Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A földkéreg „kérge”: a talaj

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A földkéreg „kérge”: a talaj"— Előadás másolata:

1 A földkéreg „kérge”: a talaj

2 A talaj A földkéreg legfölső, laza, termékeny része.
Szervetlen vegyületei: - kőzetmálladék, - víz, - levegő, Szerves anyagai: - elhalt szervezetek bomlástermékei - élő szervezetek kiválasztástermékei.

3 Szerves anyagai: - elhalt szervezetek bomlástermékei - élő szervezetek kiválasztástermékei. Talaj = kőzetmálladék + humifikáció Humusz: Nagy molekulákból álló, sötét színű szerves vegyületcsoport. Baktériumok és mikroszkópikus gombák bonyolult kémiai folyamatok során elhalt élőlények maradványaiból alakítják át.

4 Talajszintek A szint: A biológiai aktivitásban és humusztartalomban leggazdagabb szint. B szint: Csökkent biológiai aktivitás, csökkent humusztartalom jellemzi. C szint: az anyakőzet.

5 Talajtípusok A talajtípusok földrajzi elhelyezkedése szerint zonális és azonális talajokról beszélünk. Zonális talajok: A talajok összetételét és vastagságát a csapadék, a hőmérséklet és a növényzet határozza meg. A talaj szerkezete tehát szintén az éghajlat és a természetes növénytakaró függvénye. A különböző éghajlati és növényzeti övekhez meghatározott talajfajták tartoznak. Az adott öv éghajlati és növényzeti adottságait tükröző talajokat övjellegű (zonális) talajoknak nevezzük. Azonális talajok: Azok a talajok, amelyeknek kialakulásában a kőzetminőség, a domborzat vagy a talajvíz az éghajlatnál lényegesebb szerepet játszik, több, különböző éghajlati övben is megtalálhatók. Ezek a nem öves elrendezésű (azonális) talajok csoportját alkotják.

6 Talajerózió Talajeróziónak nevezik a csapadékvíz felszíni, ritkábban felszín alatti pusztító tevékenységét. Klasszikus értelemben a felszínen lefolyó csapadékvíz erózióját nevezték talajeróziónak, de kutatások bizonyították, hogy az esőcseppek felszíni becsapódása (csepperózió), és a talajban szivárgó víz oldó hatása (oldásos erózió) is okoz szerkezetrombolást, illetve anyagveszteséget, ezáltal csökkenve a talaj termőképességét.

7 A talajerózió azokon a területeken pusztít elsősorban, ahol az ember kiirtotta az eredeti növénytakarót és ezáltal utat enged a víz és a szél pusztító hatásainak. A talajok pusztulásában az ember közvetlenül is részt vesz, amikor utakat, városokat, gyárakat épít. Az emberi tevékenység következtében évente mintegy 25 milliárd tonna termőtalajjal lesz kevesebb a Földön.

8


Letölteni ppt "A földkéreg „kérge”: a talaj"

Hasonló előadás


Google Hirdetések