Az ökológiai lábnyom és számítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Az ökológiai lábnyom: mennyi természeti forrást használunk és
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
NymE FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Környezettudatos tervezés 4. előadás.
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
A güssingi energiaellátási modell Példa a decentralizált energiaellátásra Bödi Katalin.
XXXI. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia Tűzifa hiány? Dobogókő November 08. Jung László EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettes.
Sopron Május 3. Lajtmann Csaba Reflex Környezetvédő Egyesület.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Észak Dél ellen.
Környezetértékelési módszerek
A víz globális környezeti problémái
Az ökológiai lábnyom.
Az energia fogalma és jelentősége
Ökológiai lábnyom Készítette:Kupi Marcell
Ökolábnyom Készítette: Lugosi Alexandra
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Megújuló energiaforrás
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
ENERGIA ÚTIKALAUZ … nemcsak stopposoknak dr. Hetesi Zsolt
A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba.
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
Természetvédelem 2 Béres Csilla.
Megújuló energiaforrások
2010. február 5-7..
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
energetikai hasznosítása I.
Fenntartható fejlődés
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló és nem megújuló erőforrások
Globális problémák, diák szemmel
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?
Ökolábnyom Szabó Patrik
A fenntartható fejlődés
Az ökológiai lábnyom számítás gyakorlata
XXVIII. Vezérigazgató Találkozó Szeptember 11. Röjtökmuzsaj Etikai üzemzavar A jó vezetők miért hagyják gyakran jóvá a rossz lépéseket? Dr. Tomka.
Környezetvédelem.
Vértesi Erőmű átállítása szénről biomassza tüzelésűre
Készítette: Somogyi Gábor
Globalizáció és környezeti problémák
57. Növekedés és fenntarthatóság A. Mivel mérjük egy gazdaság fejlettségét? B. Lehet-e fenntartható a fejlődés?
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK a Méliusz Juhász Péter Könyvtár VII
Ébresztő! A fele elfogyott Hetesi Zsolt Vezető kutató
Fenntartható fejlődés
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

Az ökológiai lábnyom és számítása Összeállította: Buday Andrea biológia-környezettan szakos tanár DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola

Az ökológiai lábnyom a kifejezés William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusoktól származik egy erőforrás-menedzselésben és társadalomtervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra vagy vállalkozásokra is

Ha mindenki egyenlő lenne … a Föld szervesanyag-termelő képessége szempontjából fontos terület becsült nagysága 11,5 milliárd ha jelenleg kb. 6,8 milliárdan élünk a Földön kiszámolva egy emberre kb. 1,7-1,8 ha jut

Ezzel szemben …

Ökológiai lábnyom térségenként ökológiai lábnyom (ha/fő) biológiai kapacitás (ha/fő) ökológiai hiány (ha/fő) Afrika 1,33 1,73 -0,4 Ázsia 1,78 1,11 0,67 Észak-Amerika 11,7 6,2 5,5 K-Európa 4,9 3,1 1,7 Ny-Európa 6,3 2,9 3,4 Világ 2,85 2,18

Ökológiai lábnyom országonként név lakosság (millió fő) ökológiai lábnyom (ha/fő) Kanada 30 7,7 USA 268 12,2 Brazília 167 3,1 Franciaország 58,4 4,1 Nagy-Britannia 58,5 5,2 Magyarország 10,2 3,2 Japán 125,7 4,3 Pakisztán/Etiópia 161,2/74,2 0,65/0,67 India 970 0,8

Az ökológiai lábnyom számítása A következő terület-típusokat különböztetik meg: szántók (élelmet, állati takarmányt, rostanyagot és olajt biztosítanak); legelők (az állatok húsát, bőrét, gyapját és tejét használjuk); halászterületek (halak és tengeri állatok); erdők (fát, farostot, papíralapanyagot és tűzifát biztosítanak); szénnyelő földterület, pl. erdő (a felhasznált fosszilis tüzelőanyag - szén, földgáz és olaj- elégetése során kibocsátott szén-dioxid megkötéséhez szükséges); a nukleáris energia egyenértéke (azon terület, amely ugyanennyi energia fosszilis tüzelőanyagok elégetésével történő megtermelése során kibocsátott szén-dioxid megkötéséhez szükséges); beépített földfelszín, amelyet az infrastruktúra foglal el.

A lábnyom összetevői

Kalkulátorok http://www.glia.hu/okolabnyom/index.php http://tavoktatas.kovet.hu/okolabnyom.html http://www.kothalo.hu/labnyom/ Próbáld ki őket!

Kritika nem veszi számításba a többszörös célra használt területeket, a becslések nagy része az északi életstílus alapján készült és nem vonatkoztatható mindenkire. képtelen az egy háztartásban élők külön fogyasztóként való kezelésére (például egy tízgyerekes nagy házban élő családnak könnyen lehet kisebb lábnyoma, mint egy kisebb házban élő egyedülálló fogyasztónak.) ezért az ökológiai lábnyom-modelleket folyamatosan finomítják,de még így is az elemzések inkább tekintendőek jelzésértékűnek, mint a fenntarthatóság pontos mérőszámának. Az ökológiai lábnyom elsődleges célja emiatt leginkább az erőforrás-takarékosság tudatosítása és a figyelem felkeltése az iparosodott országokban.