szőlőültetvények min. 500 ha, min. 10 termelő használatában (egy hk-nek egy borvidékhez kell kapcsolódnia) - borvidéki hk-i tanács engedélyezheti (közig. hat.-ban!) a hk alakítást 300 ha-on is (30 km közúti távolságtól vagy a hk hosszú távú működése megalapozott) - a hk. az alakuló közgyűlésen elfogadott alapszabályt követően, az illetékes megyei bíróság általi bejegyzéssel jön létre - átalakulásra 60 napos határidő volt: - egyesülési kötelezettsége van a nagyobb hk-nek is - ha nem tesznek eleget az alakítás feltételeinek, hegyközségi tanács: a. dönthet az egyesülésről/beolvadásról, b. kezdeményezheti a borvidéki besorolás törlését

4. A tagsági jogviszony 1. Kötelező tagság a. tag lehet természetes személy és jogi személy is b. termelő: m2-nél nagyobb területen szőlőt művel vagy - területnagyságtól függetlenül termését értékesíti, ill. értékesítésre bort készít c. felvásárló: - aki szőlőt, mustot, bort továbbfeldolgozás v. továbbfeldolgozásra értékesítés céljából vásárol d. a termelő, illetve a felvásárló minden olyan hegyközségnek tagja, amelynek területén termel, illetve területéről felvásárol 2. Önkéntes tagság - hegyközségi tagságot vállalhat minden olyan személy, aki a hegyközség működési területén 1000 m2-nél nem nagyobb területen szőlőt művel 3. Tagsági jogviszony keletkezése - borvidéki településen a termelő, illetve a felvásárló hegyközségi tagsági viszonya, illetve a nem borvidéki településen a termelő, illetve a felvásárló nyilvántartásba vételi kötelezettsége annak a hónapnak az első napjával keletkezik, amelyben a tevékenységét megkezdi (bejelentési kötelezettség, és hivatalból történő eljárás)

4. A tagsági jogviszony 4. Tag jogai, kötelezettségei: a. jogok: - közgyűlésen szavazati jog - tisztségviselés joga - hk-i szolgáltatásokat igénybe vehet - származási bizonyítvány igénylésének joga - elővásárlási ill. előhaszonbérleti jog, szőlő termőhelyi kataszter szerint szomszédos termőföldre (joggyakorlatban: ingatlan- nyilvántartás) b. kötelezettségek: - hegyközségi járulék megfizetése - adatszolgáltatás

5. A hegyközségi szervezetrendszer 1. Települési szint (megközelítőleg 180 hk) a. legfontosabb szervei: 1. közgyűlés (alapszabály, rendtartás, költségvetés, tisztségviselők választása, szervezeti változások – „egy tag, egy szavazat”) 2. választmány (hk elnöke), 3. hegybíró, 4. ellenőrző bizottság, etc. b es módosítás miatt felértékelődik: részközgyűlés, körhegybíróság 2. Területi szint (22 borvidéki hk-i tanács) a. ha egy borvidéken egy települési hk alakul, akkor az átveszi a borvidéki hk. funkcióit is b. szervezet: 1. hk-i tanács tagjai a hk-i elnökök és egy-egy küldött (rendtartás, eredetvédelmi ügyek, fellebbezés elbírálása, hat. ellenőrzés, adatszolgáltatás, etc.); 2. igazgatóválasztmány (élén elnök); 3. titkár 3. Országos szint (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, HNT) a. HNT: hk-i tanácsok képviselőiből és a főtitkárból áll; élén elnök b. képviseli a hk-eket eredetvédelmi ügyekben, elbírálja a hk-i tanácsok elsőfokú közig. hat-ait; nk-i kapcsolatok ápolása

