Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas."— Előadás másolata:

1 A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas memóriával rendelkezik, az adatok feldolgozásához programra van szüksége és saját tevékenységét, működését vezérli, azaz programozott működésű. Számítógép tágabb értelemben minden olyan berendezés, amely képes bemenő adatok (input) fogadására, ezeken különféle, előre beprogramozott műveletek programvégrehajtására, továbbá az eredményül kapott adatok kijelzésére, kivitelére (output), amelyek vagy közvetlenül értelmezhetőek a felhasználók részére vagy más berendezések vezérlésére használhatóak.

2 Memória: Itt foglalnak helyet az aktuális információk, adatok és programok. - Különféle buszok: Ezek egy igen gyors kommunikációs csatornát alkotnak, mivel ezek szállítják a különböző eszközök által kiadott információt és jeleket. - Csatlakozási helyek / kártyahelyek: Ide lehet különböző csatlakozó eszközöket illeszteni. Egy átlagos alaplapon több darab is lehet. (2-16 között bármi)

3 HDD. Nagykapacitású, gyors elérésű háttértár. Többnyire rögzített, nem cserélhető. A számítógép házában van. Az átlagos számítógépekben 1-2 darab található meg. Mágneses elven tárolja az adatokat. Magán a winchester disken belül igen erősen légritkított szigorúan zárt térben forog a lemez, esetleg a lemezek.

4 FDD. Kiskapacitású, közepes elérési sebességű eszköz. Nagy előnye, hogy a benne lévő lemez (floppy disk) cserélhető. Átlagos számítógépekben 1-2 darab floppy drive van. A floppy-k számát csak a felhasználó igénye és pénztárcája határozza meg. Tárkapacitásukat és méreteiket a következő táblázat adja meg:

5 Kézi adatbeviteli eszköz. A mai gépeknél a házon kívül van, ahhoz külön aljzattal csatlakoztatható. Alapvetően az írógép-billentyűihez hasonlít a számítógép billentyűzetének a kiosztása, de itt sokkal több speciális nyomógomb is megjelenik. Egyes régebbi gépeknél megfigyelhető, hogy a billentyűzet és a ház egybe van építve, például: Primo, HT-1080-Z, Commodore-64,...

6 Kézi adatbeviteli eszköz. Főleg grafikus felhasználói programok kezelésére használatos. Többnyire a házon kívül önállóan van, de előfordulhat, hogy a billentyűzetbe van beleépítve a megfelelője. (Trackball, avagy hanyattegér.) Síkban 4 irányban mozdítható, 2-3 nyomógombos dobozka. Adatátviteli módszere többnyire vezetékes, de van olyan speciális egér is, amely infravörös úton kommunikál vezeték nélkül. Feltalálója: Douglas Engelbart, 1969.

7 Könnyen felhasználható, látványos adatkiviteli eszköz. Egyszerűen és gyorsan alkalmazható az információk megjelenítésére.

8 A jelenlegi egyik legjobb minőségű nyomtatást produkáló eszköz. Az elve hasonló a fénymásolóéhoz. Itt egy lézersugár égeti rá a mintát egy továbbító hengerre, amiről az időközben festéket kapott minta a papírra kerül. Fekete-fehér változata legalább 40 ezer forint, míg az A/4-es lapot nyomtató 1 millió színű változat minimális ára 100 ezer forint. Vigyázat! Az árakban felső határ nincs! Előnyei: igen jó nyomtatási minősége, nagy gyorsasága (1 perc alatt 2-6 lap), óriási nyomtatási kapacitása.

9 Alapvetően minden PC-be beleépíthető egy ilyen hangkártya. Némely IBM PC-ben az alaplapra integrálták a hangkártyát, így erre nem kell külön beruházni. Természetesen a hangkártyát csak úgy lehet élvezni, hogy csatlakoztatva van hozzá 2 db normális hangszóró is. Ez alatt nem a hagyományos 50-500 wattos zenei hangszórókat kell érteni, bár egy ilyen hangszóró csatlakoztatása sem teljesen kizárt. Bőségesen elegendő 2 db 25 wattos hangszóró is.

10 A leggyakoribb az A/4-es lapscanner. Itt már a fénycsík mozog a stabil dokumentum alatt és a felbontás is drasztikusan javult. Lényeges a felbontási képessége és a beolvasható színek száma, valamint a színhűség.

11 Vége


Letölteni ppt "A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas."

Hasonló előadás


Google Hirdetések