Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25."— Előadás másolata:

1 Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.

2 Ökológiai lábnyom. A kifejezés  William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusoktól származik. Az a föld- illetve vízterület, amely egy bizonyos emberi népesség és életszínvonal végtelen ideig való fenntartásához szükség lenne- ez az ökológiai lábnyom.

3 Mindenki tudja, hányas lába van
Mindenki tudja, hányas lába van. De azt vajon tudod-e, hogy mennyire élsz nagy lábon? Maradandó nyomokat hagy maga után mindenki, aki ezen a bolygón él. Mindegy, hogy híres, vagy nem, fiatal, vagy idős, fiú, vagy lány.

4 A Földön minden emberre csak 1
A Földön minden emberre csak 1.8 hektár terület jut, ez az érték is megmutatja, hogy több erőforrást használunk és több hulladékot termelünk, mint azt tehetnénk.

5 A legnagyobb ökológiailag lábnyommal rendelkező országai:
Kanada 7,7 ha Egyesült Államok 12,2 ha Brazília 3,1 ha Franciaország 4,1 ha Nagy Britannia 5,2 ha Dél-Afrikai Köztársaság 3,2 ha India 0,8 ha Kína 4,3 ha Japán 4,3 ha Ausztrália 9 ha Magyarország 5 ha

6 A táblázatban láthatjuk az egyes földrészek ökológiai lábnyomát és a biológiai kapacitását, mely a rendelkezésre álló földterülettel nagyságát jelenti. Térség Ökológiai lábnyom (ha) Biológiai kapacitás (ha) Ökológiai hiány (ha) Afrika 1,33 1,73 -0,4 Ázsia, Csendes-óceáni térség 1,78 1,11 0,67 Észak-Amerika 11,7 6,2 5,5 Kelet-Európa 4,9 3,1 1,7 Nyugat-Európa 6,3 2,9 3,4 Világ 2,85 2,18

7 Ökológiai lábnyom-analízis
Az analízis (elemzés) figyelembe veszi az egyes csoportok (egy család vagy város) energia-, élet-, víz-, építőanyag- és más fogyasztását, hogy felbecsülje az eltartásukhoz szükséges termelőképes földterületet.

8 Minden emberi tevékenység használ földterületeket
Minden emberi tevékenység használ földterületeket. Az ökológiai lábnyom ezeknek a területeknek az összessége és hat tényezőből tevődik össze, melyeket a következő diák mutatnak be.

9 Szén lábnyom- a fosszilis erőforrások elégetéséből, a földhasználat-változásból és kémiai folyamatokból keletkező CO2 elnyeléséhez szükséges erdőterület nagysága. Fosszilis- az ókorból fennmaradt állat vagy növény megkövesedett maradványa.

10 Legelő lábnyom- annak a területnek a nagysága, amely a hús- és tejtermékekért, irháért és gyapjúért tartott állatállomány eltartásához szükséges.

11 Erdő lábnyom- az éves rönkfa, papíralapanyag-, faáru és tűzifa-felhasználás alapján becsült terület.

12 Halászati lábnyom- a különböző tengeri és édesvízi halfajok halászati adatai alapján, valamint az újratermelési igényeik alapján becsült érték.

13 Szántó lábnyom- az emberi fogyasztásra, állati takarmányozásra és bioüzemanyagok előállítására termelt növények termesztésének területigénye.

14 Beépített területek- az emberi infrastruktúrához (pl
Beépített területek- az emberi infrastruktúrához (pl. közlekedés, lakások, ipari létesítmények, vízi erőművek tározói) szükséges földterület nagysága.

15 Földünk élete nagyon fontos
Földünk élete nagyon fontos. Ezért ÓVD a környezeted, és törekedj a minél kisebb ökológiai lábnyomra!!!!

16 Miről is tanultunk? Mi az ökológia? Mi az ökolábnyom?
Melyik jó: a) a nagy ökolábnyom b) a kis ökolábnyom? Milyen lábnyomok voltak felsorolva az előzőkben? Mennyi a Világ ökológiai lábnyoma?

17 Köszönöm a figyelmet.  Források:


Letölteni ppt "Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25."

Hasonló előadás


Google Hirdetések