Bemutatkozik a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Gyermekvédelmi tanácskozás
Meseház Bölcsőde.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Szülői elégedettség mérés eredménye
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Gyermekvédelmi alapellátás
Kis csoport szeptember
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Családi napközi Kaposvár Aprajafalva Kaposvár első kéttannyelvű bölcsődéje és miniovija.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Színes programok minden korosztálynak
Szakmai hét ig Vokony Éva: Bölcsődei ellátás Budaörsön
Zrínyi Ilona Általános Iskola
„BIZTOS KEZDET” / „SURE START” / modell program
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
SZONEK Liszt Ferenc Utcai Bölcsőde és Óvoda Szentlőrinc
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Általános Iskola Medgyessy Ferenc utca
Kastélykert Körzeti Óvoda
Fecske úti Óvoda bemutatása
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Egyesített Bölcsőde Rózsa Bölcsőde 8800 Nagykanizsa Rózsa u. 7/a.
A gondozás,nevelés egysége
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
„ Ha a jövő évről akarsz gondoskodni - vess magot Ha egy évtizeddel számolsz - ültess fát Ha terved egy életre szól - embert nevelj! ”
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM ( Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A minőségfejleszés eszközei a családi napközi ellátásban
AZ ÓVODA- ISKOLA ÁTMENET TEMATIKUS SZAKMAI MŰHELY MUNKATERVE Készítette: Garai Zoltánné műhelyvezető.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
K épes s ég F ejlesz t ő j átszó H áz és C salá D i N ap K özi M iku L ás P rogra M ja.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Óvodánk 6 csoportos, 135 férőhellyel rendelkezik.
Budapesti Ward Mária Általános Iskola
PROGRAM.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Biztos Kezdet Gyerekházak
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása Március 19. Szeged.
Készítette: Zelei Kitti. „Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és.
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása május 26. Hajdúböszörmény.
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
A család és a gyerek érték A család és a gyerek érték Családbarát munkahely a Dunaújvárosi F ő iskolán Dr. Keszi-Szeremlei Andrea Dunaújváros 2013.Február.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
ÉLETTÉR Közösség- és Településfejlesztő Egyesület.
DARUS a gyermekekért.
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
DARUS a gyermekekért.
Szeretettel köszöntjük
Csecsemő- és kisgyermeknevelő Alapszak
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Bemutatkozik a

A Napraforgó Bölcsőde rövid bemutatása A bölcsőde 1969-ben nyitotta meg kapuját, típusterv alapján épült. A férőhelyek száma többször módosult, jelenleg 80 férőhellyel működik. A 2008-as és 2010-es években megtörtént a csoportszobák teljes felújítása.

Gyermekek által használt helyiségek A bölcsőde három, nagyjából azonos kialakítású gondozási egységből áll. A gondozási egységekhez kettő 41-44 m2-es csoportszoba, egy fürdőszoba, átadó előtér és elkülönítő tartozik. Két elkülönítő helységből lett kialakítva a „sóbarlang”, és az alkotószoba. A bölcsőde tornaszobával is rendelkezik. A csoportszobákhoz terasz is csatlakozik, amelyről a játszóudvar elérhető, ahol a napos és árnyékos udvarrész aránya megfelelő. A rögzített játszótéri eszközök száma: 9 db. A bölcsőde rendelkezik több udvari mobil játékkal, amiket a kisgyermekek tavasztól ősz végéig vehetnek birtokba. Fontosnak tartjuk, hogy időjárástól függően a lehető legtöbb időt biztosítsuk a kisgyermekek számára a szabadban történő mozgáshoz, játékhoz.

Csoportszobák Minden csoportnak saját neve van, amik gondozási egységenként a következők: Katica és Bambi csoport Lepke és Micimackó csoport Napocska csoport Játszóház

Kisgyermekek élelmezése A bölcsőde saját főzőkonyhával rendelkezik, amely a Meseház Bölcsőde gyermekeinek az étkeztetését is ellátja. Az ételkészítés szakképzett élelmezésvezető felügyeletével történik. Törekszünk a természetes alapanyagok felhasználására, előnyben részesítjük a friss, vegyszermentességet tanúsító alapanyagok felhasználását. A kisgyermekek napi négyszeri étkeztetése korszerű élelmezéstechnikai alapelvek szerint történik. Igény esetén, orvosi vélemény alapján az ételallergiás gyermekek étkeztetését is tudjuk biztosítani.

Személyi feltételeink Bölcsődevezető 12 fő Kisgyermeknevelő Élelmezésvezető 9 fő technikai dolgozó Nyitvatartási idő: hétfőtől – péntekig, 6.30 – 17.30- ig.

Élet a bölcsődében A bölcsőde a családban nevelkedő 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátását, szakszerű nevelését és gondozását biztosító intézmény. A bölcsődei kisgyermeknevelők magas szintű szaktudás birtokában nevelik-gondozzák a rájuk bízott gyermekeket. Bölcsődénk nagy hangsúlyt fektet a családdal való jó kapcsolat ápolására. Különféle kapcsolattartási formákra van lehetőség (családlátogatás, beszélgetés érkezéskor és hazamenetelkor, üzenő füzet, fogadóóra, szülői értekezletek, szülőcsoportos beszélgetések, faliújság, nyílt napok, írásos tájékoztatók, szervezett programok).

Családlátogatás Az anyától való elszakadás mind a gyermek mind az anya számára érzelmileg megterhelő. Mielőtt a kisgyermek bekerülne az új közösségbe, a gyermek leendő kisgyermeknevelői látogatást tesznek a családnál, megismerkednek a kisgyermekkel, napirendjével, szokásaival a családi környezetben, szerettei körében. Lehetőség nyílik arra is, hogy a szülők informálódjanak a bölcsődei életről, megismerjék a kisgyermeknevelőket, akikre csemetéjüket bízzák.

Beszoktatás A szülővel történő fokozatos beszoktatás a családdal való együttműködést helyezi előtérbe. Az anya vagy az apa jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek, és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodását. A beszoktatást a szülőkkel egyeztetve két hétre tervezzük. A gyermek naponta fokozatosan emelkedő időt tölt a bölcsődében, kezdetben a szülővel, később egyre hosszabb időre nélküle.

„Saját kisgyermeknevelő” rendszer A csoport gyermekeinek egy része (4-5 gyermek) tartozik egy kisgyermeknevelőhöz. A nevelés-gondozás mellett ő kíséri figyelemmel a gyermek fejlődését, vezeti a feljegyzéseket, törzslapját, naplóját, ő tartja számon az újabb fejlődési állomásokat. A „saját kisgyermeknevelő” szoktatja be a gyermeket a bölcsődébe, és a bölcsődébe járás egész időtartama alatt ő a kisgyermeknevelője.

Gyermekcsoportok szervezése A gyermek a bölcsődébe járás teljes időtartama alatt ugyanabba a gyermekcsoportba jár, melyek életkor szerint homogén csoportok. A bölcsődei gyermekcsoportok létszámát jogszabály határozza meg. Bölcsődénk kettő 10 fős, egy 12 fős, és egy 11 fős csoporttal működik. Minden csoportban két-két kisgyermeknevelő látja el a nevelési-gondozási feladatokat.

Napirend A jól szervezett, folyamatos és rugalmas napirend a gyermekek igényeinek, szükségleteinek kielégítését, a nyugodt, folyamatos gondozás feltételeit, annak megvalósítását kívánja biztosítani, megteremtve a biztonságérzetet, a kiszámíthatóságot, az aktivitás és az önállósodás lehetőségét. A napirend függ a gyermekcsoport életkori összetételétől, fejlettségétől, szükségleteitől, de befolyásolják azt az évszakok, az időjárás, a csoportlétszám és egyéb tényezők (pl. a bölcsőde nyitása, zárása, stb.) is.

Nevelési elveink Szeretetteljes, biztonságot adó, érzelemben gazdag bölcsődei élet megteremtésére törekszünk a szülők együttműködésével, ahol a gyermekközpontúság úgy jelenik meg, hogy fejlődési lehetőséget, önállóságot ad a gyermeknek. Bölcsődénkben az általános nevelési és gondozási feladatokon túl kiemelt figyelmet szánunk a környezettudatos nevelésre, a környezet tevékeny megismerésére. A gyermekek különböző tevékenységek során, természetes anyagokat is felhasználva ismerkednek az őket körülvevő világgal (játék, mese, vers, mondóka, ének, alkotó tevékenységek, mozgásos játékok). Bölcsődénk megemlékezik néhány jeles napról, világnapról. Ezen napokon a programot úgy alakítjuk, hogy a kisgyermekek játékos formában ismerkedjenek az adott témával. Erről bővebbet a Napraforgó Bölcsőde szakmai programjában olvashatnak.

Alapellátáson túli szolgáltatások A harmonikus testi és lelki fejlődéshez szükséges az egészséges és biztonságos környezet. Bölcsődénkben működik „Sóbarlang”, amit heti rendszerességgel használnak a gyermekek a légúti megbetegedések, fertőzések megelőzése céljából. A „Ficánkoló”elnevezésű tornaszobánkban a gyermekek korának megfelelő mozgásfejlesztő eszközök állnak rendelkezésre a széleskörű mozgásigény kielégítésére. Játszóház, azokat a kisgyermekeket várjuk szüleik kíséretében, akik még nem járnak bölcsődébe, de heti néhány alkalommal szívesen eljönnének egy megszokott közösségbe, ahol biztonságos környezetben tölthetnének néhány órát. Időszakos gyermekfelügyelet :a szolgáltatás célja: alternatív, rugalmas napközbeni gyermekfelügyelet létrehozása, melynek segítségével a Nagykanizsán és környékén élő anyukák könnyebben tudnak majd visszatérni a munkaerőpiacra.

Hagyományos ünnepeink Születésnap Mikulás várás Adventi készülődés Farsang Húsvét Családi hét Gyermeknap

Katica és Bambi csoport I. gondozási egység Katica és Bambi csoport Csoportvezető kisgyermeknevelő: Bella Katalin Kisgyermeknevelők: Balogh Beáta Kissné Lukács Ibolya Gerencsérné Borda Gabriella

Dolgozóink Bölcsődevezető: Németh Ildikó Bölcsődevezető helyettes: Rácz Zoltánné Élelmezésvezető: Fülöp Judit

Lepke és Micimackó csoport II. gondozási egység Lepke és Micimackó csoport Csoportvezető kisgyermeknevelő: Tóthné Törő Szilvia Kisgyermeknevelők: Kertész Krisztina Szőke Eszter Decs Alexandra

III. gondozási egység Napocska csoport Csoportvezető kisgyermeknevelő: Pusztay Györgyné Kisgyermeknevelő: Csíkné Németh Tímea Játszóházvezető: Rácz Zoltánné

Elérhetőségeink Cím: Egyesített Bölcsőde – Napraforgó Bölcsőde 8800 Nagykanizsa, Csokonai u. 5. Telefonszám: 93/313-068, 93/516-878 E-mail: napraforgo@egyesitettbolcsode-nagykanizsa.hu Fenntartó: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

Alapítványunk „Napraforgó Bölcsődéért” Közhasznú Alapítvány Alapítás ideje: 2007. november 20. Számla száma: 74000559 – 10000379 Számlavezető bank: Bak és Vidéke takarékszövetkezet Adószáma: 19283014 – 1 – 20 Az alapítvány köszönettel fogad minden támogatást.