Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az információ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az információ."— Előadás másolata:

1 Az információ

2 A számítógép olyan eszköz amely:
az információt modellezi és kezeli, nagy pontossággal nagy mennyiségű információk feldolgozására képes.

3 Az információ újdonság jellegű obiektív jellegű Az információ mértékegysége az elemi információ. Az adat az információnak a számítógépen belüli megjelenítése. Az elemi információ neve a bit, értéke 0 vagy 1.

4 Mértékegységek: 1 KB = B = 1024 B – kilo 1 MB = KB = 1024 KB – mega 1 GB = MB = 1024 MB – giga 1 TB = GB = 1024 GB – terra 1 PB = TB = 1024 TB – peta 1 EB = PB = 1024 PB – exa 1 ZB = EB = 1024 EB – zetta 1 YB = ZB = 1024 ZB – yotta

5 A szövegek karaktereinek bináris kódolása az ASCII, ennek segítségével minden karaktert átállítanak egy 8 bináris számból álló szekvenciává. A rajzokat és a hangokat ugyancsak bináris kódszekvenciákkal ábrázolják. Digitalizálás

6 A számítógép olyan eszköz amelyik autómatikus információfeldolgozásra képes.
Bemeneti adatok Kimeneti adatok Pl: Bemeneti egység a kamera Pl: Kimeneti egység a nyomtató

7 A hardver: a számítógép működését lehetővé tevő fizikai egység.
A számítógép két részből áll: hardverből és szoftverből. A hardver: a számítógép működését lehetővé tevő fizikai egység. A szoftver: a hardver egységeket működtető programok összessége. A program a számítógépnek szóló utasítások sorozata.

8 RAM ROM A hradver szerepei:
A memória szerepe: ezen keresztül biztosítja a hardver az adatok memorizálását. (ROM, RAM) A feldolgozó szerep: aritmetikai és elemi logikai műveletek elvégzése. Vezérlő és ellenőrző szerep: utasítások biztosítása. Be-ki meneti szerep: a be és kimeneti egységek biztosítják. RAM ROM

9 A számítógép alapelemei:
-képernyő -billentyűzet -egér -központi egység (az előbbiek ehhez kapcsolódnak)

10 Az alaplap: a központi egység belsejében található
Az alaplap: a központi egység belsejében található. (műanyag lap amelyen többszáz elektrónikus áramkör és többtucat csatlakozóhely található) A számítógép részei közvetlenül az alaplaphoz kapcsolódnak.

11

12 A processor: a számítógép értelmező és utasítás-végrehajtó része, a számítógép logikai vezérlése teljesen a processor feladata. Jellemzői: - a sebesség (MHz) - a sávszélesség (bit).

13 A memória a programok és adatok átmeneti tárolására szolgáló rész
ROM (Read Only Memory) – csak olvasható memória: tartalmukat a gép kikapcsolása után sem vesztik el. RAM (Random Acces Memory) – írható-olvasható memória: tartalmát a gép kikapcsolása után elveszti (operatív memória)

14 A monitor  A képernyő olyan kimeneti eszköz, amelyre a számítógép kiírja a feldolgozások eredményét, a felhasználónak szánt üzeneteket, és információkat a rendszer állapotáról. CRT LCD

15 A videokártya olyan memóriával rendelkezik, amelyben tárolva vannak a képernyőn megjelenítendő adatok, mind szöveges, mind grafikus módban. két legfontosabb jellemzője: a felbontás és a vertikális frekvencia.

16 A billentyűzet Akár levelet ír, akár számadatokat ad meg, a billentyűzet minden esetben az információk számítógépbe vitelének fő eszköze.

17 A nyomtató (printer) Mátrix nyomtatók Tintasugaras nyomtatók
az írásjelek képét az írófejében elhe­lyezkedő tűk (9, 18 vagy 24 darab) segítségével pontokból alakítja ki. Tintasugaras nyomtatók Nyomtatáskor egy kisméretű tintaágyú egy festékpatronból mikroszkopikus méretű tintacseppeket lő a papírra. Lézernyomtatók Egy speciális, fényérzékeny anyaggal bevont, elektromosan feltöltött hengerre lézer rajzolja fel a nyomtatandó képet. Hőnyomtatók speciális papírtekercset, ún. hőpapírt használ. Ennek az a tulajdonsága, hogy a fehér bevonata hő hatására megfeketedik.


Letölteni ppt "Az információ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések