Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ."— Előadás másolata:

1 A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ

2 Szénhidrogének Vegyületek, molekuláit csak szén- és hidrogénatomok építik fel. A földgáz 1–4 szénatomos szénhidrogének keveréke.

3 A földgáz összetétele színtelen, szagtalan gáz, vízben nem oldódik erősen gyúlékony levegővel elkeveredve robbanóelegyet alkot. A gázszagosítás célja a gázszivárgás észlelésének könnyítése, és ezáltal a robbanásveszély gyorsabb elhárítása.

4 a víznél kisebb sűrűségű folyadék,
A kőolaj Szénhidrogén-molekulái leginkább 5–20 szénatomosak nagyobb szénatomszámú szénhidrogéneket oldott gázokat kénvegyületeket tartalmaz Sötét színű, a víznél kisebb sűrűségű folyadék, vízzel nem elegyedik.

5 Planktonból kőolaj A szénhidrogének 10–30 millió évvel ezelőtt élt apró tengeri élőlények maradványaiból jöttek létre. elpusztulásuk után a tengerfenékre süllyedtek a rájuk rakódó iszap és homokréteg alatt nagy nyomáson, levegőtől elzártan átalakultak. A keletkező szénhidrogének a mélyebb földrétegekbe szivárogtak és bizonyos helyeken felhalmozódtak.

6 fosszilis tüzelőanyagok
(fosszília = ősmaradvány) évmilliókkal ezelőtt élt élőlényekből keletkezett tüzelőanyagok a nyersolaj számos mikroszkopikus élőlény vázát tartalmazza Fosszilis tüzelőanyagok (szén, gáz, kőolaj)

7 A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével legkönnyebb energiát nyerni
(áramtermelés, közlekedés, fűtés) Problémák: fejlődéssel növekvő energiaigény véges készletek környezetszennyező égéstermékek, melyek megváltoztatják a Föld klímáját

8 Néhány elrettentő adat a fosszilis tüzelőanyag felhasználásról
A világon évente 5 milliárd tonna szenet bányásznak, ami 170 évig elég a jelenlegi fogyasztás mellett A szén elégetésével szén-dioxid, kén-dioxid, nitrogén-oxidok és korom jut a levegőbe, ami üvegházhatást, savas esőt és légúti megbetegedéseket okozhatnak Szén elégetésével évente 100 millió tonna kén- dioxid kerül a levegőbe

9 A kőolaj kitermelése fúrótornyokkal vagy szivattyúkkal hozzák a felszínre oroszországi import

10 százhalombattai olajfinomító
éves szinten több mint 8 millió tonna nyersolajat dolgoz fel

11 Mit jelent a „kőolajfinomítás”?
1. Kénmentesítés 2. Közel azonos szénatomszámú csoportokra, frakciókra választják szét 3. 350 oC fölé melegítik Ekkor gáz-halmazállapotúvá alakul 4. A forró gázt frakcionáló oszlopba vezetik

12 A kőolajlepárlás termékei

13 A kőolaj párlatainak felhasználása

14

15


Letölteni ppt "A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések