Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

Az érintőképernyők.
Interaktív tábla a hittan oktatásában
Interaktív táblák Bevezetés.
Hardver ismeretek Háttértárolók
Számítógépes operációs rendszerek
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Tanyanyagtárházak lépjünk túl egy LMS korlátain Networkshop 2010 Debrecen, április Vágvölgyi Csaba
Digitális tananyagfejlesztés módszertana
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Vezérlőkártyák a számítógépben
Adattárolási technológiák
Hardver alapok I. 10. osztály.
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
A számítógép felépítése
TIOP / Megvalósításának tervezett napja: év január hó 31. nap.
Fontos fogalmak az informatikában.
MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL?
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Mai Számítógép Perifériák
A számítógép alapegységei
A számítástechnika és informatika tárgya
Vezeték nélküli átvitel
Számítógép részei.
Nagy Gábor MF01-M2.
Vezeték nélküli helyi hálózatok
1 Az aktív tábla használatáról. 2 "Mi vagyunk a technológiánk, az emberi lények nem érdemelték ki nevüket addig, amíg nem találták fel a fejszét, az ágyékkötőt.
4. Gyires Béla Informatikai Nap május 6.1 Márton Ágnes Debreceni Egyetem Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék A Virtual.
A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas.
Készítette: Tömördi Péter
Az IKT kompetenciaterület specialitásai
A számítógéprendszer.
Előadó: Komjáthy Zoltán Oktatási Hivatal
Mai számítógép perifériák
Mai számítógép perifériák
Mai számítógép perifériák
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
E-learning Kovácspál Eszter.
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
TIOP február 2.. TIOP 1.1.1/09 Tanulói laptop Támogatás összege: Ft Pályázat időtartama: május 1. – március 1.
Tananyagfejlesztés Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Mgr. Námesztovszki Zsolt GYAKORLÓ PEDAGÓGUSOK KÉPZÉSE AZ INTERAKTÍV TÁBLA HASZNÁLATÁRA (HARDVERISMERET) Szabadka, 2012.
A számítógép elvi felépítése
A digitális pedagógiai módszertan fejlesztése a Körzeti Általános Iskolában TIOP / Digitális pedagógiai innováció útján Projektzáró.
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
A számítógép.
Az IBM kompatibilis PC hardverismeretei – perifériák
A KÖZHÁLÓ PROGRAM minden közoktatási intézmény szélessávú Internet elérést kapott megjelent az interaktív táblákra is fordítható Informatikai Normatíva.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Információs társadalom Elektronikus napló. Bevezetés Az elektronikus napló Az elektronikus napló lehetővé teszi az iskola mindennapjai során felmerülő.
A számítógép feladatai és felépítése
A Google Drive használata. Mire jó? A Google Drive segítségével a fotókat, videókat, fájlokat és sok más tartalmat egy biztonságos felhőtárhelyen keresztül.
Az interaktív tábla és alkalmazása Kotró László-Lehel Nagy Zoltán.
A számítógép fontosabb perifériái Készítette: Weigel Szilvia II. évfolyam Számítástechnika szak.
Digitális tábla az oktatásban Class Mate PC és a digitális tábla alkalmazása az iskolai tanórán.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
Nemzeti Köznevelési Portál
Az információ.
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák Interaktív táblák Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák

Egy kis töri… tábla, írásvetítő, fehér tábla, számítógép, projektor, ppt zsúrkocsi tábla pc interaktív táblák

Az interaktív tábla fogalma Az interaktív (fehér) tábla („interactive whiteboard”) egy eszközrendszer, mely magába foglalja magát a táblát (általában beépítve az interaktív eszközt – érintőképernyőt), egy számítógépet és egy projektort, valamint szükség szerint további kiegészítő eszközöket. A táblát a gépen futó szoftverek vezérlik, lehetővé téve használatukat.

DEF Olyan ikt eszköz amely egy szoftver segítségével úgy kapcsolja össze a táblát egy pcvel(és projektorral), hogy az a  tábla érintés érzékeny felületről vezérelhető lesz, továbbá a táblára került tartalmak háttértárolóra menthetővé válnak. Később újra felhasználhatóak.

A rendszer képes… a számítógép monitorán megjelenített dolgokat a táblára vetíteni a tábla segítségével (a vezérli felületen) az ujjunkkal, vagy egy speciális tollal a felhasználó a számítógépet irányíthatja. A tábla így egy számítógéphez csatlakoztatott nagy „érintőképernyővé”, szakmailag bemeneti perifériává válik, ahol az egeret a kezünk, vagy egy digitális toll helyettesíti. A toll többféle lehet, helyettesítheti az egérfunkciókat, illetve több esetben írni is lehet vele a táblára a hagyományos módon A végzett tevékenységek a számítógépen elmenthetők, tetszőleges időpontban újra vetíthetők, felhasználhatók.

Megjelenése 1990 - multinacionális vállalatok 2002 - külföldön Itthon a cél: 2010-ig 62000 tanteremből 40000-ben legyen tábla aktívtábla csomag: számítógép projektor tábla és ezt interaktívvá tevő eszköz

Működési elv A tábláknak az interaktivitás (vezérlés) módja szerint van ujjal írható és tollal írható változata. Puha tábla Kemény tábla

Puha tábla Ellenállás változáson alapul Pl.: Tábla keretében infra led érzékel https://www.youtube.com/watch?v=otRg8gaZXk8#t=34

Kemény tábla két kemény műanyag réteg között érzékelő réteg vagy a táblába van beépítve egy érzékelő réteg, mely az elektronikus toll érintését érzékeli vagy nem a tábla érzékel, hanem egy külön vevő egység, mely a toll „adását” fogja, ha hozzáérintik a táblához, ultrahang, infravörös A táblaszoftveren kívül a rendszer működésének alapfeltétele egy meghajtó program (driver) jelenléte is. E program az egyszeri telepítése után a háttérben biztosítja a működést, a felhasználó nem dolgozik vele közvetlenül.

Fajtái szerint fixen falra rögzített gurítható méret szerint

Egyéb eszközök… Feleltető eszközök: az elektronikus módon zajló mérés egyik eszköze. Nemcsak feleletválasztós, hanem már nyílt kérdések is megfogalmazhatók. A többsoros kijelzővel rendelkező válaszadó egységek a tanulók kezében rádiófrekvenciás kapcsolatban vannak a vevő egységgel. Külön program felügyeli a működést. Lehetőséget ad a tanulói azonosításra (felsőoktatás), a táblán látható kérdésekre adott válaszok rögzítésére, (igaz-hamis, több válasz – többszöri javítással, numerikus és szöveges adatbevitel) adatbázisban való tárolására, az eredmények csoportos, illetve hallgatónkénti kiértékelésére, statisztikák megjelenítésére.

Digitális palatábla vezeték nélküli digitális rajztábla, melynek segítségével a pedagógus a terem tetszőleges pontjáról vezérelheti a táblát A tanár átadhatja az eszközt a diáknak aki így a helyéről csatlakozik be a tábla vezérlésébe Több ilyen eszköz is csatlakoztatható egyszerre a számítógéphez (be és kikapcsolhatók) Nagy hatótávolság, hosszú üzemidő

Interaktív monitor olyan eszköz, mely lehetőséget ad az előadó számára az oktatói számítógép monitorának felületére (tollal) történő írásra. megjegyzéseket lehet fűzni a kivetített tartalmakhoz, a kiemelésekkel növelheti a tartalom érthetőségét iPanel, pl., ha nagy a kivetítő (takarás) http://www.gtcocalcomp.com/InterWriteFiles/gsipanel.pdf

Táblaszoftver Az adott táblához kifejlesztett jogvédett program, mely gazdag, típustól függően eltérő funkcionalitásával biztosítja a tábla működését, oktatási alkalmazását. Segítségével elkészíthetők a tanulói beavatkozást is biztosító interaktív, multimédiás tananyagok, támogatva a többek közt a mentést, a korábbi anyagok megnyitását Működik a tábla jelenléte nélkül is (tehát otthon gyakorolható…)

Táblatípusok Gyártók szerint sokféle tábla létezik. Mindegyik teljes rendszert kínál, saját táblaszoftverrel, valamint (internetes) támogatási rendszerrel rendelkezik. Néhány típus a teljesség igénye nélkül 26 féle tábla van itthon forgalomban  http://interaktivtabla.lap.hu/gyartok/17570334 További irodalom: Bedő Andrea – Schlotter Judit: Az interaktív tábla Egy kis „demonstráció”: http://www.youtube.com/watch?v=dA-GF1B73a4

Statisztika 2007-ben az informatikai analfabetizmus aránya EU 40% Itthon 50-60% Török 80%

Köszönöm a megtisztelő figyelmet