6. A hegyközségek törvényességi felügyelete 7. A hegyközségek szervezeti változásai és megszűnése 1. Törvényességi felügyelet (MgSzH-n keresztül az FVM miniszter) a. lényege: hk alapszabálya, szabályzata, határozatai megfelelnek-e jsz- oknak b. végső soron a miniszter a bírósághoz fordulhat, aki: 1. megsemmisíti a jogsértő határozatot, 2. összehívja a legfőbb ök-i szervet, 3. tevékenységet felfüggeszt, 4. hk-t feloszlatja 2. A hegyközségek megszűnése a. esetei: 1. hk-ek egyesülése (összeolvadás, beolvadás), 2. több hk-re való szétválás, 3. bíróság által történő feloszlatás, 4. település borvidéki besorolásának törlése (ha a hk csak azon a településen működik) b. szervezet: 1. hk-i tanács tagjai a hk-i elnökök és egy-egy küldött

8. A hegyközségi feladatai a) a minőségvédelem érdekében összehangolja tagjai szőlészeti és borászati szakmai tevékenységét; b) gondoskodik – a helyi önkormányzattal együttműködve – a működési területéhez tartozó szőlők őrzéséről; c) a számítógépes nyilvántartásában foglalt adatokat rendszerezi és összegezi, s azokat – egyedileg nem azonosítható módon – a hegyközségi tanácshoz továbbítja; d) a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvényben feltüntetett közigazgatási szervek, valamint a borgazdálkodás körébe tartozó ellenőrzéseket végző szervezetek számára megkeresésre adatot szolgáltat; e) szolgáltatásokkal és szaktanácsadással segíti tagjai gazdálkodását; f) a szőlőtermelőnek a szőlőterületére, szőlőfajtáira, a tárgyévi termésmennyiségére és a szőlőfelhasználására vonatkozó adatokat egyedileg azonosítható módon, jövedéki ellenőrzés elősegítése céljára mágneses adathordozón vagy elektronikus úton továbbítja a vámhatóságnak; g) védi a hegyközség termelőinek érdekeit és tájékoztatást ad a tagok tevékenységét segítő, közérdekű információkról; h) eljár a származásvédelmet sértő esetekben; i) ellenőrzi – szükség esetén helyszíni ellenőrzéssel – tagjainál a hegyközség feladatkörét érintő jogszabályok és a rendtartási előírások betartását, és az ellenőrzésről jegyzőkönyvet készít; j) rendezvényeket, borversenyeket szervez.

8. A hegyközségi feladatok teljesítését szolgáló hk-i jogosítványok 1. Hegyközségi rendtartási ügyek (tipikusan tagokra kiterjedő) a. hk-i rendtartás: 1. művelés, telepítés, növényvédelem, szüretelés, feldolgozás, szakmai követelmények a minőségvédelem érdekében, 2. rendtartást sértő cselekmények jogkövetkezményei (tevés, tűrés, bírság, származásmegnevezés használatának tiltása, etc.) b. rendtartás hatálya kiterjedhet a tagságon kívüli személyi körre is - szőlőhegyi utak/árkok állapotára, növényvédelemre, ingatlan karbantartás, és FVM rendeletben kiadott rendtartások (pl. DHC borok) - hk. felszólítja a jogszabálysértőt, majd bírósághoz fordulhat 2. Közigazgatási ügyek (bárkire kiterjedő; kb. 120 ezer ügy évente) 1. szőlők telepítése és kivágása a hegybírón keresztül (MVH dönt) 2. származási bizonyítvány (szőlőre és borra - hegybíró, DHC borra - titkár) 3. hegybíró felszólítja a műveletlen ültetvény használóját (értesíti az ingatlanügyi hatóságot) 4. hk-i engedély szőlő művelési ág megváltoztatásához 5. szőlő termőhelyi kataszter (sztk) módosításának hk-i kezdeményezése 6. sztk-s területen erdő, gyümölcsös telepítéséhez hk-i hozzájárulás 7. sztk-s területek tulajdonosait képviseli vadgazdálkodási ügyekben