Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Észak Dél ellen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Észak Dél ellen."— Előadás másolata:

1 Észak Dél ellen

2

3 Megdöbbentő tények Délen évente átlagosan 250 kilogramm az egy főre jutó gabonafogyasztás, Közép-Afrikában, pl. Csádban, az emberek a napi kalóriaszükségletnek csupán 69%-át fogyasztják Északon pedig 750 kilogramm. Nyugat-Európában, pl. Belgiumban a napi szükséglet 146%-át

4 Naponta a Földön 40 ezer ember hal meg az alultápláltság és az ezzel összefüggő betegségek miatt. Évente 25 millió ember hal meg szív és érrendszeri betegségek vagy a túltápláltsággal összefüggő betegségek miatt.

5 A világon több mint 50 millió óvodás korú gyermek szenved A vitamin hiányban. Évente 300 ezer gyerek vakul meg az A vitamin hiánya miatt. Az A vitamin szükségletet fél évente egyetlen kapszulával lehetne fedezni. Egy A vitamin kapszula ára csupán 4 forintnak megfelelő összeg.

6 TNC kontra nemzetgazdaság

7 Mi alapján minősítünk egy országot szegénynek, vagy gazdagnak?

8

9

10 HDI index

11 Szabadság, jogok érvényesülése

12 Kommentár nélkül Az Egyesült Államok mezőgazdasága
több energiát fogyaszt bármelyik más ágazatnál . Minden dollárhoz, amely a termeléshez szükséges, két dollár adódik hozzá szállítási költségként.

13 A kanadaiak átlagosan kevesebb, mint 1 millió kalóriát fogyasztanak el évente
Ennek a megtermeléséhez azonban a mezőgazdaság 2 millió kalória energiatartalmú kőolajszármazékot fogyaszt el.

14 Elemzési szempontok Történelme: a fejlődés ill. elmaradottság alapjai
Gazdasági és társadalmi szerkezete Különböző szektorok aránya, jellemzői foglalkoztatottság és GDP tekintetében A gazdasági fejlettség politikai jellemzői Politikai berendezkedés, államforma, szabadságjogok érvényesülése Gazdasági fejlettség kapcsolata a világgazdasággal (kereskedelem, export:import minősége) Erőforrások, elmaradottság okai, jövő?

15 Világgazdasági centrum-periféria
Önfejlődés Demokratikus Integrált gazdaság (T és Q szektor) Innovációs kp., infrastruktúra és információ, agyelszívás Magas HDI index Földrajzi-gazdasági-hatalmi vezető szerep Mintakövetés Diktatúra (instabil politika) Dezintegrált társadalmi struktúra (P és S szektor) Duális gazdaság Elmaradottság, Alacsony HDI index Földrajzi-gazdasági-hatalmi alárendelt szerep

16 Félperiféria A gazdaságban: indusztrializáció és a tercierizálódás folyamata Felzárkózás a centrum országok tőkéjével (innovatív, húzóágazatok támogatása) Nagyobb politikai biztonság Mintakövetés itt is jellemző

17 Fogalmak: Integrált gazdaság: a gazdaság különböző ágazatai, illetve az egyes termelési folyamatok között sokrétű kapcsolatrendszer áll fenn, melyet a fejlett infrastruktúra is segít.Dezintegrált gazdaság ennek ellentéte Duális gazdaság: Tk. Kislexikon Önfejlődés: a társadalom és gazdaság belső, külső kényszer nélküli fejlődése, melyre jellemző az erőforrások optimális felhasználása és az innováció. (Mintakövetés: az „elsők” utánzása.

18 Tények: GDP 2005

19 Előrejelzések: GDP 2025

20 GDP 2050

21 Kína és az USA példáján is belátható, hogy a centrum-periféria struktúra változhat, sőt változik a történelem során!

22 Források http://www.worldmapper.org/animations/income_animation.html


Letölteni ppt "Észak Dél ellen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések