Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása"— Előadás másolata:

1 A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása
1. előadás Dr. Fehér Sándor NYME FMK Faanyagtudományi Intézet

2 Az ipari fejlődés fenntarthatóságának problémái
pazarló módon gazdálkodik a Föld erőforrásaival nem biztosítja az anyagok körforgását pusztítja a természetet hulladék termelés

3

4

5 AZ ÖKOSZISZTÉMÁK TULAJDONSÁGAI
      STRUKTURÁLIS EGYSÉG       FUNKCIONÁLIS EGYSÉG       KOMPLEX EGYSÉG       LABILIS EGYENSÚLYÚ EGYSÉG       DINAMIKUS EGYSÉG       KIFELÉ NYITOTT EGYSÉG   

6 AZ ERDEI ÖKOSZISZTÉMÁK ISMÉRVEI
      MAGASSÁGI NÖVEKEDÉS       ENERGIAHASZNOSÍTÁS       SZERVESANYAG-TÁROLÁS       HOSSZÚ ÉLETTARTAM       KONKURENCIA-KÉPESSÉG       VESZÉLYEZTETETTSÉG       MEGÚJULÓ-KÉPESSÉG

7

8

9 A világ erdőgazdálkodásának jellemzői
Európa Afrika Ázsia Dél-kelet Ázsia Mérsékelt égövi és boreális Ázsia Ausztrália Észak-Amerika Dél-Amerika

10 Globális változások az erdőgazdálkodásban
Az egész világon jellemző a fenntartható erdőgazdálkodás felé elmozdulás, de ennek mértéke egyenetlen. A szárazföldek mintegy harmadát borítják erdők. 1990 és 2005 között az erdők 3%-a tűnt el (átlagosan 0,2%/év). Súlyos probléma az elsődleges erdők fogyása, elsősorban a trópusi területeken. Fenntartható erdőgazdálkodás növekvő gazdaság mellett?

11 A Föld erdőgazdálkodási adatai

12 Erdőterületek változása a világban

13

14 Afrika 1990 és 2005 között Afrika elvesztette erdőterületének több, mint 9%-át. Évente az erdőtüzek által károsított erdőterületek több, mint fele Afrikában található. A legtöbb erdőterület nemzeti tulajdonban van. A nemzeti erdészeti irodák alulfinanszírozottak, nem tudják kezelni az erdőket. Hatalmas területeket tettek védetté, főleg Közép-Afrikában.

15 Ázsia és Csendes-óceáni területek
A terület erdősültsége nőtt 2000 és 2005 között. Kína nagy ültetvények Az erdőterületek csökkenése, főleg Dél-, és Délkelet-Ázsiában következett be. Kína és India gyors gazdasági növekedése lehetővé teheti a megfelelő módszerek kidolgozását és alkalmazását. Az erdészeti-faipari szektorban növekszik az alkalmazottak száma, és a bevétel. Több országban az erdészeti-faipari intézetek egyre nagyobb befolyással bírnak. Több országban jelentős probléma az illegális favágás. Több erdőtűz várható, ha melegszik az éghajlat.

16 Európa Szakszerű erdőnevelés. Az erdőterület a legtöbb országban nő.
Az erdészeti intézetek erősek, a változások inkább pozitívak. Ugyanakkor az erdészeti szektorban csökken az alkalmazottak száma. Az erdészeti szektor hozzájárulása a gazdasághoz csökken.

17 Latin-Amerika Gyorsuló ütemben fogynak az erdők (0,51%/év).
A regionális összefogások erősek (pl. tüzek elleni védekezés). A foglalkoztatottság és a kereskedelem bevétele nő az erdészeti szektorban.

18 Közel-Kelet Mivel nagyon száraz területek tartoznak ide, az erdészet csak kis szeletet foglal el a gazdaságban. Egyre nagyobb erőt fektetnek az ültetvények létesítésére. Más régiókhoz képest, jelentős szerepe van az erdőkön kívüli fáknak a környezetben és a gazdaságban. Ahol most is fegyveres konfliktusok vannak, nagyon nehéz kezelni az erdőket.

19 Észak-Amerika Jelentős az erdőterület, jól fejlettek az erdészeti intézmények. Kanadában és az USA-ban az erdőterületek stabilan állandók. Mexikóban csökken az erdők területe, de egyre lassuló ütemben és messze elmarad a közép-amerikai mértéktől. Észak-Amerikában van a Föld erdeinek 17%-a, és innen származik a kitermelt fa 40%-a. Az erdészet gazdasági jelentősége csökken. A legnagyobb nettó exporter iparágból a legnagyobb importőrré vált.

20 Magyarország erdősültsége

21 Magyarország területi megoszlása művelési ágaként

22

23 Magyarország erdőgazdasági tájegységei
ÁESZ Adattár, 2001. 1. Nyugat Dunántúl 4. Dunántúli középhegység Évi csapadék: 750- mm Átl. középhőmérséklet: 8,5-10,5 Co Terület: ha Erdősültség: 28 % Évi csapadék: mm Terület: ha Erdősültség: 30 % 2. Dél Dunántúl 5. Északi középhegység Évi csapadék: mm Átl. középhőmérséklet: 9,5-10,5 Co Terület: ha Erdősültség: 23 % Évi csapadék: mm Átl. középhőmérséklet: 6,0-10,0 Co Terület: ha Erdősültség: 35 % 3. Kisalföld 6. Nagyalföld Évi csapadék: mm Átl. középhőmérséklet: 9,8-10,6 Co Terület: ha Erdősültség: 15 % Évi csapadék: mm Átl. középhőmérséklet: 9,0-11,0 Co Terület: ha Erdősültség: 10 %

24

25

26 Az erdőterület megoszlása elsődleges rendeltetés szerint

27 Az erdő-tulajdonviszonyok megoszlása terület szerint

28 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések